fbpx

Ο πατέρας του παιδιού μου έχει την επιμέλεια και το στρέφει εναντίον μου. Μπορεί το παιδί να νομίζει ότι το εγκατέλειψα;

| 25 Ιουλίου 2017
ADVERTISEMENT

Γεια σας. Έχω ένα παιδί 4 ετών, του οποίου την προσωρινή επιμέλεια έχει ο πατέρας του από 3 μηνών. Όλο αυτό το διάστημα, εγώ βλέπω το παιδί 2 φορές την εβδομάδα στο σπίτι του πατέρα του. Παρ’ όλη την ελάχιστη αυτή επικοινωνία μας και την συνεχή προσπάθεια από την πλευρά του πατέρα του και του περιβάλλοντός του να απομακρύνουν το παιδί από μένα, έχουμε πολύ ισχυρό δεσμό. Αυτό, που επιδιώκω είναι να βρεθεί μια λύση συναινετικά για το καλό του παιδιού, προκειμένου να εξασφαλίσω την ήρεμη και ομαλή ανάπτυξή του χωρίς εντάσεις και δικαστήρια. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει η ίδια διάθεση από την άλλη πλευρά. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν κάνω καλά, που προσπαθώ να αποφύγω τις δικαστικές διαμάχες και επιμένω να τηρώ μια πιο ήπια στάση και, αν υπάρχει κίνδυνος να σκεφτεί το παιδί κάποια στιγμή αργότερα, ότι δεν το διεκδίκησα, γιατί δεν το ήθελα και δεν το αγαπούσα αρκετά και ότι το εγκατέλειψα. Σας ευχαριστώ

Απαντάει η Ψυχολόγος- Ψυχοδραματίστρια κυρία Ηλιάννα Πεσσάρη


ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας,

Όπως καταλαβαίνω αντιμετωπίζετε μια περίπλοκη κατάσταση, αρκετά συγκρουσιακή.

Το καλύτερο θα ήταν όπως λέτε και η ίδια να βρεθεί μία συναινετική λύση ανάμεσα σας, για το καλό του παιδιού. Είναι σημαντικό το παιδί να έχει γύρω του ανθρώπους που μπορούν να συνεργαστούν ακόμα κι αν δεν είναι μαζί. Αυτό βέβαια είναι αρκετά δύσκολο μετά από ένα διαζύγιο και ειδικά όταν το κλίμα είναι τεταμένο.


ADVERTISEMENT

Λείπουν αρκετές πληροφορίες για να μπορώ να έχω μία πιο καθαρή θέση πάνω στο ερώτημα σας. Σε γενικές γραμμές είναι σημαντικό, όπως ανέφερα και νωρίτερα, όταν οι γονείς χωρίζουν, να μην καταλήγουν απαραίτητα στα δικαστήρια αλλά να προσπαθούν να συνεργάζονται με καλή πρόθεση.

Είναι δυστυχώς πολύ συχνό, οι γονείς μετά το διαζύγιο να βάζουν το παιδί συνειδητά ή ασυνείδητα στη μέση της προσωπικής τους διαμάχης, με αποτέλεσμα το παιδί να διχάζεται, να μπερδεύεται, να παίρνει το μέρος ενός από τους δύο γονείς, να ανησυχεί για το γονιό που φαίνεται περισσότερο αδύναμος, να θυμώνει, κ.α.

Θέλει αρκετή προσωπική δουλειά ώστε οι γονείς να μπορούν να διαχωρίσουν την προσωπική τους διαμάχη από το παιδί και τη συνέχεια της ζωής του. Το παιδί είναι κάτι που πάντα θα σας ενώνει, όσα χρόνια και αν περάσουν, και πάντα με κάποιο τρόπο θα ανακγάζεστε να συνεργάζεστε και να συνυπάρχετε σε σχέση με αυτό.

Όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσετε αυτό και οι δύο, τόσο καλύτερα θα είναι για την συνέχεια.

Για το παιδί είναι δύσκολο όταν οι γονείς χωρίζουν, όμως δεν είναι δεδομένο ότι θα νιώσει εγκατάλειψη από τον γονιό που είναι μακριά αν αυτός προσπαθεί και κρατά μία καλή επαφή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είστε στη ζωή και την καθημερινότητα του παιδιού παρούσα ακόμα και αν δεν το βλέπετε καθημερινά. Το πιο σημαντικό είναι το παιδί να καταλαβαίνει και να νιώθει ότι είστε εκεί παρά την απόσταση.

Πολλές φορές όταν οι γονείς καταφέρνουν να συνεργαζστούν καλά, δεν έχει πια σημασία η απόφαση του δικαστηρίου αλλά περισσότερο η απόφαση που θα πάρει το ζευγάρι.

Θα έλεγα να δείτε αν μπορείτε να διαμορφώσετε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ σας, τις συνθήκες ώστε να μπορείτε να επικοινωνείτε για το παιδί, με ειλικρίνεια και αγάπη και να δοκιμάσετε να θυμηθείτε όλα όσα σας ένωσαν έστω για λίγες στιγμές στην κοινή πορεία σας. Δεν έχετε ή δεν θα έπρεπε να έχετε κάτι να χωρίσετε, μόνο να συνεργαστείτε.

Αν πάλι θεωρείτε ότι αυτό είναι αδύνατο και τα έχετε δοκιμάσει όλα, τότε ίσως όντως η επόμενη λύση είναι να στραφείτε δικαστικά, ώστε να καταφέρετε να υποστηρίξετε τον εαυτό σας και να

διεκδικήσετε αυτά που χρειάζεστε.

Είναι πολύ συχνό το ζευγάρι μετά το διαζύγιο να μην μπορεί να τα δει όλα αυτά. Συχνά είναι πολύ βοηθητικό το ζευγάρι να επισκέπτεται ένα ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να βοηθηθεί να διαχειριστεί την κατάσταση όσο γίνεται πιο συνεργατικά. Αν δεν συμφωνούν και οι δύο, μπορεί να είναι βοηθητικό και μόνο για τον έναν από τους δύο, αυτόν που νιώθει πιο έτοιμος. Σε αυτήν την περίπτωση, νιώθω ότι εσείς είστε έτοιμη επειδή ήδη ζητήσατε βοήθεια. Μπορεί μία πιο συστηματική δουλειά με τον εαυτό σας να σας αποκαλύψει πλευρές της κατάστασης που δεν είχατε δει μέχρι τώρα.

Εύχομαι καλή συνέχεια, και είμαι στη διάθεσή σας εάν επιθυμείτε κάτι περαιτέρω.

Ηλιάννα Πεσσάρη

Ηλιάννα Πεσσάρη
Ψυχολόγος- Ψυχοδραματίστρια
Αλκμαιωνίδων 6, Καισαριανή, πλησίον μετρό Ευαγγελισμός
Τηλέφωνο: 2155159120
Κινητό: 6938165911
Website: http://www.prosopikianaptixi.gr/
Blog: http://iliannasol.blogspot.gr/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ