Ο γιός μου συνέχεια δεν ξέρει τί θέλει και με έχει φτάσει σε σημείο να τον χτυπήσω. Τί να κάνω;

0

Ερώτηση
«Ο γιός μου είναι 3.5 ετών και όταν του πείς να πάμε κάπου, μου λέει εντάξει. Μετά από λίγο λέει όχι και μετά ξανά τα ίδια και δεν ξέρω πώς να τον χειριστώ. Κλαίει και δεν ξέρει τί θέλει, με αποτέλεσμα να με φέρνει σε σημείο να φωνάζω και να με κάνει να τον χτυπήσω. Μπορείτε να με συμβουλεύσετε; «.

Απαντάει η ψυχολόγος, κυρία Μαρία Καλαϊτζάκη

Λοιπόν, αγαπητή μητέρα, η συμπεριφορά του γιου σας είναι φυσιολογική. Είναι 3.5 χρονών. Φυσικά και δεν ξέρει τι θελει. Φυσικά και δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές σας καθημερινά.

Το θέμα είναι ότι εσείς αδυνατείτε να δείξετε υπομονή και δημιουργικότητα στον τρόπο που τον αντιμετωπίζετε. Δεν ξέρω την καθημερινότητα σας και δεν ξέρω τι πίεση αντιμετωπίζετε γενικά. Ανήκετε σε μονογονεϊκή οικογένεια; Αυτό είναι το πρώτο και μόνο σας παιδί; Εργάζεστε;

Έχετε λίγο υπόψη σας, ότι τα παιδιά χρειάζονται μια προετοιμασία σχετικά με το πού θα πάνε και τι θα κάνουν. Δηλαδή, από το προηγούμενο βράδυ του εξηγείτε ότι το πρωί θα ντυθείτε και θα τον πάτε στο σχολείο πχ και μετά το μεσημέρι στον γιατρό πχ.

Το παιδί μπορεί να αρνείται να φορέσει τα παπούτσια του τη μια μέρα, το μπουφάν του την άλλη, τα ρούχα του την τρίτη. Τι θα κάνετε; Θα το χτυπάτε κάθε φορά που θα φέρνει αντιρρήσεις; Σκεφτείτε λίγο έναν τρόπο να το χειριστείτε με τον οποίο θα είστε ικανοποιημένη ότι κάνετε το σωστό. Μπορεί για παράδειγμα, να συμβιβαστείτε με το να μην βάλει το μπουφάν του εκείνη τη στιγμή, αλλά να το βάλει λίγο μετά την εξώπορτα. Ή μπορείτε να τον αφήνετε να διαλέγει μόνος του παντελόνι και μπλουζα.

Αν με την κάθε αντίδραση του μικρού σας, εσείς καταφεύγετε στο να εκτονώσετε τον θυμό σας πάνω του με ξύλο, τότε ίσως να σκεφτείτε την επίσκεψη σε ψυχολόγο για τον χειρισμό του θυμού σας.

Αν συνέβη βέβαια μόνο μια φορά, ηρεμειστε- τα μικρά παιδιά πολυ εύκολα βγάζουν τους κουρασμένους και πιεσμένους γονείς, εκτός ορίων.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε έτοιμη να εκραγείτε, φύγετε από κοντά του. Πείτε του, η μαμά παει λίγο στο μπάνιο. Ρίξτε λίγο νερό στο πρόσωπό σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα κι αρχίστε να σκέφτεστε τροπο να του μιλήσετε. Επιστρατεύστε χιούμορ, φαντασία, λογική και συνέπεια. Δηλαδή, πρέπει να φύγουμε τώρα γιατί αν αργήσουμε θα κλείσουν οι πόρτες στο σχολείο. Συζήτηση είναι ο τρόπος να μιλάτε στο παιδί σας κι όχι συνέχεια διαταγές. Καλή δύναμη στις προσπάθειες σας!

Μαρία Καλαϊτζάκη
Ψυχολόγος

Email: kalaitzakimaria@yahoo.gr
Web: http://psychologia-oikogeneia.blogspot.com

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!