fbpx

Ο πρώην μου έρχεται να δει τα παιδιά όποτε το θυμηθεί και μας το ανακοινώνει τελευταία στιγμή. Τι να κάνω;

ADVERTISEMENT

Είμαι χωρισμένη 4 χρόνια κι έχω 2 παιδιά 12 και 17 χρονών.Ο πατέρας τους είναι στρατιωτικός και τα τελευταία 2 χρόνια υπηρετεί σε άλλη πόλη της Ελλάδας. Από το δικαστήριο έχει οριστεί ότι θα παίρνει τα παιδιά το 1ο και 3ο Σαββατοκύριακο το μήνα το οποίο φυσικά δεν το τηρεί και είναι λογικό. Του ζητάω να ορίσουμε εκ νέου τις ημέρες κι αυτός αρνείται. Έρχεται μια φορά στους 3-4 μήνες και μου το ανακοινώνει λίγες μέρες νωρίτερα χωρίς να δίνει σημασία για τις υποχρεώσεις των παιδιών και τις δικές μου. Μπορώ να κάνω κάτι σ’ αυτή την περίπτωση;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Αρχικά θα σας συμβούλευα να καλέσετε τον πατέρα των παιδιών σας με μία εξώδικη πρόσκληση – δήλωση, για να επιλυθεί το ζήτημα εξωδικαστικά με την υπογραφή ενός ιδιωτικού συμφωνητικού, εντός, βέβαια, ενός ευλόγου διαστήματος.

Από το ερώτημά σας δεν προκύπτει εάν πρόκειται για απόφαση ασφαλιστικών μέτρων ή οριστική απόφαση.
Πάντως εάν δεν επιτευχθεί μία συμφωνία, τότε μπορείτε να ζητήσετε ανάκληση της δικαστικής απόφασης με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και μόνο εφόσον αποδείξετε ότι έχει επέλθει μεταβολή των συνθηκών (άρθρα 696, 697 ΚΠολΔ). Εφόσον δε η αίτηση για ανάκληση ή μεταρρύθμιση υποβάλλεται από κάποιον από τους αρχικούς διαδίκους, θα πρέπει να προτείνονται ειδικά και να πιθανολογούνται τα νέα στοιχεία, που δικαιολογούν την ανάκληση ή μεταρρύθμιση (ΜΠρΣερ 72/2017, ΕλλΔνη 2017.1508)

Κατά την άποψη που επικρατεί, μεταβολή των πραγμάτων, που δικαιολογεί κατ` άρθρο 696 παρ. 3 ΚΠολΔ την ανάκληση ή τη μεταρρύθμιση αποφάσεως ασφαλιστικών μέτρων, υφίσταται όταν τα επικαλούμενα περιστατικά, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να είναι κρίσιμα και να ασκούν ουσιώδη επίδραση κατά την επανεκτίμηση της διαφοράς, είναι μεταγενέστερα της εκδόσεως της αποφάσεως ή και προγενέστερα, τα οποία όμως δεν τέθηκαν υπόψη του Δικαστηρίου, είτε διότι αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων, είτε διότι υπήρξε άλλη συγγνωστή αδυναμία των διαδίκων και γενικότερα εύλογη αιτία (ΜΠρΑΘ 3802/2013).


ADVERTISEMENT

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ