fbpx

Ο γιος μου γεννήθηκε εντός γάμου αλλά δεν είναι του συζύγου. Πώς μπορώ να τον βάλω στο όνομά μου;

ADVERTISEMENT

Έχω δύο γιους, ο μικρότερος 11 χρονών σήμερα γεννήθηκε εντός γάμου, αλλά δεν είναι του συζύγου. Έχω κάνει δικαστήριο προσβολής πατρότητας, έχει βγει απόφαση εδώ και 4 χρόνια, όμως στο ληξιαρχείο δεν το δέχονται διότι λένε δεν έχει γίνει κοινοποίηση και παραίτηση από ένδικα μέσα. Ο πρώην σύζυγος έχει εξαφανιστεί στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας και ο βιολογικός του πατέρας δεν τον αναγνωρίζει. Πως μπορώ να βάλω αυτό το παιδί στο όνομα μου;

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης


ADVERTISEMENT

Σε περίπτωση που ασκηθεί και γίνει δεκτή η αγωγή προσβολής πατρότητας, το τέκνο χάνει την ιδιότητα του τέκνου που γεννήθηκε σε γάμο και μάλιστα αναδρομικά από την γέννησή του. Για να συμβεί αυτό, η σχετική δικαστική απόφαση που εκδίδεται, η οποία έχει διαπλαστικό χαρακτήρα, θα πρέπει να καταστεί αμετάκλητη. Με την απόφαση, επομένως, το τέκνο χάνει κάθε συγγένεια με τον σύζυγο της μητέρας του, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες (απώλεια δικαιώματος διατροφής, απώλεια κληρονομικού δικαιώματος και δικαιώματος νόμιμης μοίρας κ.ο.κ). Σε περίπτωση μάλιστα που την αγωγή προσβολής της πατρότητας την ασκεί ο σύντροφος της μητέρας με τον οποίο είχε σαρκικές σχέσεις όσο βρισκόταν σε διάσταση, η δικαστική απόφαση που εκδίδεται επέχει συγχρόνως και θέση εκούσιας αναγνώρισης του τέκνου από τον σύντροφο της μητέρας του, με αποτέλεσμα αυτό να μην εξομοιώνεται στην περίπτωση αυτή με τέκνο γεννημένο εκτός γάμου.

Αναφορικά με την  μη επίδοση της απόφασης: Σε περίπτωση μη επίδοσης της πρωτοβάθμιας οριστικής απόφασης, ξεκινά η λεγόμενη «καταχρηστική προθεσμία» άσκησης έφεσης, η οποία έχει ως αφετηρία την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης. Η καταχρηστική προθεσμία της έφεσης είναι 2 έτη (ΑΚ 518 παρ. 2). Με την παρέλευση της διετούς  προθεσμίας της έφεσης ξεκινά η διετής προθεσμία της αναίρεσης (ΑΚ 564 παρ. 3). Επομένως, στην περίπτωση μη επίδοσης της απόφασης, η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη μετά την παρέλευση των τεσσάρων ετών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πριν την τροποποίηση του ΚΠολΔ  με το Ν.4335/2015 (δηλ. πριν από την 01.01.2016) οι καταχρηστική προθεσμία της έφεσης και της αναίρεσης ήταν 3ετής (για κάθε ένδικο μέσο), οπότε σε περίπτωση μη επίδοσης της απόφασης, η απόφαση καθίστατο αμετάκλητη μετά την παρέλευση συνολικώς 6 ετών από τη δημοσίευσή της.


ADVERTISEMENT

Το γεγονός της έλλειψης γνώσης της κατοικίας του εναγόμενου ενώ καταρχήν δημιουργεί δυσχέρεια στην κοινοποίηση μπορεί να ξεπεραστεί με κοινοποίηση ως αγνώστου διαμονής.  Εφόσον από την ολοκλήρωση της κοινοποίησης ως αγνώστου διαμονής παρέλθουν οι προθεσμίες της έφεσης και αναίρεσης η απόφαση έχει πλέον καταστεί αμετάκλητη με αποτέλεσμα να δύναται να γίνει η σχετική καταχώρηση στο ληξιαρχείο.

Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται η συμβουλή εξειδικευμένου Δικηγόρου Οικογενειακού Δικαίου για τα εν λόγω ζητήματα.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ