Ο πρώην σύντροφος δεν αναγνωρίζει το παιδί. Για να μη διαθέσει τη περιουσία του αλλού , μπορώ να ασκήσω αγωγή;

Είμαι νέα μέλλουσα μητέρα και περιμένω το παιδάκι μου σε 6 μήνες. Δεν έχω παντρευτεί με τον σύντροφο μου, με τον οποίο και μένουμε χωριστά. Του είπα να παντρευτούμε έστω και με πολιτικό γάμο, αλλά ούτε που το σκέφτεται. Μου είπε ότι δεν σκέφτεται να το αναγνωρίσει γιατί ήταν ένα τυχαίο λάθος. Μου ζήτησε να το ρίξω, αλλά εγώ δεν το επιθυμώ. Αν μέσα στο διάστημα αυτό της εγκυμοσύνης, διαθέσει την περιουσία του κάπου αλλού για να μη δίνει αύριο διατροφή, ισχύει το δικαίωμα αγωγής μου για καταδολίευση δανειστών η όχι; Ευχαριστώ πολυ.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να ασκηθεί αγωγή διάρρηξης της απαλλοτρίωσης (αγωγή καταδολίευσης), όπως έχει κριθεί νομολογιακά, είναι και η ύπαρξη απαίτησης του δανειστή κατά του οφειλέτη, η οποία να είναι γεννημένη κατά το χρόνο της απαλλοτρίωσης. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορείτε να κάνετε αγωγή διάρρηξης,  διότι δεν έχει γεννηθεί η απαίτηση. Μπορείτε όμως να προστατευθείτε ενόψει επικείμενου κινδύνου μη ικανοποίησης του νομίμου δικαιώματος του μέλλοντος να γεννηθεί τέκνου, με ασφαλιστικά μέτρα και ειδικότερα με συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του. Με το ασφαλιστικό μέτρο της συντηρητικής κατάσχεσης αποτρέπεται ο κίνδυνος να ματαιωθεί η ικανοποίηση της απαίτησης του δανειστή κατά τον ενδιάμεσο χρόνο, μέχρις ότου, δηλαδή, αυτή εξοπλισθεί με δικαστική απόφαση.

Ο νόμος, απαιτώντας, επικείμενο κίνδυνο ή επείγουσα περίπτωση, εννοεί προφανώς την ύπαρξη ασυνήθους ανάγκης για έκτακτη δικαστική προστασία του διαδίκου, δικαιολογημένη από τη συνδρομή παρόντων πραγματικών περιστατικών και συγκεκριμένα κινδύνου ματαίωσης ικανοποίησης της απαίτησης, λόγω πιθανολόγησης αποξένωσης του οφειλέτη από την κατασχετή περιουσία του, έτσι, ώστε να είναι αδύνατη στο μέλλον η επίσπευση εναντίον του αναγκαστικής εκτέλεσης, όταν κάποτε ο δανειστής θα αποκτήσει τίτλο εκτελεστό, στην περίπτωσή σας δικαστική απόφαση, που επιδικάζει διατροφή για το ανήλικο τέκνο .

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!