fbpx

Ο πατέρας του παιδιού μου είναι μακροχρόνιος χρήστης ναρκωτικών. Πως μπορώ να του αφαιρέσω την γονική μέριμνα;

| 3 Απριλίου 2017
ADVERTISEMENT

Ο βιολογικός πατέρας του παιδιού μου έχει καταδικαστικές αποφάσεις πάνω από 2 χρόνια για σωματικές βλάβες, και είναι μακροχρόνιος χρήστης ναρκωτικών. Δεν έχει καμία σχέση με το παιδί μου, αφού δεν το έχει δει ποτέ του. Μπορεί να γίνει αφαίρεση της γονικής μέριμνας και αν ναι με πιο τρόπο; Πως μπορώ να αποδείξω νομικά την χρήση ναρκωτικών; Φοβάμαι πολύ και για τις ψυχικές βλάβες που θα δημιουργήσει στο παιδί μου σε κάποια πιθανή επικοινωνία στο μέλλον, όσο και για την σωματική μου ακεραιότητα. Σας ευχαριστώ.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητή αναγνώστρια,

Στο ιστορικό που μας παραθέτετε, δεν διευκρινίζετε αν με τον πατέρα του παιδιού σας έχετε τελέσει ή όχι γάμο, καθώς και αν αυτός έχει αναγνωρίσει ή όχι το τέκνο. Από αυτά που μας περιγράφετε, εικάζουμε ότι το παιδί είναι γεννημένο εκτός γάμου. Εφόσον συντρέχει τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το τέκνο τελεί υπό τη δική σας γονική μέριμνα ήδη από τη γέννηση του (άρθρο 1515 ΑΚ), ενώ ο πατέρας του έχει αποκτήσει τη γονική μέριμνα, εφόσον το έχει αναγνωρίσει, την οποία ωστόσο μπορεί να ασκήσει μόνο εάν υπάρχει σχετική συμφωνία με εσάς ή αν παύσει η δική σας γονική μέριμνα αυτής ή αν εσείς αδυνατείτε να την ασκήσετε για νομικούς ή πραγματικούς λόγους. Στην περίπτωση αυτή, επομένως, ακόμα και αν το τέκνο έχει αναγνωριστεί, η γονική μέριμνα ασκείται αποκλειστικά και μόνο από εσάς και μόνο αν για τους ανωτέρω αναφερόμενους λόγους παύσετε να την ασκείτε, θα μπορέσει να την ασκήσει ο πατέρας του παιδιού σας. Στην περίπτωση αυτή, επομένως, δεν νοείται αφαίρεση της άσκησης της γονικής μέριμνας του τέκνου.

Τα πράγματα διαφέρουν εφόσον το τέκνο έχει γεννηθεί εντός γάμου, οπότε και η γονική του μέριμνα ασκείται και από τους δυο γονείς από κοινού, ενώ σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης, η άσκηση της γονικής μέριμνας μπορεί να ανατεθεί από το δικαστήριο στον έναν από τους δύο γονείς, σύμφωνα πάντοτε με το συμφέρον του τέκνου.


ADVERTISEMENT

Για να σας δώσουμε, επομένως, προσήκουσα απάντηση στο ερώτημα σας, θα πρέπει να μας αναφέρετε αν το τέκνο έχει γεννηθεί εντός ή εκτός γάμου, καθώς και αν έχει αναγνωριστεί από τον πατέρα του.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα, προβλέπεται για τις περιπτώσεις κακής ασκήσεως ή αδυναμίας των γονέων να ανταποκριθούν στο καθήκον επιμελείας των τέκνων ότι: «Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημα τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου … ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας, οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου, ο εισαγγελέας ή και αυτεπαγγέλτως, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο. Το δικαστήριο μπορεί, ιδίως, να αφαιρέσει από τον ένα γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ολικά ή μερικά και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο ή, αν συντρέχουν και στο πρόσωπο αυτού οι προϋποθέσεις της προηγουμένης παραγράφου, να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή ακόμη και την επιμέλεια του, ολικά ή μερικά, σε τρίτο ή και να διορίσει επίτροπο. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή την ψυχική υγεία του τέκνου, ο εισαγγελέας μπορεί να διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του, (τέκνου) μέχρι την έκδοση της αποφάσεως του δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να απευθύνεται εντός τριάντα ημερών». Από την παραπάνω διάταξη προκύπτει σαφώς ότι για την αφαίρεση από το γονέα της γονικής μέριμνας, λόγω κακής άσκησης, το άρθρο 1532 ΑΚ θέτει τις παρακάτω προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν διαζευκτικά: 1) παράβαση καθηκόντων που επιβάλλει το λειτούργημα της γονικής μέριμνας του τέκνου, 2) καταχρηστική άσκηση του λειτουργήματος ή 3) αδυναμία ανταπόκρισης σε αυτό. Ως αδυναμία δε ανταπόκρισης προς το λειτούργημα της γονικής μέριμνας νοείται, σύμφωνα με τα όσα γίνονται δεκτά νομολογιακά, η ανεπάρκεια του γονέα που οφείλεται, μεταξύ άλλων, και σε αντικειμενικούς λόγους, όπως λ.χ. σε σοβαρή ψυχική νόσο, αλκοολισμό, εξάρτηση από ναρκωτικά, φυλάκιση κ.ο.κ.

Σας προτρέπουμε, επομένως, να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για την περίπτωσή σας, ώστε να σας απαντήσουμε εμπεριστατωμένα.

Με εκτίμηση,

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ