Ο πατέρας μας δεν μας δίνει διατροφή. Τί μπορούμε να κάνουμε;

0

Ερώτηση

«Καλησπέρα σας. Είμαι 22 χρονών και οι γονείς μου πήραν διαζύγιο πριν 2 χρόνια. Ο πατέρας μου υπέγραψε συμφωνητικό καταβολής 400 ευρώ το μήνα για μένα και 300 για τον αδελφό μου, το οποίο είχε ισχύ για 2 χρόνια. Μόλις τελείωσα τις σπουδές μου και μου οφείλει ακόμη 900 ευρώ. Στον αδελφό μου δεν εχει δώσει ούτε 1 φορά μέσα σ ‘ αυτά τα χρόνια. Μετά από πολλά παρακάλια δεν έχει γίνει τίποτα. Τι μπορούμε να κάνουμε και τι πιθανότητες έχουμε να πάρουμε αυτά τα λεφτά; Ευχαριστώ πολύ».

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Αγαπητή Φίλη,

Δεν μας διευκρινίζετε τα εξής ουσιώδη στοιχεία : εάν ο πατέρας σας εργάζεται και εάν έχει περιουσιακά στοιχεία.

Εφόσον ο πατέρας σας έχει εργασία ή είναι συνταξιούχος, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κατάσχεση στον μισθό του ή στην σύνταξή του αντίστοιχα, μέσω του νομικού σας συμπαραστάτη, μέχρις ενός ποσοστού αυτού και μέχρις εξαντλήσεως της απαίτησής σας.

Επίσης και ο αδελφός σας μπορεί να κατασχέσει εις χείρας του εργοδότη του πατέρα σας (ή του ασφαλιστικού του ταμείου εάν είναι συνταξιούχος) το ποσό που αναλογεί στα δύο χρόνια διατροφής που του οφείλει.

Εάν ο πατέρας σας δεν έχει εργασία (και δεν είναι συνταξιούχος) αλλά έχει περιουσιακά στοιχεία (πχ. μια οικία, αυτοκίνητο κλπ) μπορείτε να βγάλετε σε πλειστηριασμό το πιο πρόσφορο εξ αυτών.

Εάν τώρα (στην χειρότερη περίπτωση) δεν έχει ούτε εργασία, ούτε περιουσιακά στοιχεία ο πατέρας σας, δεν μπορείτε άμεσα να κάνετε τίποτα για την είσπραξή της διατροφής σας.

Σε κάθε περίπτωση έχετε την δυνατότητα να υποβάλλετε μήνυση κατά του πατέρα σας για παραβίαση δικαστικής απόφασης διατροφής, η οποία όμως, θα δικαστεί μετά από 8 μήνες τουλάχιστον. Ο πατέρας σας θα αναγκαστεί να καταβάλει τα έξοδα της δίκης, το πρόστιμο που θα επιβάλει το δικαστήριο και την εξαγορά της ποινής του προκειμένου να μην φυλακιστεί. Συνεπώς, μακροπρόθεσμα  ενδέχεται να συνετιστεί.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!