fbpx

Ο μπαμπάς της κόρης μου πηγαίνει συνέχεια στο σχολείο και τη βλέπει. Τί να κάνω;

| 16 Απριλίου 2015
ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα είμαι μητέρα μιας σχεδόν οκτάχρονης πιτσιρίκας. Με τον πατέρα της χωρίσαμε πριν κλείσει τον πρώτο της χρόνο. Το πρόβλημά μου είναι ότι ο πατέρας της πηγαίνει καθημερινά στο σχολείο στο μεγάλο διάλειμμα του παιδιού ( δευτέρα δημοτικού) και την βλέπει. Θέλω να σας πω ότι η επικοινωνία του παιδιού με τον πατέρα του είναι κάτι από παραπάνω συχνή, δηλαδή δεν είναι ότι δεν τη βλέπει και γι’ αυτό αντιδρά έτσι. Η μικρή δείχνει να μην ενοχλείται αλλά ο πατέρας της είναι χειριστικό άτομο και θέλει να την κάνει να εξαρτάται πάρα πολύ από αυτόν. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απαντάει η ψυχολόγος κυρία Ιουλία Κατσαΐτη


ADVERTISEMENT

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που προκύπτει όταν οι γονείς παίρνουν διαζύγιο, είναι η δημιουργία ενός προγράμματος επισκέψεων και επικοινωνίας το οποίο θα προλάβει τις συγκρούσεις μεταξύ των γονέων και ταυτόχρονα θα προσφέρει και στο παιδί τη δυνατότητα να μη στερείται κανέναν από τους δύο γονείς και να νιώθει ασφάλεια και σταθερότητα.

Τις περισσότερες φορές θεωρείται απαραίτητο να τηρείται αυτό το πρόγραμμα. Παρόλα αυτά υπάρχουν φορές που και το ίδιο το παιδί μπορεί να αναζητήσει τον γονέα του σε ανύποπτο χρόνο, αλλά και ο γονέας που δεν έχει την κηδεμονία του παιδιού να θελήσει να περάσει χρόνο μαζί του. Το σημαντικότερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να υπάρχει καλή επικοινωνία και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο γονέων. Από τη στιγμή που σας προβληματίζει αυτή η συμπεριφορά του πρώην συζύγου σας, θα μπορούσατε να το συζητήσετε μαζί του και να τον ρωτήσετε αν το κάνει αυτό επειδή έχει ανάγκη να περνά περισσότερο χρόνο με την κόρη του.

Αν όντως συμβαίνει αυτό, τότε μπορείτε κάλλιστα να ξαναφτιάξετε σε συνεργασία με την κόρη σας ένα πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει τις ώρες που έχουν ανάγκη να περνούν οι δυο τους. Το παιδί είναι στη σχολική ηλικία, επομένως μπορεί να αντιληφθεί πολλά πράγματα από την πραγματικότητα γύρω του και μπορεί να έχει έναν προσοδοφόρο διάλογο με τους γονείς του για τα συναισθήματά του. Από τη στιγμή που η μικρή σας δε φαίνεται να ενοχλείται από την επαφή με τον πατέρα της, καλό θα ήταν να περνά τον χρόνο που χρειάζεται μαζί του, αν αυτός είναι δυνατόν να υπάρξει και αν δεν αναστατώνει τη ζωή του παιδιού.


ADVERTISEMENT

Είναι πολύ σημαντικό ο ένας γονέας να μην νιώθει ότι απειλείται από την παρουσία του άλλου στη ζωή του παιδιού και να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ  των πρώην συζύγων, καθώς τα παιδιά μπορεί να μπουν σε μια διαδικασία να πρέπει να διαλέξουν ποιον από τους δύο γονείς πρέπει να ευχαριστήσουν κι αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι καλό για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Γι’ αυτό πάνω από όλα πρέπει να συζητάτε με τον πρώην σύζυγό σας τα θέματα που αφορούν το παιδί σας μέσα σε ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης.

Ιουλία Κατσαΐτη
Ψυχολόγος
Τηλέφωνο:6973 042957
E-mail:iouliaka@yahoo.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ