Ο πατέρας του παιδιού δίνει διατροφή αραιά και πού. Μπορώ να κάνω αγωγή ή να πάω στον εισαγγελέα;

0

Απόφαση ασφαλιστικών το 2004, έκδοση συναινετικού διαζυγίου το 2006, συμφωνήθηκε διατροφή την οποία δεν αναπροσάρμοσα ποτέ έως τώρα και ο υπόχρεος δεν καταβάλλει το ποσό, παρά μόνο αραιά και που…Να πάω στον εισαγγελέα ή να κάνω νέα αγωγή; Το παιδί χάνει το ποσό που του οφείλει;

Σας ευχαριστώ πολύ!

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αναφορικά με το ερώτημά σας, θα ήθελα αρχικά να σας διευκρινίσω ότι αν γίνει κάποια μήνυση κατά του πατέρα και ακολουθήσει ποινική διαδικασία, το μόνο που θα πετύχετε είναι την καταδίκη του πατέρα και την επιβολή ποινικής τιμωρίας με φυλάκιση του, επειδή παραβίασε απόφαση αστικού δικαστηρίου, χωρίς τη δυνατότητα να τον εξαναγκάσετε στην καταβολή χρημάτων. Άρα, με το ποινικό δικαστήριο, δεν

θα λάβετε χρήματα διατροφής από τον υπόχρεο. Από την άλλη μεριά, με την άσκηση αγωγής, η δίκη που θα ανοιχθεί θα αποσκοπεί στην διεκδίκηση χρημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την περίπτωση άσκησης αγωγής, αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια που με την απόφασή τους θα καθορίσουν το ύψος της διατροφής. Στη συνέχεια, από τη στιγμή που θα κοινοποιηθεί στον υπόχρεο η απόφαση με επιταγή προς πληρωμή, μπορείτε εφόσον έχετε την επιμέλεια του τέκνου να ξεκινήσετε σε βάρος του υπόχρεου πατέρα τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Ευκολότερος τρόπος είναι να προβείτε σε κατάσχεση εις χείρας τρίτου, δηλαδή σε περίπτωση που ο πατέρας εργάζεται μπορεί να γίνει κατάσχεση από τον μισθό του υπόχρεου στα χέρια του εργοδότη του ή αν ο πατέρας διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό μπορείτε να προβείτε κατάσχεση του ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό.

Μάλιστα, στην περίπτωση που ο υπόχρεος πατέρας είναι άνεργος ή δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του, το δικαστήριο και πάλι θα επιδικάσει διατροφή μειωμένη βέβαια, καθώς θα πρέπει με κάποιον τρόπο να φροντίσει κι αυτός στην ανατροφή και στις ανάγκες των παιδιών του. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορείτε να προβείτε σε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του αλλά αν κάποια στιγμή στο μέλλον αυτός αποκτήσει εισόδημα ή περιουσιακά στοιχεία, θα μπορέσετε τότε εφόσον έχετε στα χέρια σας απόφαση που σας εξασφαλίζει την απαίτηση, να προβείτε σε αναγκαστική εκτέλεση. Σημειωτέον μάλιστα ότι η απαίτηση διατροφής ισχύει για 20 έτη.

Από την άλλη μεριά, το ποινικό δικαστήριο μπορεί να χρησιμεύσει μόνο ως μέσο πίεσης προς τον υπόχρεο πατέρα. Στο άρθρο 358 Π.Κ. ορίζεται ότι: «Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που του την έχει επιβάλει ο νόμος και έχει αναγνωρίσει, έστω και προσωρινά, το δικαστήριο, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχθεί βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις ενός έτους». Επομένως, σε περίπτωση που προβείτε σε μήνυση εναντίον του υπόχρεου πατέρα, αυτός θα τιμωρηθεί από το δικαστήριο με ποινή μέχρι ενός έτους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσετε να διεκδικήσετε τα χρήματα της διατροφής μέσω της ποινικής διαδικασίας.

Ως προς το ερώτημα που θέτετε αναφορικά με τα χρήματα που δεν καταβλήθηκαν για τόσα έτη, καταρχήν απαραίτητο στοιχείο για να σας απαντήσουμε είναι ο χρόνος για τον οποίο συμφωνήθηκε η καταβολή διατροφής στην απόφαση συναινετικού διαζυγίου που εκδόθηκε. Στην πράξη, πάντως, είναι μάλλον απίθανο να μην έχει συμφωνηθεί κάποιος χρονικός περιορισμός για την υποχρέωση διατροφής (συνήθως ορίζεται για 2 χρόνια), πράγμα που σημαίνει ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επιδιώξετε την έκδοση νέας δικαστικής απόφασης για να μπορέσετε να αξιώσετε διατροφή, ενώ η διατροφή των παρελθόντων ετών χάνεται.

Σε κάθε περίπτωση, σας προτρέπουμε να απευθυνθείτε σε δικηγόρο της επιλογής σας, ο οποίος θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει πληρέστερα έχοντας πλήρη γνώση των εγγράφων και των εν γένει λεπτομερειών της υπόθεσής σας.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!