fbpx

Ο πρώην σύζυγος θέλει να κόψει το ρεύμα και το νερό στο σπίτι για να μας αναγκάσει να φύγουμε. Τί να κάνω;

| 16 Οκτωβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Καλημέρα και καλώς σας βρήκα! Έχω κάποιες απορίες και θα ήθελα αν μπορείτε να μου τις λύσετε. Είμαι μια μαμά 2 μικρών παιδιών 6 και 8 ετών. Πριν ένα χρόνο περίπου, χώρισα με τον σύζυγο μου με τον οποίο δεν έχουμε καθόλου καλές σχέσεις. Κάναμε δικαστήριο στο οποίο, ως άπειρη, κατάφεραν να με πείσουν να μην γίνει κανονικά το δικαστήριο και απλώς να συναινέσω σε μια διατροφή της τάξεως των 300 ευρώ. Παρέλειψα να γράψω πως είμαι άνεργη. Όλο αυτόν τον καιρό μου έδινε τα λεφτά με τα οποία συντηρούσα, όπως μπορούσα, τα παιδιά μου. Εκείνος παίρνει τα παιδιά κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο και εγώ έχω την επιμέλεια. Προχθές λοιπόν μου είπε ότι η δουλειά του δεν πάει καλά και ότι δουλεύει πλέον ως μερική απασχόληση(κάτι που δεν πιστεύω) και θέλει να σταματήσει να δίνει την διατροφή. Σήμερα όμως μου ήρθε εξώδικο που γράφει ότι θέλει να μου κόψει ρεύμα και νερό στο σπίτι (που είναι δικό του, απλώς μας το έχει παραχωρήσει λόγω των παιδιών). Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να νοικιάσω αλλού ούτε για δικαστήριο, μπορεί κάποιος να με βοηθήσει στο τι μπορώ να κάνω; Tι είναι νόμιμο και τι όχι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Μαρία Μπαρμπατσάλου


ADVERTISEMENT

Αγαπητή κυρία.

Δεν διευκρινίζετε εάν στο ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράψατε ή στο τυχόν πρακτικό συμβιβασμού  που συντάχθηκε στο Δικαστήριο καθορίσθηκε και η παραχώρηση της χρήσης του σπιτιού του πρώην συζύγου σας σε εσάς και στα παιδιά ως οικογενειακή στέγη. Εάν δεν έχει συμβεί μπορείτε νομίμως να το διεκδικήσετε με γνώμονα το συμφέρον των τέκνων. Θα χρειαστεί βέβαια να απευθυνθείτε στα δικαστήρια καταθέτοντας αγωγή και λόγω του επείγοντος αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αιτούμενη προσωρινή διαταγή. Στην περίπτωση που έχει παραχωρηθεί νομίμως σε εσάς και στα παιδιά η χρήση της, οι αυθαίρετες ενέργειες του πρώην συζύγου σας αποτελούν ποινικά κολάσιμες πράξεις και μπορείτε να απευθυνθείτε στην εισαγγελία και στην εισαγγελία ανηλίκων, διότι με τις ενέργειες του καθιστά την καθημερινή διαβίωση των παιδιών στο σπίτι σχεδόν αδύνατη και, εν δυνάμει, επικίνδυνη για την σωματική και ψυχική τους υγεία.

Σε σχέση με την καταβολή της διατροφής, πάλι δεν διευκρινίζετε πως αυτή έχει ορισθεί, με ιδιωτικό συμφωνητικό ή πρακτικό συμβιβασμού επικυρωμένο από το Δικαστήριο; Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να καταφύγετε στα δικαστήρια ακολουθώντας την ίδια οδό, αγωγή, ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινή διαταγή. Σημειωτέον, εφόσον είστε άνεργη και δεν μπορείτε να βρείτε αποδεδειγμένα εργασία ή ανάλογη των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων σας, δικαιούστε να ζητήσετε διατροφή και για εσάς την ίδια. Στην δεύτερη, τώρα, περίπτωση μπορείτε να προβείτε σε κατάσχεση του μισθού του και να υποβάλετε και έγκληση στα ποινικά δικαστήρια.


ADVERTISEMENT

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι σίγουρο ότι χρειάζεστε συνδρομή δικηγόρου και θα πρότεινα, αφού είστε άπορη, να απευθυνθείτε στο Πρωτοδικείο του τόπου που διαμένετε και να ζητήσετε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα νομικής βοήθειας, ώστε να έχετε δωρεάν την συνδρομή δικηγόρου.

Μαρία Μπαρμπατσάλου
Δικηγόρος Θεσσαλονίκης
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Φράγκων 1 και Μοσκώφ
Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310-538839
Κινητό: 6977-395903

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ