fbpx

Ο πατέρας του παιδιού μου αρνείται να μ’ενημερώσει πότε θα πάρει το παιδί για διακοπές. Τι να κάνω;

| 2 Σεπτεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Γειά σας! Με αφορμή το πρώτο καλοκαίρι που διανύουμε το παιδί μου κι εγώ ως μονογονεική οικογένεια, αντιμετωπίζω τα εξής προβλήματα με τον πατέρα. Α)Βάσει συμφωνητικού δικαιούται 10ήμερες διακοπές με το παιδί τον μήνα Ιούλιο ή Αύγουστο. Μέχρι στιγμής (αρχές Αυγούστου) αρνείται να με ενημερώσει για το πότε θα είναι αυτό το διάστημα των διακοπών και ουσιαστικά με καθηλώνει και εμένα στην πόλη καθότι δεν ξέρω πότε θα απαιτήσει την έναρξη του δεκαημέρου. Β)Ως δεύτερο ζήτημα αναφέρω την ασφάλεια του παιδιού στο ταξίδι. Παρόλες τις παροτρύνσεις μου αρνείται ν’ αγοράσει παιδικό καθισματάκι για τις μετακινήσεις του παιδιού, πόσο μάλλον για μεγάλα ταξίδια. Για τα παραπάνω ερωτώ: Α)έχει δικαίωμα να μην με ενημερώνει εγκαίρως για την περίοδο που θέλει να ασκήσει το δικαίωμα του για 10ήμερες διακοπές με το παιδί; Πώς μπορώ να διεκδικήσω το δικαίωμά μου να γνωρίζω τις προθέσεις του; Β)Για το δεύτερο ζήτημα υπάρχει κάποιο νόμιμο πλαίσιο που να επικαλεστώ για να μην ταξιδέψει το παιδί σε περίπτωση που κρίνω ότι δεν καλύπτεται η ασφάλειά του στο αυτοκίνητο; Αν ναι ποιες οι κινήσεις που θα ακολουθήσω; Και μία τελευταία ερώτηση. Στην διάρκεια των διακοπών με τον πατέρα, αν δεν αναφέρεται στο συμφωνητικό του διαζυγίου, αν ο πατέρας αρνείται να μιλάω με το παιδί στο τηλέφωνο μπορώ να καταφύγω σε νομικές κινήσεις; Σας ευχαριστώ πολύ!”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

η ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας με ασαφή τρόπο συναντάται συχνά στα ιδιωτικά συμφωνητικά. Εν ολίγοις, οι συμβαλλόμενοι-γονείς επιλέγουν για λόγους προσωπικής ευελιξίας να ρυθμίζουν κατόπιν συνεννόησης το ακριβές διάστημα επικοινωνίας, προκειμένου να συμβαδίζει με το εκάστοτε πρόγραμμά τους. Εκεί, όμως, δημιουργούνται εκ των υστέρων και τα περισσότερα προβλήματα που οδηγούν σε παρεξηγήσεις και συγκρούσεις.

Στην περίπτωσή σας, από θεωρητικής, αλλά και από ηθικής απόψεως, φυσικά και ο πατέρας θα πρέπει να σας ενημερώνει εγκαίρως για την 10ήμερη περίοδο που θέλει να ασκήσει το δικαίωμα επικοινωνίας του με το παιδί. Εφόσον δεν ορίστηκε εκ των προτέρων κάτι ειδικότερο στο συμφωνητικό, θα ήταν σκόπιμο να επιδιώξετε εσείς να ενημερωθείτε από εκείνον πότε σκοπεύει να παραλάβει το παιδί. Εάν επιθυμείτε μία σαφέστερη οριοθέτηση του δικαιώματος επικοινωνίας, θα πρέπει να επιδιώξετε δικαστικά την μεταρρύθμιση της συγκεκριμένης συμφωνίας, η οποία έχει επικυρωθεί στα πλαίσια της απόφασης του συναινετικού διαζυγίου. Με τρόπο αυτό θα εκθέσετε παράλληλα στο δικαστήριο και τις εύλογες ανησυχίες σας αναφορικά με την ασφάλεια του παιδιού, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά την έκδοση της δικαστικής αποφάσεως.


ADVERTISEMENT

Τέλος, ως έχουσα την επιμέλεια δικαιούστε να είστε ενήμερη για τον ακριβή τόπο διαμονής του παιδιού σας κατά την διάρκεια άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας, υποβάλλοντας τα σχετικά παράπονα ενώπιον του αρμόδιου αστυνομικού τμήματος, το οποίο θα ζητήσει από τον πατέρα να παράσχει εξηγήσεις. Δυστυχώς, δεν έχετε τη δυνατότητα να επιδιώξετε δικαστικά την ρύθμιση της δικής σας επικοινωνίας με τον τέκνο, διότι ένας τέτοιος όρος δεν υφίσταται για τον έχοντα την επιμέλεια γονέα. Το μόνο που μπορείτε να πράξετε είναι να θέσετε αυτή τη συμπεριφορά του πατέρα υπόψη του δικαστηρίου που θα κληθεί να μεταρρυθμίσει την επικοινωνία του με το τέκνο, με πιθανή συνέπεια τον χρονικό περιορισμό του δικαιώματος επικοινωνίας σε βάρος του πατέρα.

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ