Ο πρώην σύζυγος δεν δίνει διατροφή και ο δικηγόρος μου δεν θέλει να κάνω κατάσχεση μισθού. Τί να κάνω;

0

«Καλησπερα ειμαι ανεργη μητερα μιας 3χρονης κορης και ο πατερας της στρατιωτικος. Έχω δικαστικη αποφαση τακτικης αγωγης για διατοφη απο την οποια δεν μου εχει καταβαλλει τους 2 πρωτους μηνες (400ευρω) και τωρα δεν μου εχει καταβαλει Ιουνιο και Ιουλιο συνολο 500ευρω . Ακομα και η επικοινωνια με το παιδι γινεται 1-2 φορες τον χρονο. Έχω ζητησει νομικη βοηθεια και ο δικηγορος μου δεν μου εξηγει γιατι δεν θελει να προβω σε αυτην την ενεργεια.. μπορω να κανω κατασχεση μισθου;»

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης

Σύμφωνα με το άρθρο 982 ΚΠολΔ παρ. 2 περ δ εξαιρούνται από την κατάσχεση απαιτήσεις μισθών, εκτός αν πρόκειται να ικανοποιηθεί απαίτηση για διατροφή που στηρίζεται στο νόμο, οπότε επιτρέπεται να γίνει κατάσχεση έως το μισό.

Άλλωστε κατά το άρθρο 1485 ΑΚ ανιόντες και κατιόντες έχουν αμοιβαία υποχρέωση διατροφής.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο μισθός δεν κατάσχεται, εκτός αν πρόκειται να ικανοποιηθεί απαίτηση για διατροφή που στηρίζεται στο νόμο και τέτοια απαίτηση αποτελεί αυτή του τέκνου να διατρέφεται από τον πατέρα του, όπως έχει οριστεί με την δικαστική απόφαση. Οπότε, μπορείτε να προβείτε σε κατάσχεση του μισθού του πατέρα της κόρης σας μέχρι το μισό αυτού.

Θα πρέπει να ρωτήσετε τον δικηγόρο σας για ποιον λόγο δεν επιθυμεί να προβεί σε αυτή την ενέργεια, καθόσον μπορεί να υπάρχουν άλλα προβλήματα που δεν μας τα δίνετε ως δεδομένα.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!