Ο πρώην σύζυγος δεν μου δίνει τα επιδόματα των παιδιών μας. Πώς θα γίνει να παίρνω εγώ αυτά τα επιδόματα;

0

Είμαι με τον άντρα μου σε διάσταση από το Φεβρουάριο του 2017. Επειδή δεν ήθελε να μου δίνει διατροφή παρά ήθελε να ψωνίζει εκείνος με λίστα ό, τι είχαμε ανάγκη, αναγκάστηκα να προβώ στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Έγινε λοιπόν τον Αύγουστο του 2017 το έκτακτο δικαστήριο, που όρισε 500 ευρώ το μήνα για 3 παιδιά ενώ το θέμα της επιμέλειας δεν συζητήθηκε καθόλου, καθώς ο πρώην σύζυγος παραχώρησε σε εμένα την επιμέλεια.

Τον Νοέμβριο του 2017 έγινε και το κυρίως δικαστήριο για το πόσο της διατροφής και πάλι συμφώνησε να μου δώσει την επιμέλεια. Το ερώτημα μου είναι το εξής.

Επειδή δεν υπάρχει διαζύγιο και κάναμε μαζί κοινή φορολογική δήλωση για δικούς μου φορολογικούς λόγους και δεδομένου ότι δεν έχει βγει ακόμα η απόφαση του δικαστηρίου, υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να πάρω εγώ τα επιδόματα των παιδιών και της τριτεκνίας; Εισπράττει εκείνος τα χρήματα αυτά και ούτε λόγος φυσικά να μας τα δώσει. Δίνει μόνο 500 ευρώ και απολύτως καμία άλλη βοήθεια.

Και με αυτόν το τρόπο ο κύριος αυτός δίνει λιγότερα χρήματα από την τσεπη του καθως το ενα τριτο των χρημάτων που δίνει είναι τελικά χρήματα των ίδιων των παιδιών. Αυτό πλέον δεν είναι επίδομα τέκνων, αλλά επίδομα πατέρα! Έχω απόλυτη ανάγκη τα επιδόματα αυτά, γιατί εχω πρόβλημα επιβίωσης.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας

Απαντά ο δικηγόρος κύριος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ

Μέχρι την έκδοση της αποφάσεως του δικαστηρίου για την διατροφή, θα ισχύει η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που όρισε την διατροφή στα 500 € το μήνα για τα τρία παιδιά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να υποβάλετε στην εφορία την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων από την οποία προκύπτει ότι δεν έχετε κοινή διαβίωση με τον σύζυγό σας, ότι έχετε την επιμέλεια των παιδιών και ότι σας καταβάλει μηνιαία διατροφή για τα τρία παιδιά. Συνέπεια του γεγονότος αυτού, θα είναι να κάνετε χωριστή δήλωση φόρου εισοδήματος κατά το έτος 2018. Συγχρόνως σας προτείνουμε να εγείρετε αγωγή διαζυγίου και ένα αντίγραφο της αγωγής αυτής, στην οποία να αναφέρεται και η σχετική δικάσιμος να την καταθέσετε στη εφορία επίσης. Επιπλέον, θα υποβάλετε και αίτημα για να λαμβάνετε εσείς το επίδομα των παιδιών και όχι ο εν διαστάσει σύζυγος σας.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Webhttp://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!