fbpx

Ο πρώην σύζυγος μας πέταξε έξω με το παιδί και πούλησε το σπίτι στην αδερφή του

ADVERTISEMENT

Έχει νόημα να κάνω αγωγή και μήνυση στον πρώην σύζυγο μου για την πώληση της οικογενειακής στέγης (ιδιοκτησίας του πριν το γάμο) στην αδερφή του (έναντι 20.000 ευρώ τα 59 τ.μ) και ενώ ήταν σε εξέλιξη προσπάθεια συναινετικής λύσης του γάμου μας;

Το Νοέμβρη του 2017 έδιωξε εμένα και το παιδί απ’ το σπίτι. Έκανα ασφαλιστικά μέτρα, κατά τη συζήτηση των οποίων έμαθα για την εκποίηση του σπιτιού. Από τον Απρίλιο του 2018 έχω με δικαστική απόφαση προσωρινά την επιμέλεια και εξακολουθώ να μένω στο εν λόγω σπίτι παρά τις οχλήσεις τους. Το Μάιο του 2018 εκδικάστηκε η αγωγή διαζυγίου, αλλά δεν βγήκε ακόμα απόφαση. Τον Οκτώβρη του 2018 θα εκδικασθεί η οριστική αγωγή για την επιμέλεια. Πόσο καιρό ακόμα δύναμαι να μείνω στο σπίτι; Έχει νόημα να κάνω αγωγή και μήνυση για αδικοπραξία ή θα μπω σ’ ένα φαύλο κύκλο δικαστηρίων που θα με επιβαρύνουν ψυχολογικά και οικονομικά;


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Κατ’ αρχήν, από τον τρόπο που μας περιγράφετε την κατάσταση, προκύπτει ότι ο εν διαστάσει σύζυγός σας πώλησε το ακίνητό του στην αδελφή του μεσούσης της διαδικασίας εξεύρεσης συναινετικής λύσης του γάμου σας, δηλαδή πριν εισέλθετε σε φάση δικαστικής αντιδικίας και προτού προβάλλετε κάποιο αίτημα περί παραχώρησης χρήσης της οικογενειακής στέγης στο πρόσωπό σας. Συνεπώς, δεν προκύπτει καταρχάς κάποια αδικοπρακτική ευθύνη του σχετικά με το ζήτημα.

Επιπλέον, δεν εξειδικεύετε το αίτημα των ασφαλιστικών μέτρων που κινήσατε εναντίον του ούτε το διατακτικό της απόφασης, ώστε να εξάγεται με βεβαιότητα το νόμιμο ή μη της μέχρι τώρα παραμονής σας στην πρώην συζυγική οικία.


ADVERTISEMENT

Εν γένει ισχύει, ότι εάν η απόφαση των ασφαλιστικών διατάσσει τη μετοίκηση του ενός συζύγου και την παραμονή του άλλου που έχει την επιμέλεια των τέκνων στην οικογενειακή στέγη, το δικαίωμα αυτό δεν έχει μόνιμη διάρκεια, αλλά υφίσταται μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης επί του διαζυγίου, η οποία όπως αναφέρετε, εν προκειμένω, εκκρεμεί.

Αμετάκλητη θα καταστεί η απόφαση του διαζυγίου όταν δεν θα μπορεί να προσβληθεί με κανένα ένδικο μέσο, στην περίπτωσή σας εφόσον δεν πρόκειται για συναινετικό διαζύγιο αλλά για αγωγή διαζυγίου, αμετάκλητη θα καταστεί μερικούς μήνες μετά την επίδοσή της.

Από εκεί και έπειτα, θα πάψει το δικαίωμα χρήσης της οικογενειακής στέγης, καθότι αυτό, κατά το 1393 ΑΚ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ύπαρξη του γάμου και παύει αμέσως με την αμετάκλητη λύση του, οπότε και τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του κοινού δικαίου, και συγκεκριμένα του ενοχικού και του εμπράγματου, επομένως εάν εξακολουθείτε να διαμένετε στο σπίτι χωρίς το απαιτούμενο νόμιμο έρεισμα, η αδελφή του συζύγου σας θα έχει από εκεί και έπειτα το δικαίωμα να σας αποβάλλει μέσω των διατάξεων περί νομής.

Εάν σήμερα που το δικαίωμά σας είναι ενεργό, ο εν διαστάσει σύζυγός σας, σας παρενοχλεί, ερχόμενος για παράδειγμα στο σπίτι οποτεδήποτε, η συμπεριφορά του αυτή συνιστά τέλεση του ποινικού αδικήματος του 334 ΠΚ, ήτοι παραβίαση της οικιακής σας ειρήνης, και μπορείτε να κινήσετε ποινική δίωξη εναντίον του.

Αναφορικά με το αν μπορείτε να ασκήσετε άλλες αστικές ή ποινικές διαδικασίες σε βάρος του εν διαστάσει συζύγου σας,  θα λέγαμε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα περιορισμένα δεδομένα που μας γνωστοποιείτε, ότι το γεγονός ότι πώλησε το ακίνητό του εμβαδού 59 τ.μ. στην αδελφή του έναντι τιμήματος 20.000 ευρώ δεν διαφαίνεται να στοιχειοθετεί τέλεση αδικοπραξίας εκ μέρους του, όπως και στην αρχή αναφέραμε.

Ο κύριος του ακινήτου – σύζυγος που μετοίκησε, διατηρεί το δικαίωμα να διαθέτει όπως επιθυμεί το ακίνητό του, ακόμη και να το πουλήσει σε τρίτο. Αν όμως η εν λόγω μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε με σκοπό να βλαφθούν τα συμφέροντα του συζύγου που έχει το δικαίωμα χρήσης της στέγης, τότε μόνο γεννάται αδικοπρακτική ευθύνη βάσει των 914, 919 ΑΚ. Αυτό, όμως, είναι ζήτημα πραγματικό, και θα πρέπει να μπορεί να αποδειχθεί από εσάς. Το ότι πούλησε σε χαμηλή τιμή το ακίνητο, από μόνο του ως στοιχείο, δε σηματοδοτεί αυτόματα την ακυρότητα της εκποιητικής σύμβασης.

Για πιο ασφαλείς, όμως, νομικές πληροφορίες θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δικηγόρο της επιλογής σας, που θα διαβάσει το φάκελλό σας και θα σας προτείνει την ασφαλέστερη νομική λύση.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ