fbpx

Ο πρώην σύζυγος δίνει διατροφή μόνο 150 ευρώ, αλλά πήγε ταξίδι του μέλιτος με τη νέα του σύζυγο. Τί να κάνω;

| 6 Σεπτεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Γειά σας

Είμαι η Ελένη, 41 ετών και με φιλοξενούν οι γονείς μου μαζί με την κόρη μου, που είναι 11 ετών. Το 2014 μου είπε ο τότε σύζυγός μου να πάρουμε τυπικά διαζύγιο λόγω πολλών χρεών, που είχε σε εφορία και ασφαλιστικό ταμείο, για να χωρίσουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις. Εγώ τότε τον ρώτησα, γιατί διαζύγιο και όχι εν διαστάσει; Μου είχε πει, οτι καταργήθηκε αυτός ο νόμος και ότι δεν μπορούσαμε αλλιώς. Το ιδιωτικό συμφωνητικό για την επιμέλεια του παιδιού ήταν βέβαια υπέρ μου, αλλά λόγω της αιτίας, για την οποία εκδόθηκε, δεν γράφτηκε το ποσό της διατροφής, που έπρεπε να καταβάλει. Τέλος πάντων βγήκε το διαζύγιο.


ADVERTISEMENT

Από το 2014 έως και τον Αύγουστο του 2016 είχε μια άλλη σχέση και τον είχα δει και εγώ και άλλοι να κυκλοφορεί στην περιοχή, που μέναμε. Τον Αύγουστο του 2016 δεν άντεξα. Μιλούσε τηλεφωνικά με γυναίκα μπροστά σε μένα και το παιδί, που δεν ήταν υποχρεωμένο να ακούει τον πατέρα του να μιλάει με κάποια άλλη. Φύγαμε από το σπίτι και πήγαμε να μείνουμε στους δικούς μου.

Εγώ είμαι ιδιωτική υπάλληλος με μισθό 750 ευρώ. Προσπαθώ να καλύψω τις ανάγκες τόσο τις δικές μου, όσο και του παιδιού. Εκείνος, από τότε, που φύγαμε, ξεκίνησε να βάζει 60-70 ευρώ στην τράπεζα και κατόπιν δικής μου πιέσεως, 150 ευρώ το μήνα για το παιδί. Ισχυρίζεται, ότι δεν έχει παραπάνω. Είχε μαγαζί, το οποίο έκλεισε, επειδή χρώσταγε σαν μαγαζί, όχι στα χαρτιά. Χρωστάει σε εφορία, ασφαλιστικό ταμείο και όταν πέθανε ο πατέρας του, άφησε διαθήκη, η οποία δεν έχει ανοιχτεί ακόμα, γιατι φοβάται, ότι, όταν τα κτήματα πάνε στο όνομά του, θα του τα πάρουν και θα χάσει την περιουσία του. Τον κατανοούσα και δεν τον πίεζα, έμενα στα 150 ευρώ με τις όποιες δυσκολίες μεχρι πριν 3-4 μήνες (το παιδί τον βλέπει και το παίρνει, όπως λέει η συμφωνία). Φεύγει ταξίδια στο εξωτερικό, στη Γερμανία 2 φορές το μήνα και κάνει συμφωνίες για ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Έχει αρκετή δουλειά, όπως λέει σε κοινούς γνωστούς.

Πρόσφατα, παντρεύτηκε και πήγε και ταξίδι του μέλιτος. Λοιπόν, πως είναι δυνατόν να κοστολογεί το παιδί του μόνο 150 ευρώ το μήνα και να λέει, ότι δεν έχει; Τί να κάνω;

Η μικρή μου θα πάει ΣΤ’ Δημοτικού και αυξάνονται τα έξοδά της. Τί μπορώ να κάνω; Πείτε μου.

Ευχαριστώ πολύ.


ADVERTISEMENT

Ελένη.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Κ. Ελένη καλησπέρα

Αρχικά από τα όσα μας περιγράφετε, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η συνδρομή σας από κάποιον δικηγόρο της περιοχής σας, ώστε να λάβετε την προσήκουσα νομική συμβουλή για το θέμα που σας αφορά, καθώς κάθε ενέργειά σας από εδώ και στο εξής με σκοπό την ευδοκίμηση των δικαιωμάτων του ανηλίκου τέκνου σας και των δικών σας, πρέπει και μπορεί να γίνει μόνο από έναν νομικό.
Γενικά, οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διεκδικήσετε διατροφή από τον σύζυγό σας για λογαριασμό του ανήλικου κοινού σας τέκνου, είναι δύο. Πρώτον, εφόσον συντρέχει κατεπείγων λόγος αύξησης της διατροφής από το ποσό των 150 ευρώ που ήδη μας λέτε ότι καταβάλει ο πρώην σύζυγος, μπορείτε να καταθέσετε εναντίον του ασφαλιστικά μέτρα κατά τα άρθρα 682 επ. ΚΠολΔ, διαδικασία που θα οδηγήσει στην γρηγορότερη εκδίκαση της υπόθεσής σας.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, μπορείτε να καταθέσετε εναντίον του αρμόδιου Πρωτοδικείου, με την οποία θα αξιώνετε διατροφή για το ανήλικο τέκνο σας. Αμφότερες οι ανωτέρω διαδικασίες ως νομική τους βάση θα έχουν τα δικαιώματα του ίδιου του ανήλικου έναντι των γονέων του, τα οποία απορρέουν από τα άρθρα 1485 επ. του Αστικού Κώδικα.
Καλό θα ήταν να γνωρίζετε, ότι το ποσό κατά το οποίο συμβάλλει καθένας από τους δύο γονείς στη διατροφή του τέκνου του, αποτελεί συνάρτηση τόσο του εισοδήματος που έχει ο καθένας από την εργασία του ή από κάθε άλλη πηγή, όσο και άλλων παραγόντων, όπως για παράδειγμα τι ακίνητη περιουσία έχει ο καθένας, αν διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία ή εάν νοικιάζει, πραγματικά δηλαδή περιστατικά που καταδεικνύουν την οικονομική δύναμη του καθενός και την πραγματική του δυνατότητα να συμβάλλει κατά ένα ορισμένο ποσό στη διατροφή του παιδιού του.
Αυτό σημαίνει, ότι είναι θέμα απόδειξης των δύο πλευρών και τελικά εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου να κατανείμει κάθε φορά τα έξοδα διαβίωσης του ανηλίκου στους γονείς, χωρίς έτσι να μπορώ να σας διαβεβαιώσω εκ των προτέρων και χωρίς να έχω γνώση του φακέλλου σας για το εάν η διατροφή που δίνει ήδη ο πατέρας εν τέλει θα αυξηθεί.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ