fbpx

Ο πατέρας μου πέθανε και άφησε χρέη στο Δημόσιο. Πώς μπορώ να απαλλάξω τα παιδιά μου;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας

Το πρόβλημα, που αντιμετωπίζω είναι το εξής: ο πατέρας μου πέθανε το 2009 και παρόλο που δεν είχε περιουσία, έκαναν τα δύο απο τα τέσσερα παιδιά μου, που ήταν τότε ενήλικα αποποίηση των χρεών του. Φέτος, έμαθα πως υπάρχουν κάποια χρέη Δημοσίου, τα οποία μεταφέρονται στα δύο άλλα παιδιά μου, τα οποία έχουν ενηλικιωθεί εδώ και 3 χρόνια. Πώς μπορώ να τα απαλλάξω απο τα χρέη αυτά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.


ADVERTISEMENT

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Αξιότιμε/η Κύριε/Κυρία,

Εξ όσων μας εξιστορείτε προκύπτει ότι παρότι τα δύο ενήλικα τέκνα σας αποποιήθηκαν την κληρονομιά του πατέρα σας νόμιμα και εμπρόθεσμα εντός της τετράμηνης, (εκτός αν ο κληρονομούμενος είχε την κατοικία του στο εξωτερικό ή ο κληρονόμος διέμενε στο εξωτερικο όταν ενημερώθηκε για τον θάνατο οπότε η προθεσμία είναι ετήσια (1 έτος), εκ του Νόμου προθεσμίας κατ’ άρθρο 1847 του Αστικού μας Κώδικα τα λοιπά δύο ανήλικα τέκνα σας δεν προέβησαν σε αποποίηση.


ADVERTISEMENT

Η προθεσμία των ανηλίκων για αποποίηση είναι η ίδια με των ενηλίκων με την διαφορά ότι πραγματοποιείται από τους γονείς τους δια δικαστικής αποφάσεως κατόπιν σχετικής αίτησης.

Μοναδική διέξοδος στο πρόβλημα σας δίνει η αγωγή ακύρωσης της αποδοχής κληρονομιάς κατ’ αρθρο 1857 του Αστικού μας κώδικα αν και εφόσον αποδειχθεί ότι η αποδοχή της κληρονομιάς οφείλεται σε ουσιώδη πλάνη σας. Σημαντικό να τονιστεί ότι η πλάνη σχετικά με το ενεργητικό ή το παθητικό της κληρονομιάς δεν θεωρείται ουσίωδης.

Επειδή το κατά πόσον μπορεί να αποδειχθεί πως η πλάνη ήτο ουσιώδης ώστε να οδηγηθούμε σε ακύρωση της δικαιοπραξίας είναι ευαίσθητο νομικό ζήτημα που χρήζει μελέτης σε βάθος συνιστώ να λάβετε Νομική συμβουλή προκειμένου να αποφασιστεί αν υπάρχει το περιθώριο, δικονομικά και ουσιαστικά, ευδοκίμησης αυτής της αγωγής.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ