fbpx

Ο πρώην σύζυγος έχει την επιμέλεια του παιδιού και προσπαθεί να με απομακρύνει. Μπορεί να νομίζει ότι το εγκατέλειψα;

ADVERTISEMENT

Γεια σας. Έχω ένα παιδί 4 ετών, του οποίου την προσωρινή επιμέλεια έχει ο πατέρας του από 3 μηνών. Όλο αυτό το διάστημα, εγώ βλέπω το παιδί 2 φορές την εβδομάδα στο σπίτι του πατέρα του. Παρόλη την ελάχιστη αυτή επικοινωνία μας και την συνεχή προσπάθεια από την πλευρά του πατέρα του και του περιβάλλοντός του να απομακρύνουν το παιδί από μένα, έχουμε πολύ ισχυρό δεσμό. Αυτό που επιδιώκω είναι να βρεθεί μια λύση συναινετικά για το καλό του παιδιού, προκειμένου να εξασφαλίσω την ήρεμη και ομαλή ανάπτυξή του χωρίς εντάσεις και δικαστήρια. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει η ίδια διάθεση από την άλλη πλευρά. Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάνω καλά που προσπαθώ να αποφύγω τις δικαστικές διαμάχες και επιμένω να τηρώ μια πιο ήπια στάση, και αν υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί από το παιδί κάποια στιγμή αργότερα ότι δεν το διεκδίκησα γιατί δεν το ήθελα και δεν το αγαπούσα αρκετά και ότι το εγκατέλειψα. Σας ευχαριστώ.

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης


ADVERTISEMENT

Στην περίπτωση σας έχει ήδη εκδοθεί  απόφαση, έστω και σε επίπεδο προσωρινής διαταγής, που θεμελιώνει το δικαίωμα επικοινωνίας σας (του γονέα δηλαδή που  δεν έχει την επιμέλεια με το ανήλικο τέκνο), η παραβίασή της οποίας, είτε με την μορφή της πλήρους παρεμπόδισης από πρόθεση είτε με την μορφή της απλής παρέκκλισης απ’ αυτή όπως προκύπτει από την περιγραφή σας, επισύρει ποινικές συνέπειες για τον έτερο γονέα που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου και οφείλει να την εκτελέσει. Νομικά είναι δυνατόν:

Ι) Να κατατεθεί  εγκλήση (για την άσκηση ποινικής δίωξης) από τον γονέα-φορέα του δικαιώματος επικοινωνίας (εσάς δηλαδή) εναντίον του γονέα που έχει την επιμέλεια με αποτέλεσμα, εφόσον αποδειχθεί η παραβίαση της, την καταδίκη της στα πλαίσια του άρθρου 232Α του Ποινικού Κώδικα.

ΙΙ) Την ενεργοποίηση εφόσον κάτι τέτοιο προβλέπεται στην απόφαση της προσωρινής διαταγής  προσωπικής κράτησης ή επιβολής χρηματικής ποινής ως μέσο συμμόρφωσης.


ADVERTISEMENT

Σημαντικό επίσης να γνωρίζετε ότι όταν η παρεμπόδιση της επικοινωνίας από πρόθεση λάβει χώρα κατ’ επανάληψη από πλευράς του γονέα που έχει την επιμέλεια, μπορεί να στοιχειοθετήσει λόγο κακής άσκησης της γονικής μέριμνας εκ μέρους του και ως εκ τούτου λόγο αφαίρεσης της επιμέλειας.

Είναι φυσικά σπάνιο να δίνεται η επιμέλεια ενός βρέφους 3 μηνών στον πατέρα οπότε εκτιμώ πως συνέτρεχαν ιδιαίτεροι λόγοι προς τούτο. Η Ελληνική Νομολογία δίνει πάντοτε σχεδόν προβάδισμα σε τόσο μικρές ηλικίες στην μητέρα λόγω του ισχυρού βιολογικού συνδέσμου. Εφόσον οι λόγοι για τους οποίους χορηγήθηκε έστω προσωρινά (δηλαδή σε επίπεδο ασφαλιστικών μέτρων) η επιμέλεια στον πατέρα έχουν εκλείψει, μπορείτε να ζητήσετε να μεταρυθμιστεί η απόφαση η ακόμα και να διεκδικήσετε την επιμέλεια αν και η παγιωθείσα ήδη κατάσταση της επιμέλειας του από τον πατέρα του θα βαρύνει ιδιαίτερα στην κρίση του Δικαστή.

Συνίσταται ανεπιφύλακτα σε παρόμοιες με την δική σας περιπτώσεις να κοινοποιείται με Δικαστικό Επιμελητή εξώδικη διαμαρτυρία και πρόσκληση στην οποία θα διαμαρτύρεστε έντονα για την ως άνω παρεμπόδιση και θα προσκαλείται το άλλο μέρος να μην επαναλάβει παρόμοιες συμπεριφορές στο μέλλον επιφυλλασόμενος των νομίμων δικαιωμάτων σας. Έτσι σε μελλοντική δικαστική διαμάχη διεκδίκησης τυχόν επιμέλειας θα μπορέσετε να παρουσιάσετε στο Δικαστηρίο αποδεικτικό υλικό που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς σας.

Οφείλω τέλος να αναφέρω ότι η καλύτερη δυνατή λύση είναι η εξεύρεση κάποιας συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των δύο αντιδίκων γονέων πριν από οποιαδήποτε δικαστική ενέργεια, πάντα με γνώμονα το αληθινό συμφέρον του ανηλίκου τέκνου.

Στη διάθεση σας,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ