Ο μπαμπάς της κόρης μου δίνει διατροφή κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μας αλλά ισχυρίζεται ότι κανονικά δεν τη δικαιούμαστε. Ισχύει αυτό;

0

Ερώτηση
«Είμαι ανύπαντρη μητέρα με ένα κοριτσάκι 20 μηνών. Λαμβάνουμε από τον πατέρα της μικρής 200 ευρώ. Εγώ είμαι εργαζόμενη με μισθό 700 ευρώ και μένουμε σε ενοίκιο. Ο πατέρας ισχυρίζεται ότι αν πάω σε δικηγόρο για να ρυθμίσουμε τη διατροφή (αυτό το ποσό υπάρχει λόγω συμφωνίας μεταξύ μας) θα διαπιστώσω ότι δεν δικαιούμαστε τίποτα λόγω του ότι το περσινό εκκαθαριστικό του είναι μηδενικό και έχει μόνο τεκμήρια (εργάζεται με τα πεντάμηνα του ΟΑΕΔ αυτή τη περίοδο). Ισχύει κάτι τέτοιο;».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Μαρία Βρέττα

Αγαπητή φίλη,
Από τις διατάξεις των άρθρων 1485, 1486, 1489 και 1493 του Α.Κ., όπως αυτές τώρα ισχύουν, προκύπτει ότι οι γονείς, είτε υπάρχει μεταξύ τους γάμος και συμβιώνουν, είτε έχει διακοπεί η συμβίωση, είτε έχει εκδοθεί διαζύγιο, έχουν κοινή και ανάλογη με τις δυνάμεις τους υποχρέωση να διατρέφουν το ανήλικο τέκνο τους, ακόμη και εάν αυτό έχει περιουσία, της οποίας όμως τα εισοδήματα ή το προϊόν της εργασίας του ή άλλα τυχόν εισοδήματά του δεν αρκούν για τη διατροφή του. Το μέτρο της διατροφής προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του δικαιούχου, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες ζωής του και περιλαμβάνει τα αναγκαία για τη συντήρηση και εν γένει εκπαίδευσή του έξοδα. Ως συνθήκες ζωής νοούνται οι συγκεκριμένοι όροι διαβιώσεως, που ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, τον τόπο κατοικίας, την ανάγκη επιτηρήσεως και εκπαιδεύσεως και την κατάσταση της υγείας του δικαιούχου, σε συνδυασμό με την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου (Α.Π. 823/2000 ΕλλΔνη 41, σελ. 1597). Για να καθοριστεί το ποσό της δικαιούμενης διατροφής αξιολογούνται κατ’ αρχήν τα εισοδήματα των γονέων από οποιαδήποτε πηγή και στη συνέχεια προσδιορίζονται οι ανάγκες του τέκνου, καθοριστικό δε στοιχείο είναι οι συνθήκες της ζωής του, δηλαδή οι όροι διαβιώσεώς του, χωρίς όμως να ικανοποιούνται οι παράλογες αξιώσεις. (ΜΠρ Θεσσ 93/2013).
Το αν δικαιούστε μεγαλύτερη διατροφή, λοιπόν, και αν δύναται ο πατέρας του τέκνου σας ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες να δώσει μεγαλύτερο ποσό διατροφής θα το κρίνει το δικαστήριο.

Μαρία Βρέττα
Δικηγόρος
26ης  Οκτωβρίου 10
ΤΚ 54627, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο : 2310 530160
Fax: 2310 530160
E-mail: info@vrettalaw.gr
Web : http://www.vrettalaw.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!