fbpx

Ο πρώην σύντροφος απαιτεί να ξέρει διαρκώς πού είμαι με το παιδί και με ποιόν. Είμαι υποχρεωμένη νομικά;

ADVERTISEMENT

Καλημέρα σας, έχω μια κόρη 2 μηνών εκτός γάμου η οποία έχει αναγνωριστεί από τον βιολογικό της πατέρα. Μέχρι στιγμής του επέτρεπα να έχει επικοινωνία όποτε ήθελε αυτός.

Μια μέρα μου είπε ότι ήθελε να έρθει μεσημέρι να τη δεί, και του είπα οτι δε θα μπορούσα γιατί είχα κάποια δουλειά και θα έπαιρνα και τη μικρή μαζί μου, αν ήθελε όμως μπορούσε να ερθει πρωί. Ενώ συμφώνησε μαζί μου, τη μέρα που τον περίμενα με κάλεσε η δικηγόρος του θέλοντας να έρθουμε σε συνεννόηση καθώς ο πελάτης της της είπε ότι του απαγορεύω την επικοινωνία με το παιδί, πράγμα που ποτέ δεν έγινε. Επίσης με απείλησε πως θα έρθει με την αστυνομία στο πατρικό μου όπου και φιλοξενούμαι, και απαίτησε να γνωρίζει κάθε ώρα και στιγμή που είμαι εγώ και το παιδί μου, πράγμα που σημαίνει ότι θέλει να ξέρει που ακριβώς πίνω καφέ και με ποιόν κάθε φορά που βγαίνω με το παιδί.

Θα ήθελα να ρωτήσω α) Είμαι υποχρεωμένη να του δίνω πλήρη αναφορά σχετικά με την ιδιωτική μου ζωή; β) Μπορεί να μπεί στον ιδιωτικό μου χώρο με την παρουσία αστυνομίας, εφόσον δεν υπάρχει κανένα νομικό έγγραφο που να αναγράφει όρους επικοινωνίας; Του πρότεινα να με πάει δικαστικά αφού δεν μπορούμε να τα βρούμε ούτε μέσω των δικηγόρων μας. Στην περίπτωση που κινηθεί δικαστικά, ποιάς τάξης περίπου θα είναι τα χρήματα που θα χρειαστεί να δαπανήσω εγώ από την πλευρά μου; Πράγμα που δε θα κάνει λογικά, καθώς γνωρίζει πως οι ισχυρισμοί του δεν ευσταθούν. Επίσης να σημειωθεί ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα μου έλεγε οτι θα ερχόταν να δεί τη μικρή 2 φορές την εβδομάδα, πάντα τον περίμενα και την τελευταία στιγμή πάντα μου το ακύρωνε, εκτός από 2 φορές που ήρθε από μόνος του. Όχι μόνο δηλαδή δεν του απαγόρευσα την επικοινωνία, αλλά του την είχα παραχωρήσει ελεύθερα, και ο ίδιος δεν ερχόταν. Επίσης δεν μου έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για το παιδί. Έχω κουραστεί ψυχολογικά, συμφωνείτε με τη στάση μου να μην του επιστρέψω να δεί το παιδί μέχρι να υπάρξει ενα νομικό έγγραφο που να θέτει τα δικαιώματα του και εννοείται πως δε θα του ζητήσω διατροφή, μέχρι να υπάρξει αντίστοιχο νομικό έγγραφο και για αυτή; Ευχαριστώ.


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Χαίρετε. Το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του και έχει αναγνωρισθεί νόμιμα από τον βιολογικό του πατέρα, εκούσια (με συμβολαιογραφική πράξη) ή δικαστικά, αποκτά εκ του νόμου όλα τα δικαιώματα που έχει το γεννημένο εντός γάμου τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 1484 του Αστικού Κώδικα. Μεταξύ των δικαιωμάτων συγκαταλέγεται η διατροφή αλλά και η επικοινωνία του τέκνου με τον πατέρα του. Από την άλλη πλευρά, ο πατέρας ως γονέας που δεν διαμένει με το τέκνο έχει αναφαίρετο δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας μαζί του.
Λαμβανομένων υπόψη των όσων περιγράφετε, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι μέχρι την αναγνώριση, η γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου σας που γεννήθηκε χωρίς γάμο σας με τον πατέρα του, ανήκε αποκλειστικά σε εσάς, βάσει της ρητής διάταξης του άρθρου 1515 του Αστικού Κώδικα. Με την αναγνώριση του από τον πατέρα, τη γονική μέριμνα αποκτά και ο πατέρας, που όμως την ασκεί αν υπάρχει συμφωνία με τη μητέρα. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του παιδιού σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του.
Εφόσον εσείς, εν προκειμένω, ασκείτε την επιμέλεια της ανήλικης κόρης σας, ήτοι φροντίζετε για την ανατροφή, μόρφωση, και εκπαίδευση της, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του τέκνου και διαμένετε μαζί της, ο πατέρας έχει την υποχρέωση να καταβάλει διατροφή για την κόρη του, την οποία μπορείτε να προσδιορίσετε από κοινού, ενώ δικαιούται να επικοινωνεί μαζί της, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες που θα έχετε καθορίσει από κοινού.
Σε καμία περίπτωση δεν είστε υποχρεωμένη να γνωστοποιείτε στον πατέρα του παιδιού το δικό σας καθημερινό πρόγραμμα, ήτοι το πού θα βρίσκεστε ανά πάσα ώρα και στιγμή ή το πότε και γιατί θα απουσιάζετε από το σπίτι. Επίσης, ο πατέρας του τέκνου σας ούτε με δικαστική απόφαση μπορεί να σας αναγκάσει να τον ενημερώνετε για τις προσωπικές σας κινήσεις σας επί 24ώρου βάσης.
Η μόνη περίπτωση να εμπλακεί η αστυνομία, είναι να παραβιάζετε δικαστική απόφαση επικοινωνίας του τέκνου με τον πατέρα του και να έχει ασκηθεί μήνυση σε βάρος σας.
Προτείνω, προς αποφυγή δημιουργίας περαιτέρω τεταμένης κατάστασης και διαπληκτισμών, να απευθυνθείτε σε ένα δικηγόρο, ο οποίος, σε συνεννόηση με την πλευρά του πατέρα, να συντάξει το ιδιωτικό συμφωνητικό, στο οποίο θα προσδιορίζετε το ποσό της διατροφής, συγκεκριμένες ώρες, ημέρες, διάρκεια και τόπο επικοινωνίας του με την ανήλικη. Διαφορετικά, σε περίπτωση που έχετε εξαντλήσει όλους τους δυνατούς τρόπους εξωδικαστικής διευθέτησης του ζητήματος, τόσο για την διατροφή όσο και για την επικοινωνία, εσείς μπορείτε να ασκήσετε αγωγή ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, ζητώντας διατροφή για λογαριασμό της ανήλικης, ενώ ο πατέρας του παιδιού μπορεί με αγωγή του να ζητήσει την οριστική ρύθμιση Ως προς το κόστος των τυχών αναγκαίων δικαστικών ενεργειών στις οποίες μπορεί να προβείτε, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο δικηγόρο που θα χειριστεί την υπόθεση σας, ο οποίος θα σας προσδιορίσει έξοδα και κόστος, ανάλογα με τις επιθυμητές ενέργειες και την πολυπλοκότητα της υπόθεσης.
Ειρήνη Καψάλη

Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

 Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ