Ο πρώην μου δεν μας δίνει διατροφή και έχει κρυφά εισοδήματα. Πως μπορώ να το αποδείξω;

0

Στον έγγαμο βίο μας είχαμε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας (το τελευταίο το θυμάται το παιδί γιατί έγινε μπροστά του). Χωρίσαμε με συναινετικό διαζύγιο. Έκτοτε έδινε 200 € (και πολλά λέω) σε 15 δόσεις. Τώρα δεν δίνει τίποτα. Το παιδί μου (12 ετών). Του έχω στείλει εξώδικο που του ζητάω καταρχήν να πάψει φωνάζει στο παιδί, να με ενημερώσει εγγράφως για το αν όλοι στην οικογένεια του γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση κρίσης (θα του στείλω με τηλεγράφημα τις οδηγίες του γιατρού γιατί δεν νομίζω να θυμάται τι του έχω πει) και του ζητάω να καταβάλλει ως διατροφή 460€ για το παιδί. Ο ίδιος δηλώνει άνεργος (ενώ έχει κρυφά εισοδήματα) και δεν έχει περιουσία γιατί φυλάγεται γενικώς. Επίσης το παιδί μου είπε ότι του απαίτησε ο πατέρας του, να «ακουμπάει» το χαρτζιλίκι του σε αυτόν.  Τι να κάνω, ο άνθρωπος δεν μαζεύεται και είναι απατεώνας. Δανείζεται συνέχεια από τρίτους και το παιδί δεν έχει ρούχα και παπούτσια. Πιθανόν έχει ανοίξει εταιρεία στο εξωτερικό για φοροδιαφυγή. Αξίζει τον κόπο να καταφύγω στη δικαιοσύνη; Γιατί όλα αυτά χρειάζονται χρήματα, και εγώ είμαι με ένα μισθό. Πώς μπορώ να αποδείξω ότι έχει κρυφά εισοδήματα; Οι άνθρωποι που τον πληρώνουν με μαύρα κινδυνεύουν από την εφορία; Γιατί αν κινδυνεύουν δεν θα με βοηθήσουν. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν κερδίσει τις μάχες αυτές; Γιατί όλοι μου λένε ότι δεν μπορώ να του κάνω τίποτα εφόσον φαίνεται άνεργος και χωρίς περιουσία.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,

Στο ερώτημά σας, εάν αξίζει τον κόπο να καταφύγετε στην δικαιοσύνη για λογαριασμό του παιδιού σας δεν μπορεί δυστυχώς να απαντήσει κανείς, παρά μόνον εσείς. Ο δικηγόρος θα σας ενημερώσει καταρχήν αναφορικά με τα τυχόν δικαιώματα που έχετε, και τις δυνατότητες διεκδίκησης αυτών, και στη συνέχεια εσείς θα κρίνετε εάν επιθυμείτε να προχωρἠσετε σε δικαστικές ενέργειες.

Επομένως, σε σχέση με τα υπόλοιπα ερωτήματα σας και το ιστορικό που παραθέτετε σας απαντώ, ότι μπορείτε να αποδείξετε ενώπιον του Δικαστηρίου την ύπαρξη ¨κρυφών¨ή ¨μαύρων¨ εισοδημάτων του πατέρα του παιδιού σας, δια των αποδεικτικών μέσων που προβλέπει ο νόμος. Άλλωστε, τα δικαστήρια δεν είναι φορολογικές αρχές και δεν επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση που οποιοσδήποτε εμπλεκόμενος ομολογήσει ενώπιον τους την συμμετοχἠ του σε συναλλαγή που υποκρύπτει φοροδιαφυγή. Αυτό που ενδιαφέρει τα δικαστήρια είναι η ύπαρξη εισοδημάτων ανεξάρτητα από το εάν αυτά δηλώθηκαν νόμιμα στις φορολογικές αρχές. Ως εκ τούτου, οι μάρτυρες που εμπλέκονται σε μη φορολογημένες συναλλαγές είναι πολύτιμοι για την εξακρίβωση των αληθινών εισοδημάτων του πατέρα από το δικαστήριο που εκδικάζει αγωγή διατροφής.

Ως εκ τούτου, εάν ο πατέρας τυπικά παριστάνει τον άνεργο, αλλά στην πραγματικότητα έχει εισοδήματα, το δικαστήριο θα επιδικάσει σε βάρος του κάποιο ποσό διατροφής αναλόγως τον εισοδημάτων που αποδείχθηκε ότι έχει. Το ζήτημα είναι, εάν, μετά την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης, θα έχετε.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!