Ο πατέρας του παιδιού μου δεν το έγραψε στη μερίδα του και τώρα δεν μου δίνουν πιστοποιητικό γέννησης. Τί να κάνω;

0

Καλησπέρα σας. Είμαι αλλοδαπή, ανύπαντρη μητέρα. Το παιδί είναι έλληνα πατρός, εκτός γάμου, αλλά αναγνωρισμένο. Λοιπόν, το πρόβλημά μου είναι το εξής: Ο πατέρας του παιδιού παντρεύτηκε με άλλη γυναίκα το 2014. Δεν έχουμε καλές σχέσεις. Δεν τον νοιάζει το παιδί. Τέλος πάντων. Πήγα αυτές τις μέρες να ζητήσω το πιστοποιητικό γέννησης του μικρού, για να μπορέσω να του βγάλω διαβατήριο και δεν μου το έδωσαν, λέγοντας πως απλά, δεν ανήκει το παιδί στη δική του μερίδα! Δεν το έγραψε λοιπόν! Τί μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση; Ούτε καν ξέρω, πού μπορεί να είναι ο πατέρας. Και έτσι, δεν μπορώ να φύγω στη χώρα μου! Για να φτιάξω ρουμάνικο πιστοποιητικό, μου ζητάνε το πιστοποιητικό του πατερα και του παιδιού! Λεφτά δεν διαθέτω, για να πάω δικαστικώς αυτή τη στιγμή. Ελπίζω να μου απαντήσετε! Ευχαριστώ!

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,

με βάση όσα μας εκθέτετε είστε μία άγαμη μητέρα με τέκνο γεννημένο εκτός γάμου, προφανώς ελληνικής ιθαγένειας. Εκ του νόμου, επομένως, ασκείτε εσείς αποκλειστικά την γονική μέριμνα του τέκνου σας, οπότε και νομιμοποιείστε μόνη σας να ζητήσετε την έκδοση διαβατηρίου για το παιδί σας. Θα προσκομίσετε στο αρμόδιο τμήμα διαβατηρίων της Αστυνομίας το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού, από το οποία θα προκύπτει ότι είναι τέκνο εκτός γάμου και συνεπώς ο πατέρας δεν θα έχει καμία απολύτως εμπλοκή στην διαδικασία.

Σε καθε περιπτωση,εφοσον στην πραξη αναγνωρισης ο πατερας συμφωνησε να λαβει το παιδι τη δημοτικοτητα του,και στη συνεχεια δεν δηλωσε το παιδι στη μεριδα του,μπορειτε κι εσεις μονη σας να απευθυνθειτε στο δημο του πατερα και να ζητησετε να καταχωρησουν το παιδι στη μεριδα του.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!