fbpx

Ο πρώην σύζυγος δεν με αφήνει να δω το παιδί μου επειδή δήθεν έχω κατάθλιψη. Πώς να κινηθώ;

| 17 Μαΐου 2017
ADVERTISEMENT

Πως μπορώ να ξεκινήσω ξανά τη διαδικασία διαζυγίου και μέτρων επικοινωνίας, με την ανήλικη κόρη μου η οποία δεν επιθυμεί καμία επικοινωνία μαζί μου, λόγω της υποτιθέμενης ψυχολογικής μου πάθησης (κατάθλιψη η οποία έχει θεραπευτεί από διετίας) και της μετοίκησης μου στον νέο τόπο κατοικίας;

Σημειώνω ότι η ηλικία του παιδιού είναι 10 ετών και διαμένει με τον πατέρα της, κατόπιν συστηματικής υπονόμευσης μου και κατά τη διάρκεια του γάμου. Ποιό το αρχικό κόστος εκκίνησης και ποιό το πιθανό προβλεπόμενο; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.


ADVERTISEMENT

Απαντά ο δικηγόρος κύριος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ

Στο πρώτο σας ερώτημα, τί εννοείτε όταν λέτε να ξαναξεκινήσετε διαδικασία διαζυγίου; Θα πρέπει να μας ενημερώσετε εάν έχετε εκκινήσει ήδη κάποια νομική διαδικασία, προκειμένου να σας δώσουμε την ορθότερη απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, σας ενημερώνω πως από τον νόμο προβλέπονται δύο είδη διαζυγίου: Το συναινετικό και το κατ’ αντιδικία.


ADVERTISEMENT

Στην περίπτωση του συναινετικού διαζυγίου (ΑΚ 1441), πρέπει να συμφωνούν και οι δύο πλευρές, να έχει δηλαδή ο δικηγόρος έγγραφη συμφωνία των δύο συζύγων πως επιθυμούν να λυθεί ο γάμος για να την παρουσιάσει στο δικαστήριο. Για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει να συνταχθούν και να υπογραφούν δύο ιδιωτικά συμφωνητικά. Ένα περί συμφωνίας λύσης του γάμου από την πλευρά του συζύγου και ένα για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή. Αν δεν ακολουθηθεί η σχετική διαδικασία, μπορείτε να καταθέσετε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την έκδοση απόφασης προσωρινής ισχύος, σχετικά με την επικοινωνία της κόρη σας.

Το διαζύγιο κατ’ αντιδικία (ΑΚ 1439), δηλαδή λόγω ισχυρού κλονισμού της έγγαμης συμβίωσης, σημαίνει πως κινεί την διαδικασία ένας εκ του ζευγαριού. Ο πρώτος λοιπόν υποβάλλει αγωγή εναντίον του άλλου και ως αντίδικοι καλούνται στο δικαστήριο να αποδείξουν το κατά πόσο συντρέχουν λόγοι διαζυγίου ή όχι.

Παραμένει στην κρίση σας ποια οδό για την έκδοση διαζυγίου θα επιλέξετε.

Όσον αφορά το δικαίωμα επικοινωνίας με την ανήλικη κόρη σας, αυτό προβλέπεται ρητώς στο άρθρο 1520 του ΑΚ, σύμφωνα με το οποίο «Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό…» . Στο ίδιο άρθρο «…τα σχετικά με την επικοινωνία κανονίζονται ειδικότερα από το δικαστήριο». Συνεπώς, μπορείτε να προσφύγετε στο αρμόδιο δικαστήριο, με τη δυνατότητα ακόμα και της άμεσης επίλυσης του ζητήματος της επικοινωνίας με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και την έκδοση προσωρινής διαταγής.

Η επικοινωνία αυτή ρυθμίζεται από το δικαστήριο με γνώμονα τη θέληση και το συμφέρον του τέκνου και τούτο γιατί πάντα η ρύθμιση της ασκήσεως του ανωτέρω δικαιώματος, λειτουργεί μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των διατάξεων που προβλέπουν την άσκηση του δικαιώματος και καθήκοντος των γονέων για τη μέριμνα υπέρ του ανηλίκου τέκνου τους, με βάση και σκοπό πρωτίστως το συμφέρον του τέκνου. Από το συνδυασμό των διατάξεων του άρθρ. 1520 ΑΚ προς εκείνες των άρθρ. 3§1 και 9§3 του Ν. 2101/1992 «Κύρωση της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού» συνάγεται ότι είναι επιτρεπτό να αποκλεισθεί η προσωπική επικοινωνία του γονέως με το ανήλικο τέκνο του, εάν τούτο επιβάλλεται από το συμφέρον του τελευταίου.

Σε κάθε περίπτωση μη δυνατής ή δύσκολης επικοινωνίας με το ανήλικο τέκνο ακόμη και σε περιπτώσεις περιορισμού ή αποκλεισμού του δικαιώματος αυτού δικαστικώς, ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια και δεν διαμένει με το τέκνο δικαιούται να μαθαίνει από τον άλλο γονέα πληροφορίες που αφορούν την εν γένει κατάσταση του παιδιού.

Όσον αφορά το κόστος των ανωτέρω διαδικασιών, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κύριο Κρέμερ Ελευθέριο ή να κλείσετε μια συνάντηση στο γραφείο μας.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Web: http://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ