Ο εν διαστάσει σύζυγός μου, ανέβασε φωτογραφίες του μωρού στο διαδίκτυο, παρά τη θέλησή μου.Τί μπορώ να κάνω;

0

Ερώτηση

«Ο εν διαστάσει σύζυγός μου ανέβασε φωτογραφίες του μωρού στο διαδίκτυο..παρά την θέλησή μου…κι ενώ έχει να νοιαστεί για το παιδί αυτό εδώ και 10 μήνες. Δεν έχω χρήματα να κάνω ξανά ασφαλιστικά μέτρα…μπορώ να πάω στον εισαγγελέα??? Πως καλύπτομαι νομικά;».

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Το θέμα που τίθεται αφορά δύο πολύ συγκεκριμένα δικαιώματα: το δικαίωμα στην προσωπικότητα και την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Έχει κριθεί νομολογιακά ότι η ανάρτηση στην ιστοσελίδα FACEBOOK της φωτογραφίας του ανηλίκου τέκνου χωρίς την συναίνεση της μητέρας που έχει την επιμέλεια του τέκνου από τον πρώην σύζυγο και πατέρα συνιστά προσβολή της προσωπικότητας και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Ειδικότερα, η προβολή των φωτογραφιών των ανηλίκων τέκνων, που αποτελεί η δημοσίευση και διάδοση τους σε οποιονδήποτε χρήστη του διαδικτύου (όπως το FACEBOOK), προσβάλει από μόνη της το δικαίωμα των ανηλίκων στην εικόνα τους, η οποία αποτελεί έκφανση του απόλυτου δικαιώματος της προσωπικότητάς τους. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να διαπιστωθεί από το δικαστήριο η προσβολή του δικαιώματος και να διαταχθεί με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων η απαγόρευση ανάρτησης φωτογραφιών με την απειλή χρηματικής ποινής και προσωπικής κράτησης για κάθε παραβίαση της απαγόρευσης.

Εντούτοις, στην περίπτωση που η επιμέλεια των τέκνων δεν έχει ανατεθεί έστω και προσωρινά στην μητέρα και υπάρχει συνεπιμέλεια, ο πατέρας δικαιούται να αναρτά φωτογραφίες των τέκνων στο διαδίκτυο χωρίς καμία κύρωση.

Ο Εισαγγελέας μπορεί να παρέμβει στην περίπτωση παραβίασης του ν.2472/1997 (περί προσωπικών δεδομένων) μόνο εφόσον διαπιστώσει ποινικές ευθύνες των υπεύθυνων επεξεργασίας για τη μη τήρηση των υποχρεώσεών τους από το νόμο (παράλειψη γνωστοποίησης αρχείων, διατήρηση αρχείου με ευαίσθητα δεδομένα χωρίς άδεια, διασύνδεση αρχείων χωρίς γνωστοποίηση και άδεια). Σε διαφορετική περίπτωση, η προσφυγή στον Εισαγγελέα είναι απρόσφορη.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!