Ο πρώην σύζυγος αρνείται να μου δώσει σταθερή διεύθυνση που θα μένει το παιδί, όταν θα είναι μαζί του. Τί να κάνω;

0

Ερώτηση

«Την επιμέλεια της κόρης μου την έχω εγώ και ο πατέρας της έχει τη γονική μέριμνα. Μέχρι τώρα δεν είχαμε θέμα σχετικά με το πότε θα βλέπει το παιδί αν και οριζόταν για τυπικούς λόγους από ιδιωτικό συμφωνητικό. Για μένα ήταν αυτονόητο ότι μπορεί να τη βλέπει όποτε εκείνος επιθυμεί και να μένει και μαζί του όποτε εκείνος πιστεύει. Ήταν εν λευκώ αυτό… το ζητούμενο είναι ότι για πολύ συγκεκριμένους λόγους το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις μας είναι τεταμένες και με γνώμονα αυτό, αρνείται να μου δώσει σταθερή διεύθυνση που θα μένει το παιδί (στη πόλη μας, μένει μόνο τους χειμερινούς μήνες). Πώς μπορώ να πιέσω να μου δηλώσει μια σταθερή διεύθυνση; Ας συνεχίσει να παίρνει το παιδί όποτε θέλει, δεν έχω πρόβλημα. Ο δικηγόρος μου, μου λέει ότι αφού δεν έχουμε ορίσει κάτι τέτοιο στο συμφωνητικό, δεν είναι και υποχρεωμένος να το κάνει. Τί μπορώ να κάνω;».

Απαντάει ο δικηγόρος, κύριος Χαράλαμπος Δήμου

Σύμφωνα με το άρθρο 1441:»Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να λυθεί ο γάμος πρέπει η ανωτέρω συμφωνία (περί λύσεως του γάμου) να συνοδεύεται με άλλη έγγραφη συμφωνία των συζύγων που να ρυθμίζει την επιμέλεια των τέκνων και την επικοινωνία με αυτά, η οποία ισχύει ώσπου να εκδοθεί η απόφαση για το θέμα αυτό (της επιμέλειας και της επικοινωνίας) σύμφωνα με το άρθρο 1513.»

Επομένως για να λυθεί το θέμα και εφόσον δεν έχει προβλεφθεί με το ιδιωτικό συμφωνητικό κάτι ανάλογο πρέπει η μητέρα να απευθυνθεί στον δικηγόρο της και να αμφισβητήσει την εξουσία του πατέρα να παίρνει το παιδί χωρίς να δίνει σταθερή διεύθυνση και ενδεχομένως να πηγαίνουν σε άλλη πόλη και να αιτηθεί δικαστικά πλέον τη ρύθμιση των θεμάτων της επιμέλειας με την διαδικασία του άρ. 1513 ΑΚ ώστε το δικαστήριο να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων καθώς και τον τόπο διαμονής του τέκνου.

Χαράλαμπος Δήμου
Δικηγόρος
Σόλωνος 51, Αθήνα, ΤΚ 106 72
Tηλέφωνα: 210 3389738  / 210 3389739
E-mail: ch.dimou11@gmail.com
Web: http://yperaspisi.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!