fbpx

Ο πρώην σύζυγος έστρεψε τον γιο μας εναντίον μου. Πώς μπορώ να ζητήσω τη βοήθεια του δικαστηρίου;

ADVERTISEMENT

Έχω τέσσερα  χρόνια που έχω χωρίσει και έχω δύο παιδιά. Ο πατέρας των παιδιών μου,  μου έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, όμως το χειρότερο είναι πως  έχει στρέψει το γιό μου κόντρα σε μένα. Τον έχει κάνει να πιστέψει πάρα πολλά πράγματα, πού δεν ισχύουν για μένα, σε σημείο που δεν θέλει να μου μιλήσει. Παρόλα αυτά ποτέ δεν του μίλησα άσχημα για τον πατέρα του, ούτε έχω καθίσει να του μιλήσω λεπτομερώς για ότι έχω περάσει, καθώς πιστεύω πώς αυτά αφορούν εμάς, και πως πρέπει να ζήσει με ησυχία τα παιδικά του χρόνια.

Τώρα πού έκλεισε τα 14, πήγε στον πατέρα του και δεν θέλει να γυρίσει. Είμαστε στα δικαστήρια για την επιμέλεια. Ο γιός μου, μου λέει πώς θα μου πάρουν και την κόρη μου, και πως εγώ θα πεθάνω μόνη μου. Τόσα χρόνια άφησα ελεύθερη την επικοινωνία με τα παιδιά  στο τηλέφωνο, και τα άφηνα πολλές μέρες το καλοκαίρι να είναι κοντά του. Όλο αυτό τώρα, γύρισε μπούμπερανγκ.


ADVERTISEMENT

Πώς μπορώ να ζητήσω βοήθεια στο δικαστήριο για να καταλάβει το παιδί, πόσο επηρεασμένο είναι από το πατέρα του, και να το κάνω να μην πιστεύει αυτά που του λέει για μένα; Σημειώνω πως έχω κάνει προσπάθειες με τον ψυχολόγο, όμως αυτός δεν θέλει να συνεργάζεται, και δεν αφήνει ούτε το παιδί να συμμετέχει λέγοντας μου πώς οι ψυχολόγοι είναι άρρωστοι. Δυστυχώς το παιδί τον ακούει σε όλα. Πώς μπορώ να κάνω το καλύτερο για εκείνο;

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Αξιότιμη Κυρία,


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1510 του Αστικού Κώδικα «Η  γονική μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων οι οποίοι την ασκούν από κοινού…» και περιλαμβάνει α) την επιμέλεια β) την διοίκηση της περιουσίας του και γ) την εκπροσώπηση του.  Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 1518 ΑΚ « Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη την μόρφωση και την εκπαίδευση του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του…» Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μετά τον χωρισμό των γονέων παραμένει το δικαίωμα της γονικής μέριμνας και στους δύο γονείς. Το δικαίωμα της επιμέλειας όμως που περιλαμβάνει συνοπτικά τον προσδιορισμό του με ποιον γονέα θα διαμένει το τέκνο και ποιος θα το φροντίζει καθημερινά γι’αυτό, πρέπει να καθοριστεί δικαστικά. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και πριν την έκδοση του διαζυγίου.

Στην περίπτωση σας αντιλαμβάνομαι ότι το ανήλικο σας τέκνο σας για τους δικούς του λόγους αποφάσισε και διαμένει ήδη με τον πατέρα του. Ο σύζυγός σας  κατά τα λεγόμενα σας, προσπαθεί να διαβάλλει την σχέση του μαζί σας. Εάν και εφόσον ο σύζυγος σας έχει ήδη καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την διεκδίκηση της επιμέλειας του, θα πρέπει να ζητήσετε την συνδρομή Δικηγόρου προκειμένου να αναδειχθούν όλα τα δεδομένα και στοιχεία της πλευράς σας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τέλος σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι ο Δικαστής έχει το δικαίωμα εφόσον κρίνει ότι το παιδί έχει την αναγκαία ωριμότητα να ζητήσει ακρόαση μαζί του, ώστε να καταλήξει στην πλέον συμφέρουσα απόφαση για το ανήλικο τέκνο σας. Είναι γνωστό στους Δικαστές ότι πολύ φορές το παιδί τυγχάνει επηρεασμένο από τον γονέα με τον οποίο συνοικεί, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει αυτό να αντιμετωπιστεί με την δέουσα προσοχή.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ