Ο πρώην μου έφυγε στη Γερμανία. Μπορώ από εκεί να διεκδικήσω διατροφή;

0

“Γεια σας είμαι διαζευγμένη με τρία ανήλικα παιδιά. Ο πρώην σύζυγος μου ποτέ δεν έχει πληρώσει διατροφή οπότε και έκανα ασφαλιστικά μέτρα, πάλι δεν πλήρωνε και έκανα μήνυση. Φυσικά δεν έγινε τίποτε γιατί η εισαγγελία της Κοζάνης ένα χρόνο σχεδόν μετά ακόμη στέλνει πίσω τα χαρτιά για επιβεβαίωση στοιχείων και διάφορα άλλα άσχετα. Έχω αντιληφθεί ότι τα θύματα στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες.
Ο πρώην σύζυγος μου φοβήθηκε επειδή η αστυνομία τον έψαξε και έφυγε γερμανία. Εκεί δηλώθηκε κανονικά (είναι γεννημένος εκεί και τα δύο μας παιδιά έχουν γεννηθεί εκεί). Η ερώτηση είναι, μπορώ να διεκδικήσω από εκεί τη διατροφή για τα παιδιά και πόσο δαπανηρό είναι αυτό;”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,

Όσον αφορά τις διασυνοριακές υποχρεώσεις διατροφής που απορρέουν απο οικογενειακές σχέσεις ισχύει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός ΕΚ 4/2009, καθώς και το Πρωτόκολλο της Χάγης της 23ης Νοεμβρίου 2007. Ως εκ τούτου, όταν ο δικαιούχος και ο υπόχρεος της διατροφής διαμένουν σε διαφορετικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ως άνω Συμβάσεις ρυθμίζουν την δικαστική διεκδίκηση, την διασφάλιση και την είσπραξη αξιώσεων διατροφής.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Γερμανία είναι συμβαλλόμενα κράτη-μέλη τόσο στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 4/2009 όσο και στον Πρωτόκολλο της Χάγης, έχετε το δικαίωμα να επιδιώξετε την έκδοση δικαστικής απόφασης από τα ελληνικά δικαστήρια. Στη συνέχεια, η δικαστική αυτή απόφαση, η οποία θα ορίζει πιθανότατα ένα ποσό διατροφής, θα κοινοποιηθεί μέσω της Εισαγγελίας στον πατέρα στην Γερμανία και θα μπορεί να εκτελεστεί απευθείας στην Γερμανία, χωρίς την ἐκδοση άλλης απόφασης από τα γερμανικά δικαστήρια, η οποία –σε διαφορετική περίπτωση- θα συναπάγονταν την επιβάρυνσή σας με σημαντικά έξοδα.
Αναφορικά με το ερώτημἀ σας για το ύψος των δικαστικών έξοδων, δυστυχώς, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν στην παρούσα απάντηση, δεδομένου ότι απαιτούνται ακριβέστερες πληροφορίες.

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Η κυρία Ζωή Παυλίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου χαρίζει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.