Ο πρώην σύζυγος έχει ατομική περιουσία από κληρονομιά. Πώς μπορώ να εξασφαλίσω τα παιδιά μου ως προς αυτή;

0

Ερώτημα

«Ο σύζυγός μου κι εγώ είμαστε επί πολλά χρόνια σε διάσταση (πάνω από 10). Τώρα γνώρισε μια άλλη γυναίκα και λέει ότι θέλει να ξαναπαντρευτεί, οπότε μου ζήτησε διαζύγιο. Επειδή έχει κάποια ακίνητη περιουσία και ανησυχώ για την τύχη της, θα ήθελα προηγουμένως να εξασφαλιστούν τα παιδιά μας, εγώ δεν θέλω τίποτα απολύτως από αυτόν. Καθώς πρόκειται για ατομική του περιουσία από κληρονομιά, θα μπορούσε να μπει ως όρος σε συμφωνητικό συναινετικού διαζυγίου ή αυτό αφορά μόνο περιουσία που αποκτήθηκε μέσα στον γάμο μας; Κι αν γίνεται και μετά δεν τηρήσει την συμφωνία, πώς θα τον υποχρεώσω; Αν συμφωνήσει σε αυτό, δέχομαι να προχωρήσουμε, αλλιώς δεν υπογράφω τίποτα. Είμαι πολύ προβληματισμένη. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων».

Απαντάει η δικηγόρος, κυρία Χρυσούλα Κοτίνη

Σύμφωνα με το άρθρο 1400 του Αστικού Κώδικα »Αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα

«Αν ο Γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του  ενός  συζύγου έχει,  αφότου  τελέσθηκε  ο  Γάμος,  αυξηθεί,  ο άλλος σύζυγος, εφόσον
συνέβαλε  με  οποιονδήποτε  τρόπο  στην  αύξηση  αυτή,  δικαιούται  να απαιτήσει  την  απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο  ένα τρίτο  της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή.

Η  προηγούμενη  παράγραφος  εφαρμόζεται  αναλογικά  και   στην περίπτωση  διάστασης  των  συζύγων  που  διάρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια. Στην αύξηση της περιουσίας των συζύγων δεν  υπολογίζεται  ό,τι  αυτοί  απόκτησαν  από  δωρεά, κληρονομία ή κληροδοσία ή με διάθεση των αποκτημάτων από αυτές τις αιτίες.»

Κατά συνέπεια, στην περίπτωσή σας, αφού πρόκειται για περιουσία που αποκτήθηκε από κληρονομία, δεν δικαιούστε κάτι και δεν μπορείτε να αξιώσετε κάτι για τα παιδιά σας.

Χρυσούλα Κοτίνη
Δικηγόρος
Κλεισθένους 37, Τ.Κ. 20200,
Κιάτο Κορινθίας
Τηλέφωνο: 2742024233
Κινητό: 6976-712196
E-mail: xkotini@gmail.com

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ