fbpx

Ο πρώην σύζυγος πήρε εν αγνοία μου την αποζημίωση από ατύχημα της κόρης μας. Τί κάνω;

ADVERTISEMENT

“Τα Χριστούγεννα η κόρη μου (8ετών) είχε ατύχημα έξω από το σπίτι μου όπου καθόταν πάνω στο μηχανάκι του μπαμπά της το οποίο ήταν σβηστό και τους χτύπησε αυτοκίνητο(η κοπέλα είχε μια βδομάδα που πήρε το δίπλωμα). Χτύπησε μόνο η μικρή με αποτέλεσμα να έχει μετατοπίσει 2 οσφυϊκούς σπόνδυλους, να έχει κάταγμα στο ιερό οστό και κατεστραμμένο λιπώδη ιστό. Ο μπαμπάς της όμως δήλωσε στην ασφαλιστική ότι το παιδί γεννήθηκε σακάτικο και η επίσκεψη μας στην Αθήνα (είμαστε από επαρχία) ήταν για διασκέδαση. Εγώ έδωσα στην τοπική ασφαλίστρια τις εξετάσεις και τις γνωματεύσεις των γιατρών και η κοπέλα μου είπε ότι αυτός πήρε αποζημίωση 250 ευρώ και ότι παραιτήθηκε των λοιπών δικαιωμάτων αποζημίωσης του παιδιού. Όλα τα έξοδα ταξιδιού όμως τα έχω πληρώσει εγώ. Έχουμε χωρίσει 5 χρόνια τώρα με άσχημο τρόπο και δικαστήρια που συνεχίζονται. Τι μπορώ να κάνω για ν’ αποζημιωθεί το παιδί; ”

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Η απάντηση στο ερώτημά σας εξαρτάται από το κρίσιμο ζήτημα του ποιος έχει την γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του παιδιού, μαζί με τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπηση αυτού σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του, κατά το άρθρο 1510 ΑΚ. 

Όπως ορίζει ρητά το άρθρο 1513 ΑΚ, στις περιπτώσεις διαζυγίου, η άσκηση της γονικής μέριμνας ρυθμίζεται από το δικαστήριο και μπορεί να ανατεθεί στον έναν από τους γονείς ή, αν αυτοί συμφωνούν ορίζοντας συγχρόνως τον τόπο διαμονής του τέκνου, στους δύο από κοινού. Στην περίπτωση λοιπόν που το δικαστήριο όρισε και τους δύο γονείς ως ασκούντες τη γονική μέριμνα, μπορείτε να αντιπροσωπεύετε το τέκνο θέτοντας υπογραφή και οι δύο γονείς από κοινού. Το τέκνο δεν δεσμεύεται από πράξεις που υπογράφει μόνο ένας γονέας.

Με τα δεδομένα που μας παρουσιάζετε, μπορείτε να προσβάλλετε το κύρος των πράξεων του πατέρα, προτείνοντας την ακυρότητα αυτών, το γεγονός δηλαδή ότι προχώρησε αυτοβούλως και χωρίς τη συναίνεση και υπογραφή  σας σε πράξεις αντίθετες με το συμφέρον του παιδιού. Εν προκειμένω, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία της κοπέλας που τραυμάτισε το παιδί, τόσο για θετική ζημία (χρήματα που δαπανήσατε σε γιατρούς και φάρμακα για την αποκατάσταση της υγείας του παιδιού σας)  όσο και για κάθε άλλη δική σας επιβάρυνση που θα προκύψει στο μέλλον (λ.χ. περαιτέρω εξετάσεις, φυσιοθεραπείες, παρακολούθηση παιδιού από ιατρούς, νοσοκόμα). Το Δικαστήριο θα κρίνει με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά μέσα.  


ADVERTISEMENT

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ