Ο πρώην σύζυγος είναι ανεύθυνος και σκέφτομαι να δυσκολέψω την επικοινωνία του με το παιδί. Τί να κάνω;

0

Ερώτηση:

«Ο γιός μου 14 μηνών γεννήθηκε στη χώρα της μαμάς του και όχι στου μπαμπά του (πρώην άντρα μου) με αποτέλεσμα ο μπαμπάς του να τον έχει 1 φορά , 20 μέρες μετά τη γέννα για 1 μήνα όπου και μας επισκέφτηκε στη Ελλάδα…έφυγε, χωρίσαμε δεν πληρώνει τίποτε, μου έδωσε επιμέλεια τα πάντα αρκεί να υπέγραφα πως δε θα ζητήσω ποτέ διατροφή …παίρνει τηλέφωνα όποτε θυμηθεί αλλά δεν απαντώ , στέλνει μηνύματα όποτε θυμηθεί, ρωτάει για το παιδί αλλά κυρίως ρωτάει για εμένα..στο παρελθόν υπέστη βία, και εξαπάτηση οικονομική,κλοπή κλπ. και αποφάσισα να μην έχω καμία επαφή μαζί του.Τώρα υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθώ στη χώρα του για δουλειά…ο νόμος επιβάλλει να το βλέπει το παιδί έστω λίγες ώρες..σκέφτομαι να τον δυσκολέψω για την ασφάλεια του παιδιού…για την ψυχική του υγεία όμως είναι καλό; Μήπως θα έπρεπε να κρίνει μόνος του; Να τον παίρνει και να καρδιοχτυπώ εάν ο μπαμπάς του, του φέρεται καλά, εάν φέρεται ώριμα  και με ασφάλεια για το παιδί; Οδηγεί χωρίς δίπλωμα, βάζει τα παιδιά χωρίς ζώνη ακόμη και στη θέση του οδηγού είναι ανεύθυνος, σας παρακαλώ τί να κάνω;».

Απαντάει η ψυχολόγος κυρία Μαρία Καλαϊτζάκη

Από την πλευρά μου, οφείλω να τονίσω ότι το παιδί είναι πολύ μικρο για να αποφασίσει μόνο του. Η ασφάλεια του είναι υψίστης σημασίας και δεν μπορείτε να το ρισκάρετε. Πρέπει να καταλήξετε σε συμφωνία για τις συνθήκες επίσκεψης στον πατέρα. Πχ να τον μεταφέρετε εσείς με το δικό σας αυτοκίνητο, να τους αφήνετε πχ δυο ώρες μαζί στο σπίτι του και μετά να τον παίρνετε εσείς πίσω.

Όσον αφορά την ψυχική του υγεία, όπως αναφέρετε, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δεν αναφέρετε κάπου την ποιότητα σχέσης πατέρα και γιου, τον αγαπάει; Τον θέλει στη ζωή του; Αφού σας έδωσε επιμέλεια και δεν πληρώνει διατροφή, ίσως να μην θέλει και ο ίδιος να τον βλέπει συχνά.

Το καλύτερο για το παιδί είναι να έχει γύρω του άτομα που τον αγαπάνε, τον φροντίζουν και τον βλέπουν ως μοναδικό και υπέροχο πλάσμα. Καλή τύχη!

Μαρία Καλαϊτζάκη
Ψυχολόγος

Email: kalaitzakimaria@yahoo.gr
Web: http://psychologia-oikogeneia.blogspot.com

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!