fbpx

Ο πατέρας της κόρης μου δεν δίνει διατροφή. Υποχρεούται να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος σπουδών της;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, έχω πάρει συναινετικό διαζύγιο από τον παρελθόντα Δεκέμβριο 2016 και έχω την επιμέλεια της κόρης μου η οποία είναι μαθήτρια Γ΄ Λυκείου. Είμαι 40 ετών και από το έτος 2013 είμαι άνεργη. Η κόρη μου και εγώ συνεχίζουμε να παραμένουμε στο σπίτι του πρώην συζύγου μου, και αυτός νομίζει ότι με τη διάθεση του σπιτιού του εξαντλούνται οι υποχρεώσεις του για τη διατροφή της ανήλικης κόρης μας. Ο πρώην σύζυγος μου δεν προσφέρει τίποτα στην κόρη μας, ούτε για το φαγητό της, για το ρεύμα, για το νερό, για τα προσωπικά της έξοδα. Τα έξοδα αυτά τα καλύπτει αναγκαστικά και με μεγάλη δυσκολία ο πατέρας μου. Ο πρώην σύζυγος μου συζεί από διετίας με μια διαζευγμένη κυρία με δύο παιδιά, το ένα είναι ενήλικο και το άλλο ανήλικο. Το ανήλικο παιδί της μένει μαζί της. Η κόρη μου φέτος τελειώνει το Λύκειο και θέλει να πάει στη Θεσσαλονίκη για να φοιτήσει σε μια ιδιωτική σχολή, αλλά ο πατέρας της δεν δέχεται να καλύπτει τα έξοδα της (δίδακτρα, στέγη, σίτιση, προσωπικά έξοδα). Ήθελα να σας παρακαλέσω να μου πείτε αν ο πρώην σύζυγος μου υποχρεούται να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τα έξοδα σπουδών της κόρης μας ή όχι, και βάσει ποιας νομοθεσίας; Σας ευχαριστώ.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Αγαπητή αναγνώστρια, σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά που παραθέτετε, συμπεραίνουμε ότι με τη δικαστική απόφαση λύσης του γάμου ανατέθηκε οριστικά η επιμέλεια του παιδιού σε εσάς, με την επικύρωση του ιδιωτικού συμφωνητικού που υπογράψατε από κοινού με τον πρώην σύζυγο σας και συμφωνήθηκε η παραχώρηση της χρήσης της οικογενειακής στέγης (ιδιοκτησίας του πρώην συζύγου σας) σε εσάς, για να διαμένετε με την θυγατέρα σας. Δεν κάνετε, όμως, αναφορά για το αν προβλέφθηκε στο μεταξύ σας συμφωνητικό κάποια διατροφή για το τέκνο ή όχι.
Ως ασκούσα την επιμέλεια της ανήλικης κόρης σας, έχετε το δικαίωμα και την υποχρέωση εκ του νόμου να φροντίζετε, εκτός από την ανατροφή και επίβλεψη, για τη μόρφωση, την εκπαίδευση και τη διαμόρφωση συγκροτημένης προσωπικότητας του παιδιού. Μπορείτε λοιπόν, αρχικά εξωδικαστικά σε πρώτο στάδιο -προς αποφυγή δημιουργίας τεταμένου κλίματος που μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του παιδιού- να προσπαθήσετε να εξηγήσετε στον πατέρα την επιτακτική ανάγκη συμμόρφωσης του στην υποχρέωση διατροφής απέναντι στην ανήλικη, υπενθυμίζοντας του τη δικαστική απόφαση και τις συνέπειες που συνεπάγεται η παραμέληση του αυτή.
Αν δεν έχει ορισθεί κάποιο ποσό μηνιαίας διατροφής στο μεταξύ σας συμφωνητικό, τότε πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε ένα δικηγόρο, εξειδικευμένο σε ζητήματα οικογενειακού δικαίου, ώστε να διεκδικήσετε από τον πρώην σύζυγο διατροφή, για λογαριασμό της ανήλικης θυγατέρας σας.
Αν στο μεταξύ σας συμφωνητικό υπάρχει ήδη αναφορά για καταβολή μηνιαίας διατροφής, το γεγονός ότι ο πατέρας δεν τηρεί την υποχρέωση διατροφής απέναντι στο τέκνο συνιστά παραβίαση διάταξης δικαστικής απόφασης, η οποία, ως ποινικό αδίκημα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών, σύμφωνα με το άρθρο 232Α του Ποινικού Κώδικα. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να υποβάλλετε μήνυση σε βάρος του πρώην συζύγου, για αθέτηση της υποχρέωσης καταβολής διατροφής. Αυτό πιθανό να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό μέσο πίεσης, για να λαμβάνετε τη διατροφή που δικαιούται η κόρη σας.
Ως προς το ερώτημα σας αν η κόρη σας με την ενηλικίωση της δικαιούται να αξιώσει διατροφή από τον πατέρα της, η απάντηση είναι καταφατική.
Ο δικαστής, κατά πάγια δικαστηριακή πρακτική, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις ειδικές συνθήκες της εκάστοτε συγκεκριμένης περίπτωσης, αναγνωρίζει δικαίωμα διατροφής στο ενήλικο τέκνο και υποχρεώνει τον γονέα σε κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και εκπαίδευσης του πρώτου. Από τις ισχύουσες διατάξεις των άρθρων 1485, 1486, 1489 και 1493 του Αστικού Κώδικα, προκύπτει ότι οι γονείς, είτε έχουν τελέσει γάμο και συμβιώνουν, είτε έχει διακοπεί η συμβίωση, είτε είναι διαζευγμένοι, έχουν κοινή και ανάλογη με τις οικονομικές δυνάμεις τους υποχρέωση να διατρέφουν το ανήλικο τέκνο τους, ακόμη και εάν αυτό έχει περιουσία, της οποίας όμως τα εισοδήματα ή το προϊόν της εργασίας του ή άλλα τυχόν εισοδήματά του δεν αρκούν για τη διατροφή του.
Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς έχουν την θεμελιώδη υποχρέωση να διατρέφουν και το ενήλικο τέκνο τους. Η υποχρέωση αυτή των γονέων πηγάζει από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 1389, 1390, 1485, 1486, 1489 εδ. β΄ και 1493 του Α.Κ. και υφίσταται με την συνδρομή των προϋποθέσεων της Α.Κ. 1486 παρ. 1, η οποία προβλέπει ότι «δικαίωμα διατροφής έχει μόνο όποιος δεν μπορεί να διατρέφει τον εαυτό του από την περιουσία του ή από εργασία κατάλληλη για την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του και τις λοιπές βιοτικές του συνθήκες ενόψει και των τυχών αναγκών της εκπαίδευσής του». Εξάλλου, η ενηλικίωση δεν σημαίνει και παύση του δικαιώματος διατροφής, δεδομένου ότι ο νόμος δεν εξαρτά το δικαίωμα διατροφής του τέκνου από κάποιο όριο ηλικίας.
Εάν, λοιπόν, η κόρη σας επιθυμεί να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο ή να λάβει επαγγελματική εκπαίδευση, τότε δικαιούται διατροφής, αν δεν έχει περιουσία, στην περίπτωση όμως αυτή συνεκτιμώνται οι μέχρι τώρα σπουδές της σε σχέση με τη δυνατότητα της να εργασθεί. Η ιδιότητα του τέκνου ως σπουδαστή συνεπάγεται συνήθως ότι αυτό δεν είναι σε θέση να ασκήσει παράλληλα οποιοδήποτε επάγγελμα ή εργασία, χωρίς βλάβη της υγείας του και της επιτυχούς πορείας στις σπουδές του. Η διατροφή του ενηλίκου περιλαμβάνει, όλα όσα είναι αναγκαία για τη συντήρηση του δικαιούχου και επιπλέον τα έξοδα για την ανατροφή, την επαγγελματική και την εν γένει εκπαίδευση του (όλων των βαθμίδων). Σε κάθε περίπτωση πάντως, η υποχρέωση των γονέων για διατροφή ενηλίκου τέκνου που σπουδάζει πρέπει να κρίνεται με γνώμονα τις βιοτικές συνθήκες και των γονέων (ηλικία, υγεία, οικονομική ευχέρεια) αλλά και τη συμπεριφορά του τέκνου σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών του (επιμέλεια, ικανότητες, κλίσεις κλπ.).
Συγχρόνως, βασική προϋπόθεση για να αξιώσει διατροφή από τον πατέρα της η ενήλικη είναι η έλλειψη επαρκών περιουσιακών στοιχείων ή η αδυναμία της να βρει κατάλληλη εργασία.
Συμπερασματικά, επομένως, ο ενήλικος που αδυνατεί να εργασθεί, είτε λόγω σπουδών που είναι αναγκαίες για να διεκδικήσει μία θέση στην αγορά εργασίας, είτε λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, που δεν του επιτρέπουν να προσαρμοστεί σε περιβάλλον εργασίας, είναι νόμιμος δικαιούχος διατροφής, την οποία υποχρεούται να καταβάλουν οι γονείς του. Εάν λοιπόν, εν προκειμένω, ο πατέρας εξακολουθεί να είναι ανένδοτος και αρνείται να καλύψει τα έξοδα της κόρης του ως σπουδάστριας (προσεχώς), τότε η κόρη μετά την ενηλικίωση της μπορεί να ασκήσει αγωγή, ζητώντας από τον πατέρα της την καταβολή διατροφής, προς ικανοποίηση των βασικών βιοτικών και εκπαιδευτικών της αναγκών.
 Ειρήνη Καψάλη

Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

 Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ