fbpx

Ο δικηγόρος μου κατέθεσε έφεση εμπρόθεσμα αλλά δεν προσδιόρισε δικάσιμο. Υπάρχει κίνδυνος ματαίωσης της έφεσης;

| 15 Μαΐου 2017
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πολύτιμη βοήθεια που παρέχετε σε όλους εμάς, που παλεύουμε μόνοι μας σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Η περίπτωση μου είναι η εξής: Μου επιδόθηκε η πρωτόδικη απόφαση διαζυγίου, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου και αρχές Ιανουαρίου, ο δικηγόρος μου κατέθεσε έφεση στο Πρωτοδικείο
Αθηνών εμπρόθεσμα, πρίν παρέλθει η προθεσμία των 30 ημερών που ορίζει ο νόμος. Όμως δεν προσδιόρισε δικάσιμο στο Εφετείο Αθηνών, ούτε προσδιορίστηκε δικάσιμος από την πλευρά του συζύγου μέχρι στιγμής. Το ερώτημα μου είναι, αν υπάρχει κίνδυνος ματαίωσης της έφεσης, αν κανείς από τους διαδίκους δεν προβεί σε προσδιορισμό δικασίμου και σε τέτοια περίπτωση, πόσο καιρό παίρνει για να καταστεί η απόφαση τελεσίδικη και κατόπιν αμετάκλητη; Επίσης θα σας παρακαλούσα πολύ να μου πείτε, τι χρονικά περιθώρια ισχύουν για τον προσδιορισμό δικασίμου της έφεσης από την πλευρά μου – έχουν περάσει ήδη τέσσερις μήνες από την κατάθεση της – γιατί με πολλές στερήσεις συγκέντρωσα τα χρήματα για την έφεση.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Απαντά ο δικηγόρος κύριος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ


ADVERTISEMENT

Ο προσδιορισμός της έφεσης μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, εφόσον έχει ασκηθεί νομίμως. Δεν τίθεται από τον νόμο κάποια σχετική προθεσμία. Συνεπώς, μπορείτε ελεύθερα να ζητήσετε τον προσδιορισμό της. Συνήθως τον προσδιορισμό της δικασίμου τον επιδιώκει ο επιμελέστερος διάδικος, ή αυτός που έχει συμφέρον από την έκβαση της δίκης.

Σε περίπτωση που κανένας από τους διαδίκους δεν προβεί σε προσδιορισμό, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος τελεσιδικίας, καθ’ όσον έχει ασκηθεί η έφεση, αλλά κίνδυνος παραγραφής εν επιδικία (ΑΚ 261§2). Σύμφωνα με την §3 του ίδιου άρθρου: «Η εν λόγω διάταξη εφαρμόζεται και στις εκκρεμείς υποθέσεις, εφόσον δεν έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση». Εφόσον δηλαδή οι διάδικοι παραμείνουν αδρανείς, η διακοπείσα παραγραφή μπορεί να συμπληρωθεί εν επιδικία, αν μεταξύ δύο διαδικαστικών πράξεων περάσει ολόκληρος ο χρόνος, που απαιτείται για την παραγραφή της αξιώσεως και, ειδικώς για την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, τα δύο χρόνια μετά την λύση ή την ακύρωση του γάμου.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος
Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Web: http://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com


ADVERTISEMENT

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ