fbpx

Ο πατέρας του παιδιού μου, το εκθέτει σε κίνδυνο. Τι μπορώ να κάνω νομικά;

| 26 Ιουνίου 2015
ADVERTISEMENT

«Έχω χωρίσει από το 2008 και έχω ένα κοριτσάκι 8 ετών σήμερα. Με τον πρώην σύζυγο οι σχέσεις είναι κακές και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πλημμελή φροντίδα του παιδιού όταν εκείνος έχει την φροντίδα του καθώς δυο φορές στο παρελθόν, σε μικρότερη ηλικία, το παιδί είχε επιστρέψει σοβαρά χτυπημένο με σκίσιμο στα χείλη του και μώλωπες στο πρόσωπο. Ο πατέρας του το εκθέτει σε κίνδυνο αφήνοντας το να περιπλανιέται χωρίς επίβλεψη.

Πριν από 4 σχεδόν χρόνια, όταν συνέβησαν και τα πιο σοβαρά ατυχήματα του παιδιού έκανα ασφαλιστικά μέτρα αλλά η προσωρινή διαταγή επικοινωνίας παρέμεινε σχεδόν ως είχε, με 15νθημερες διακοπές το καλοκαίρι μια εβδομάδα Χριστούγεννα και Πάσχα κ.τ.λ. Μένουμε σε διαφορετική πόλη σε αρκετά μεγάλη απόσταση ( 10 ώρες μακριά) οπότε ασκεί πλέον την επικοινωνία τις γιορτές και το καλοκαίρι.


ADVERTISEMENT

Το πρόβλημα είναι ότι πλέον το παιδί δεν θέλει να πηγαίνει καθώς αντιλαμβάνεται ότι δεν λαμβάνει ούτε φροντίδα αλλά ούτε αληθινό ενδιαφέρον εκεί που πηγαίνει. Εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και φόβο καθώς περιγράφει την συμπεριφορά του ως βίαιη. Ο πατέρας του πίνει συνέχεια και καπνίζει στο δωμάτιο που κοιμίζει το παιδί και κοιμάται και ο ίδιος.

Επιπλέον εδώ και ενάμιση χρόνο ο πατέρας του πρώην μου είναι στην φυλακή για εμπορία ναρκωτικών και στην δίκη που διεξάγεται τώρα η υπερασπιστική γραμμή είναι ότι είναι χρήστης και όχι έμπορος. Ο πρώην σύζυγος μένει στο σπίτι των γονιών του και γνωρίζω προσωπικά ότι δεν είναι αθώος των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο πατέρας του άλλα δυστυχώς αυτό δεν μπορεί εύκολα να αποδειχθεί στα ελληνικά δικαστήρια. Θέλω να ρωτήσω νομικά τι δυνατότητες έχω βάση των συνθηκών που επικρατούν αυτή την στιγμή στο περιβάλλον που πρέπει να πηγαίνει το παιδί μου;»

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

αφ’ ης στιγμής η κατάσταση που περιγράφετε στο σπίτι σε σχέση με τον πρώην σύζυγο, τη σχέση του με το παιδί, αλλά και το γεγονός ότι επικρατούν αυτές οι συνθήκες με τον πατέρα του πρώην συζύγου, θα μπορούσατε να ζητήσετε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων εκ νέου την μεταρρύθμιση της απόφασης της επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του, επικαλούμενη όλα τα πραγματικά περιστατικά και τα ζητήματα που αντιμετωπίζετε, αλλά και το συμφέρον του παιδιού, τη βούλησή του και τις πιθανές συνέπειες στην προσωπικότητά του.

Σημαντικό ρόλο εν προκειμένω μπορεί να παίξει και η γνώμη του τέκνου σας, εφόσον εξεταστεί από το Δικαστήριο και ο Δικαστής διαπιστώσει την ωριμότητά του και τη δυνατότητά του να κρίνει.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι ο πατέρας του πρώην σας είναι εμπλεκόμενος σε υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν για το παιδί με τη συναναστροφή του και την επαφή του με αυτόν.

Ωστόσο, και πάλι, είναι δύσκολο να αφαιρεθεί τελείως το δικαίωμα επικοινωνίας από τον πατέρα, απλώς μπορεί να τεθούν από το δικαστήριο αυστηρότεροι όροι στην άσκησή του, π.χ. παρακολούθηση του πρώην συζύγου σας από κοινωνική υπηρεσία ή άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας παρουσία σας ή παρουσία κοινωνικών λειτουργών κλπ.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ασκήσετε και πάλι αγωγή για την επιμέλεια του παιδιού, εφόσον κερδίσετε την υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων.
Στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978 123649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ