fbpx

Ο πρώην σύζυγος αδυνατεί να πληρώνει τη δόση του δανείου μας. Αν μου μεταβιβάσει το μερίδιό του, θα απαλλαγεί απ’ το χρέος;

| 29 Σεπτεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Γεια σας

Το 2005 αγοράσαμε ένα διαμέρισμα με τον τότε σύζυγό μου, λαμβάνοντας στεγαστικό δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής 30 έτη. Πριν τρία χρόνια, λάβαμε συναινετικό διαζύγιο και στο διαμέρισμα διαμένω πλέον εγώ με τα δύο ανήλικα τέκνα μας. Πριν ένα χρόνο υπέβαλλα αίτηση για ένταξη στο νόμο Κατσέλη (εκδόθηκε προσωρινή διαταγή) και το δικαστήριο έχει ορισθεί για τον Φεβρουάριο του 2018. Ο σύζυγός μου είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση και η τράπεζα διεκδικεί από αυτόν τη δόση του δανείου. Ο ίδιος δεν έχει αντίρρηση για μεταβίβαση της οικίας στο όνομά μου, δεδομένου, ότι θα απαλλαγεί από το χρέος. Είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο;


ADVERTISEMENT

Απαντά ο δικηγόρος κύριος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ

Από την διατύπωση του ερωτήματος σας, συμπεραίνουμε, ότι αγοράσατε το διαμέρισμα από κοινού και εξ αδιαιρέτου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα η προσημείωση υποθήκης ή η υποθήκη, εγγράφονται επί του ακινήτου. Συνεπώς δεν έχει σημασία ποιος είναι ο κύριος του ακινήτου διότι η Τράπεζα, εφόσον δεν εξοφλούνται οι δόσεις του δανείου, θα επιβάλει κατάσχεση και θα εκδώσει πρόγραμμα πλειστηριασμού για το ακίνητο αυτό, χωρίς να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του. Συνεπώς, το ακίνητο αυτό, το οποίο αγοράσατε εξ αδιαιρέτου με τον τέως σύζυγό σας μπορεί να μεταβιβαστεί από εκείνον προς εσάς. Όμως προκύπτουν τα εξής περαιτέρω ζητήματα:

1) Με ποιο τρόπο θα σας μεταβιβαστεί το μερίδιο του, διότι αν σας κάνει δωρεά θα προκύψει κάποιος φόρος ο οποίος θα πρέπει να πληρωθεί με δόσεις.


ADVERTISEMENT

2) Αν το μερίδιό του σας μεταβιβαστεί με πώληση, θα πρέπει να πληρωθεί φόρος μεταβιβάσεως 3% επί της αντικειμενικής αξίας του μεριδίου του.

Αυτό όμως, θα σας δημιουργήσει πρόβλημα, διότι έχετε δηλώσει ότι στερήστε χρημάτων προς κάλυψη των υποχρεώσεων σας, άρα η πληρωμή αυτών των χρημάτων ανατρέπει τα στοιχεία που έχετε υποβάλει. Κατά συνέπεια θα πρέπει για τα θέματα αυτά να επικοινωνήσετε με τον δικηγόρο ο οποίος ασχολείται με το θέμα αυτό.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Webhttp://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ