Ο πρώην σύζυγος δεν πάει τα παιδιά στον παιδικό σταθμό τις μέρες που τα έχει εκείνος. Έχει τέτοιο δικαίωμα;

0

Καλημέρα σας,  

θα ήθελα να ρωτήσω αν ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια δύναται να αυθαιρετεί, μην πηγαίνοντας τα παιδιά στον παιδικό σταθμό κατ’ επανάληψη, την επόμενη της επικοινωνίας / διανυκτέρευσης μαζί του, θεωρώντας το δικό του θέμα. Με κόστος στην περίπτωση μου, να δυσκολεύομαι καθημερινά να επιβάλλω την πειθαρχία για το σχολείο, καθώς και για όποια συνήθεια διαφέρει στα δύο σπίτια. Θα ήθελα να ρωτήσω, επίσης, κατά πόσο μπορώ να απαιτήσω τη συνδρομή του, ώστε να απουσιάζουν τα παιδιά από το σχολείο ελεγχόμενα (γνωστοποιώντας τους την απόφασή μας από κοινού) κάποιες μέρες, προσθέτοντας στα έξοδα διατροφής τους τη φύλαξη και τη διασκέδαση γι’ αυτές τις ημέρες, ως έσχατη προσπάθεια να προσαρμοστώ με τις ανάγκες του και τις απαιτήσεις που καλλιεργεί στα παιδιά.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Εφόσον η αποκλειστική επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων σας έχει ανατεθεί αποκλειστικά σε εσάς, ο πρώην σύζυγός σας δεν έχει κανένα δικαίωμα να επιλέγει πότε και αν θα πάνε τα παιδιά στον παιδικό σταθμό και είναι υποχρεωμένος να σέβεται πλήρως το πρόγραμμά τους. Η συμπεριφορά του μάλιστα αυτή μπορεί να θεωρηθεί κακή άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας, υπό τη συνδρομή της οποίας μπορεί να ζητηθεί από εσάς ακόμη και μεταρρύθμιση της απόφασης που ρύθμισε το ζήτημα της επικοινωνίας.

Από εκεί και πέρα, το αν εσείς επιθυμείτε να απουσιάζουν κάποιες μέρες τα παιδιά από τον παιδικό σταθμό σε συνεννόηση με τον σύζυγό σας, απόκειται αποκλειστικά και μόνο στην δική σας βούληση και καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να βρείτε μεταξύ σας μία συμβιβαστική λύση ως προς τα επιμέρους ζητήματα. Έχετε, πάντως, υπόψη σας ότι από την στιγμή που έχετε την επιμέλεια των παιδιών, οφείλετε σε κάθε περίπτωση να ενεργείτε σύμφωνα με το συμφέρον τους, ακόμη και αν αυτό επιβάλλει τον περιορισμό της διασκέδασής τους ή αν έρχεται σε αντίφαση με τις αντιλήψεις του έτερου γονέα. Σε διαφορετική περίπτωση, στοιχειοθετείται κακή άσκηση της γονικής μέριμνας. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν ασφαλώς σε περίπτωση που τα τέκνα σας φοιτούν στο δημοτικό σχολείο, όπου η φοίτηση είναι υποχρεωτική και δεν μπορείτε να αποφασίζετε να απουσιάζουν επιλεκτικά.   

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!