Είχα διετές συμβόλαιο 200 ευρώ το μήνα, το οποίο έληξε. Ο σπιτονοικοκύρης, θέλει να μου κάνει αύξηση 50 ευρώ. Είναι νόμιμο αυτό;

0

Καλημέρα σας. Είχα διετές συμβόλαιο 200 ευρώ το μήνα, το οποίο έληξε. Ο εκμισθωτής μου ανέφερε, πως θέλει να κάνει αύξηση 50 ευρώ, δηλαδή 25℅ για την ανανέωση. Αυτό είναι νόμιμο; Μέχρι τί ποσό δικαιούται να το αυξήσει; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Μπασιαρίδου

Δυνάμει της αρχής της ελευθερίας των συμβάσεων, τα μέρη ελεύθερα μπορούν να  συμφωνήσουν στην αύξηση του ενοικίου, καθώς δεν υπάρχει νομοθετική διάταξη που να ορίζει κάποιο κατώτατο ή ανώτατο όριο αναπροσαρμογής. Το όριο που τίθεται είναι η καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη των γενικών διατάξεων του Αστικού Κώδικα. Αν δε συμφωνήσετε κι εσείς, δεν μπορεί να κάνει μονομερώς αύξηση, εκτός αν το συμβόλαιο έχει λήξει, οπότε αν δεν τα βρείτε στο ποσό του μισθώματος, τότε δεν θα ανανεωθεί.

Κατερίνα Μπασιαρίδου
Δικηγόρος
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email:katerina@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!