Ο πρώην σύζυγος δεν πληρώνει τα δάνεια και θέλω διαχωρισμό περιουσίας. Τί να κάνω;

0

«Έχω χωρίσει εδώ και 5 χρόνια. Ο πρώην σύζυγος αρνείται να πληρώσει τα δάνεια και τα πληρώνω εγώ ενώ θέλει και τη μιση περιουσία. Εγώ ξαναπαντρεύτηκα και θέλω να προχωρήσω σε διαχωρισμό της περιουσίας. Τί να κάνω; Θα βγάλω άκρη με τα δικαστήρια ή θα ξοδέψω μια περιουσία;«

Απαντάει η δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Ράνια Σαλπιστή

Εφόσον έχετε κοινά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσατε να προβείτε στις ακόλουθες ενέργειες:

1. Να προσφύγετε στην εξώδικη ή δικαστική διαμεσολάβηση, είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της δικαστικής σας διένεξης και προσφυγής.
Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για μια εναλλακτική μέθοδο επίλυσης δικαστικών διενέξεων μέσω ενός τρίτου ουδέτερου προσώπου (που επιλέγετε εσείς με τη βοήθεια του δικηγόρου σας), που διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση και αποκαλείται διαμεσολαβητής, αμείβεται με 100 ευρώ ανά ώρα, παρίστασθε εσείς με τον πληρεξούσιο δικηγόρο σας και μπορείτε να επιλύσετε την υπόθεσή σας μέσα σε μία ημέρα, σε μία βιωματική διαδικασία όπου ως διάδικα μέρη θα έχετε τον πρωταρχικό ρόλο για την λειτουργία και το πέρας της. Στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, αυτή επικυρώνεται από το δικαστήριο σε μία τυπική διαδικασία και αποκτά εκτελεστότητα. Υπάρχει εμπιστευτικότητα και ό,τι διαμειφθεί στη διαδικασία αυτή δε χρησιμοποιείται επ ουδενί στη δικαστική διαδικασία που ενδεχομένως να επακολουθήσει, εφόσον δε βρεθεί λύση στη διαμεσολάβηση. Προτέρημα της διαδικασίας αυτής είναι ο σύντομος χρόνος, η εξοικονόμηση δικαστικών δαπανών και ενδεχομένως η διατήρηση φιλικών σχέσεων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

2. Στη δεύτερη περίπτωση της δικαστικής διαμεσολάβησης οι αντίπαλες πλευρές θα πρέπει να έχουν συζητήσει και να έχουν καταλήξει σε μία διευθέτηση που την παρουσιάζουν διά των δικηγόρων τους στο δικαστή (ή άλλως δικαστικό διαμεσολαβητή) ο οποίος και επικυρώνει τη συμφωνία. Πλεονέκτημα κι εδώ ο σύντομος χρόνος, η εξοικονόμηση χρημάτων και η διατήρηση πιθανώς των σχέσεων αλώβητων από δικαστικές αντιπαραθέσεις. Και στην περίπτωση της μη επίτευξης συμφωνίας, είναι δυνατή η έναρξη ή συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

3. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσατε να προσφύγετε στα αρμόδια δικαστήρια προκειμένου να ζητήσετε τη δικαστική διανομή των κοινών ακινήτων σας. Θα υποβάλετε αίτηση ζητώντας αναλόγως του ποσοστού ιδιοκτησίας σας επί των ακινήτων αυτών, τη διανομή τους. Το δικαστήριο θα εξετάσει το εφικτό της αυτούσιας διανομής τους ή θα διατάξει την πώλησή τους διά πλειστηρισμού, ώστε εκ του προϊόντος του πλειστηριασμού να λάβετε το ποσοστό ιδιοκτησίας που σας αναλογεί. Η διάρκεια δικαστικής περαίωσης της υπόθεσης είναι περίπου 4 χρόνια.

4. Το γεγονός ότι αφήσατε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να περάσει (5 έτη), σας στερεί από κάποιες δικονομικές δυνατότητές σας σε σχέση με την απόκτηση της περιουσίας αυτής και την επαύξηση του ποσοστού ιδιοκτησίας σας επ αυτής (θα μπορούσατε δηλαδή σε σύντομο χρόνο δύο ετών από την αμετάκλητη λύση του γάμου σας ή διετία από τη διάσταση να ζητήσετε την επαύξηση του ποσοστού συμμετοχής σας στην κτήση της γαμικής περιουσίας εφόσον αποδεικνύατε ότι συμβάλλατε στην κτήση της σε ποσοστό άνω αυτού που έχετε σήμερα) κάτι που σήμερα δε μπορείτε να πράξετε λόγω ενδεχομένως παραγραφής, όπως εικάζω από το σύντομο ιστορικό του ερωτήματός σας.

5. Το γεγονός ότι πληρώνετε εσείς τα δάνεια αποτελεί έναν ισχυρισμό που θα αξιοποιήσετε προς όφελός σας στις παραπάνω δίκες διανομής, είτε θα ασκήσετε αυτοτελώς εναντίον του πρώην συζύγου σας, αιτούμενη ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου, το ποσοστό δανείου που του αναλογεί και που εσείς καταβάλλατε στην Τράπεζα για λογαριασμό του. Καθοριστικό στοιχείο βεβαίως τυγχάνει η φύση της συμμετοχής σας στις δανειακές συμβάσεις, είστε δηλαδή εκ τρίτου συμβαλλόμενη, είστε πρωτοφειλέτιδα, είστε εγγυήτρια, κάτι που θα καθορίσει και τις δικαστικές πρακτικές που θα ακολουθήσετε.

Σε κάθε περίπτωση η λήψη μιας υπεύθυνης σαφούς και εμπεριστατωμένης νομικής συμβουλής και η συνεργασία με έναν υπεύθυνο νομικό θα σας βοηθήσει να υλοποιήσετε ορθά όσα παραπάνω αναφέρθηκαν.

Ράνια Σαλπιστή
Δικηγόρος & Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
26ης Οκτωβρίου 43, 6ος όροφος- γρ. 6.10,
Λιμάνι σέντερ, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 286.146
Fax: 2310 283.323
Email: salpisti@yahoo.gr
Web: www.kalesi-salpisti.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!