fbpx

Ο πρώην σύζυγος δεν δίνει διατροφή και ενώ εργάζεται φαίνεται σαν να μην έχει εισοδήματα. Έχει νόημα να του κάνω μήνυση;

| 14 Μαΐου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Με τον πρώην σύζυγό μου χωρίσαμε ουσιαστικά τον Ιανουάριο του 2012 και τυπικά το Μάιο του 2012 με διαζύγιο χωρίς δικαστική διαμάχη. Ορίστηκε διατροφή στο ποσό των 300 ευρώ το μήνα με τους μήνες της διάστασης να περιλαμβάνονται άτυπα (δεν έχει σημειωθεί πουθενά εγγράφως). Έκτοτε μου έχει καταβάλει αποσπασματικά (χωρίς μηνιαία σταθερότητα) συνολικά το ποσό των 2200 ευρώ, ενώ μου οφείλει ακόμα 6200 ευρώ. Ενώ εργάζεται στο φαρμακείο του πατέρα του, αυτό δεν φαίνεται κάπου, δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο και δεν φαίνεται να έχει εισοδήματα κάτι που επικαλείται για να μην πληρώνει διατροφή. Μένει στο σπίτι των γονιών του. Εγώ εργάζομαι part time με εισόδημα 150 ευρώ το μήνα και επίσης φιλοξενούμαι στους γονείς μου οι οποίοι έχουν αναλάβει εξολοκλήρου τη συντήρηση τη δική μου και της κόρης μου. Η ερώτηση είναι, αν δεδομένης της κατάστασης που θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο (άνεργος και φιλοξενούμενος) έχει κάποιο πραγματικό νόημα να του κάνω μήνυση για καθυστέρηση διατροφής ή θα αντιμετωπίσω το γνωστό “ουκ αν λάβεις παρά του μή έχοντος” και η απαίτησή μου θα μείνει στον αέρα. Τα χρήματα για να προχωρήσω σε τέτοια κίνηση είναι εξαιρετικά δυσεύρετα και θα τα στερήσω από την οικογένειά μου που ήδη δυσκολεύεται πολύ».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Αγαπητή φίλη,

Δυστυχώς στην περίπτωσή σας δεν έχετε άλλη επιλογή από τη μήνυση εις βάρος του τέως συζύγου σας.


ADVERTISEMENT

Εξ όσων προκύπτουν από το σημείωμά σας, εκδόθηκε συναινετικό διαζύγιο με συμφωνία για την καταβολή διατροφής 300 ευρώ μηνιαίως. Αν και δεν προκύπτουν από τα λεγόμενά σας  οι ειδικότεροι όροι της διατροφής που περιλαμβάνονται στο σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό, οι δυνατότητές σας εφόσον ο τέως σύζυγος δεν καταβάλει διατροφή είναι οι εξής:

-να διεκδικήσετε τη διατροφή δικαστικά- ο τρόπος αυτός είναι ατελέσφορος καθώς ο τέως σύζυγος σας φαίνεται ότι δεν έχει πόρους και ακίνητη περιουσία και ως εκ τούτου η αναγκαστική κατάσχεση είναι αδύνατη

-να καταθέσετε μήνυση εις βάρος του, με σκοπό να καταδικαστεί (επανειλημμένως) και να καταβάλει μεγάλα ποσά (δυσανάλογα με τα εισοδήματά του) προκειμένου να μην φυλακιστεί. Ακόμα και έφεση να κάνει (προκειμένου να καθυστερήσει τις καταβολές), εάν επιμένετε και δεν αποθαρρυνθείτε από την καθυστέρηση των δικαστηρίων, έχετε την πιθανότητα να επιτύχετε έστω μερική καταβολή των οφειλομένων – αν μη τι άλλο, θα πετύχετε την επανειλημμένη ποινική του καταδίκη, γεγονός που συνιστά τουλάχιστον ηθική δικαίωση.

Τα δικαστικά έξοδα είναι αναγκαία εάν επιθυμείτε μία αξιοπρεπή παρουσία σας στο δικαστήριο, αλλά δύνασθε να παραστείτε και χωρίς δικηγόρο ως μάρτυρας μόνο (με όσους κινδύνους και προβλήματα δημιουργεί για την υπερασπιστική σας θέση αυτή η επιλογή σας).

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ