Ο πρώην σύζυγος, μου χρωστάει διατροφές 7.000 ευρώ και δηλώνει άνεργος χωρίς περιουσία. Μπορώ να κάνω κατάσχεση στη περιουσία των γονιών του;

2

Ερώτηση

«Έχω στα χέρια μου πρόσφατη απόφαση διατροφής για δύο παιδιά 11 και 13 ετών ως την ενηλικίωσή τους, παρ’ όλο που ο πατέρας δήλωσε άνεργος και δεν έχει τίποτα στο όνομά του. Μπορώ να κάνω κατάσχεση στη περιουσία των γονιών του; Με τις μηνύσεις εναντίον του, θα μας δώσει διατροφή ή θα τα πάρει το κράτος; Θα βγεί κάτι τελικά ή θα περάσουν τα χρόνια με αναστολές και καθυστερήσεις μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά; Μας χρωστάει ήδη 7.000 ευρώ. Θα περιμένω με αγωνία την απάντησή σας, ευχαριστώ!.».

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Αγαπητή Φίλη,

Φοβάμαι ότι η απάντησή μου επί της ουσίας θα σε δυσαρεστήσει. Δεν μπορείς να κάνεις κατάσχεση στην περιουσία των γονέων του πατέρα των παιδιών σου. Η αξίωση διατροφής είναι μόνο προσωπική και από τον πατέρα προς τα παιδιά και από τα παιδιά προς τον πατέρα.

Εάν ο πατέρας αποκτήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο μελλοντικά, εφόσον θα έχεις δικαστικές αποφάσεις για διατροφή των τέκνων σας, θα μπορέσεις να διεκδικήσεις τα χρήματα αυτά από τα τότε περιουσιακά στοιχεία του. Εάν δεν αποκτήσει ποτέ περιουσιακό στοιχείο (κινητό ή ακίνητο) ή δεν αποκτήσει εργασία με την οποία αποδεδειγμένα να αμείβεται (ώστε να κατάσχεις τον μισθό του στα χέρια του εργοδότη του),  δεν μπορείς να κάνεις τίποτα εναντίον του.

Θεωρώ ότι το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ακολουθήσεις όλες τις νόμιμες διαδικασίες δικαστικά και στον τομέα του αστικού και στον τομέα του ποινικού. Δηλαδή να δικάσεις τις αγωγές διατροφής που ανά διετία οφείλεις να καταθέσεις για την διατροφή των τέκνων σας, ακόμα και εάν δεν εισπράττεις από τον αντίδικο σου. Επίσης, οι μηνύσεις άμεσο αποτέλεσμα δεν έχουν όμως, ταλαιπωρείται ο αντίδικος σου. Δεδομένου του ότι θα κερδίζεις όλες τις μηνύσεις θα αναγκάζεται ο πατέρας να πληρώνει και τα έξοδα της εκάστοτε δίκης και τα χρηματικά πρόστιμα, κάτι που θα τον εξοντώσει δικαστικά (καθώς έστω και αν πάει όλες τις υποθέσεις στο εφετείο, μαζεύονται αρκετά μεγάλα ποσά). Σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φυλακίσεως. Οπότε θα κουραστεί να πληρώνει (εάν δεν κουραστείς εσύ πρώτα να τον κυνηγάς) και θα καταλήξει να σου καταβάλει διατροφή.

Οι μηνύσεις μπορούν να εκδικάζονται με εσένα ως μηνύτρια (και όχι ως πολιτικός ενάγουσα, που έχει αναγκαστική παράσταση δικηγόρου).

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!