Ο νοικάρης μου έκανε ζημιές στο σπίτι και τώρα που φεύγει ζητάει και την εγγύηση από πάνω. Τί κάνω βάσει νόμου;

0

Γεια σας

Έχω νοικιάσει ένα σπίτι, που έχω, αλλά θέλω να επιστρέψω στην Αθήνα για οικονομικούς λόγους. Θέλω να διώξω το νοικάρη, έχει λήξει το μίσθωμα χρόνια τώρα. Τον έχω ενημερώσει να φύγει. Έχει προκαλέσει ζημιές αξίας μεγαλύτερης από την εγγύηση. Δεν τα επισκευάζει, λέει, και μου ζητάει πίσω την εγγύηση. Πείτε μου τί μπορώ να κάνω βάσει νόμου.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Νίκη Ροδίτη

Βάσει Νόμου, η εγγύηση γι’ αυτό δίδεται ξεχωριστά από μίσθωμα, ακριβώς επειδή αποτελεί ένα οικονομικό εχέγγυο ότι η σύμβαση θα τηρηθεί πιστά κατά τα συμφωνηθέντα. Προφανώς στο μισθωτήριο θα αναγράφεται ότι η εγγύηση δεν συμψηφίζεται με μισθώματα και ότι θα επιστραφεί στο τέλος της μίσθωσης μετά την εκκαθάριση λογαριασμών κτλ. Εφόσον η εκκαθάριση δεν έχει λάβει χώρα και υφίσταται και θέμα ζημιών η εγγύηση φυσικά δεν επιστρέφεται. Τώρα, εφόσον δεν φεύγει, παρόλο που έχει λήξει η μίσθωση, αλλά πληρώνει το μίσθωμα (ενοίκιο), τότε μπορείτε φυσικά να τον εξώσετε με αγωγή λόγω λήξεως της μισθώσεως. Εάν δεν πληρώνει και τα μισθώματα, τότε δυνασθε να τον εξώσετε και με διαταγή αποδόσεως μισθίου, αφού του στείλετε εξώδικο, στην οποία του τάσσετε προθεσμία να πληρώσει αυτά που οφείλει. Η διαδικασία αυτή είναι πιο σύντομη από την αγωγή, διότι εντός είκοσι ημερών από την επίδοση της διαταγής αποδόσεως μισθίου (η οποία εκδίδεται εντός μικρής προθεσμίας) μπορείτε να τον εξώσετε με δικαστικό επιμελητή. Εάν του στείλετε εξώδικο και πληρώσει, τότε δεν μπορείτε να κάνετε διαταγή αποδόσεως μισθίου μέχρι να ξανασταματήσει να πληρώνει, οπότε μπορείτε πλέον να προχωρήσετε χωρίς άλλη εξώδικο στην έξωσή του του. Επειδή, τα ζητήματα αυτά είναι λίγο περίπλοκα για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με τα νομικά καλό θα ήταν να επισκεφθείτε δικηγόρο για να σας αναλύσει όλα τα ενδεχόμενα και περιπτώσεις.

Νίκη Ροδίτη – Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κωνσταντίνου Χάνου – Νίκης Ροδίτη
Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 4, Χαλκίδα
Τηλέφωνο: 22210-76788                                                                                          Web: www.kostashanos-nikiroditilawoffice.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!