fbpx

Ο πρώην σύζυγος είναι δημόσιος υπάλληλος και δεν δίνει διατροφή. Πώς μπορώ να κάνω κατάσχεση και μέχρι ποιό ποσό κατάσχεται;

| 14 Απριλίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Έχει οριστεί διατροφή για το τέκνο με ιδιωτικό συμφωνητικό που επικυρώθηκε με το συναινετικό διαζύγιο αλλά ο σύζυγος καταβάλλει ελάχιστες φορές σχεδόν το μισό αυτής. Θέλω να κάνω κατάσχεση μισθού επειδή είναι δημόσιος υπάλληλος. Η κατάσχεση αφορά το ποσό που χρωστά; Μέχρι ποιο ποσό του μισθού του κατάσχεται; Πχ το 50% του μισθού του; Και εφόσον γίνεται το 50% του μισθού του κατάσχεση με τον υπόλοιπο μισθό του δεν θα πρέπει να καταβάλλει την διατροφή του εκάστοτε τρέχοντος μήνα; Δηλ. αν χρωστάει 1000 και παίρνει μισθό 900, του κάνουν κατάσχεση το 50% δηλ 450 και πρέπει να καταβάλλει 300 διατροφή θα είναι από το υπόλοιπο των 450; Εφόσον δεν συμμορφωθεί θα πρέπει κάθε φορά να περιμένω να μαζευτεί ένα ποσό για να κάνω κατάσχεση μισθού (έχω διαβάσει ότι τα έξοδα για την κατάσχεση είναι μεγάλα και δεν συμφέρει κάθε μήνα να κάνω την ίδια διαδικασία). Πως μπορώ να κάνω κατάσχεση μισθού ώστε κάθε μήνα να τα παίρνω αυτόματα από το μισθό του;».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη, από τη Δικηγορική εταιρία «A Law firm»

Πράγματι, το άρθρο 982 παρ. 2 περ. δ  ΚΠολΔ ορίζει ότι «εξαιρούνται από την κατάσχεση ….δ) απαιτήσεις μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών, εκτός αν πρόκειται να ικανοποιηθεί απαίτηση για διατροφή που στηρίζεται στο νόμο ή σε διάταξη τελευταίας βούλησης ή για συνεισφορά στις ανάγκες της οικογένειας, οπότε επιτρέπεται να γίνει κατάσχεση έως το μισό, αφού ληφθούν υπόψη τα ποσά που εισπράττει ο υπόχρεος, το μέγεθος των υποχρεώσεων που του δημιουργεί ο γάμος του για αντιμετώπιση των οικογενειακών αναγκών και ο αριθμός των δικαιούχων.»

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κάθε μήνα μπορεί να γίνεται παρακράτηση  μέρος του ποσού το οποίο οφείλεται από τη μη καταβληθείσα διατροφή το οποίο όμως δεν μπορεί να ξεπερνά το ήμισυ του μισθού, μέχρι να συμπληρωθεί το οφειλόμενο ποσό. Η καταβολή της διατροφής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με κατάσχεση εάν δεν έχει καταστεί πρώτα απαιτητή δηλαδή αν, ενώ θα έπρεπε να δοθεί στη μητέρα, αυτό δεν έχει συμβεί.


ADVERTISEMENT

Έτσι, η κατάσχεση του μισθού μπορεί να γίνει για το ποσό της διατροφής το οποίο δεν έχει δοθεί και όχι για ποσό μελλοντικό που ακόμα δεν ξέρουμε αν θα δοθεί ή όχι.

Τα έξοδα της κατάσχεσης διαφέρουν σε κάθε περίπτωση διότι ανάλογα με το πού υπηρετεί ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες επιδόσεις στην υπηρεσία του και σε διάφορους άλλους φορείς ώστε να μεριμνήσουν για την εν λόγω κατάσχεση.

Δικηγορική εταιρία «A Law firm»
Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη
Δικηγόρος
Πατρ. Ιωακείμ 8,
Αθήνα 10674
Τηλ: +30 210 7236050
Fax: +30 210 7236052
Email: s.vlachou@alawfirm.gr
Web: http://www.alawfirm.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ