fbpx

Ο άντρας μου και η οικογένειά του επέστρεψαν και ζητούν την επιμέλεια του παιδιού. Μπορούν να την πάρουν;

| 2 Νοεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Είμαι χωρισμένη εδώ και τρία χρόνια και έχω ένα κοριτσάκι 4 χρόνων. Έχω βγάλει διαζύγιο και ιδιωτικό συμφωνητικό, που ορίζει, ότι το παιδί δεν μπορεί να το δει κανένας χωρίς την παρουσία μου και μια διατροφή ύψους 150€, που δεν έχω πάρει ποτέ. Ο πρώην σύζυγός μου έχει δει τη μικρή μόνο 3 φορές σε αυτό το διάστημα, που έχουμε χωρίσει, έκανε και ενα χρόνο να δώσει σημεία ζωής. Οι γονείς του και η αδερφή του δεν την έχουν δει ποτέ. Ξαφνικά μας θυμήθηκαν μόνο, για να μας δημιουργήσουν προβλήματα ξανά! Έχει δικαίωμα ο πρώην και οι γονείς του, ενώ δεν γνωρίζουν την καθημερινότητα και της ανάγκες του παιδιού να μπορέσουν να το πάρουν;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Μπασιαρίδου


ADVERTISEMENT

Από τη στιγμή που όπως λέτε υπάρχει ιδιωτικό συμφωνητικό που ορίζει πως δεν μπορεί κανείς να δει το παιδί χωρίς την παρουσία σας ρυθμίζεται λογικώς και το θέμα της επιμέλειας και της επικοινωνίας, διότι μάλλον σύμφωνα με όσα αναφέρετε πρόκειται για συναινετικό διαζύγιο. Ο πατέρας του παιδιού όπως και οι συγγενείς του, έχουν σύμφωνα με το άρθρο 1520 του ΑΚ το δικαίωμα επικοινωνίας με το τέκνο, το οποίο δεν μπορεί να εμποδίζει ο γονέας που έχει την επιμέλεια, εκτός αν συντρέχει σοβαρός λόγος. H επικοινωνία όμως δεν μπορεί να παρεμποδίζεται τις συγκεκριμένες μόνο ημέρες και ώρες που έχετε συμφωνήσει, όχι όποτε θέλει ο πατέρας. Αν επιθυμείτε να τροποποιήσετε το συμφωνητικό μονομερώς και να μειώσετε την επικοινωνία του πατέρα ή και να την απαγορεύσετε τελείως, θα πρέπει να το αιτηθείτε στο δικαστήριο προβάλλοντας εκεί τα επιχειρήματά σας που δικαιολογούν την τροποποίηση αυτή.

Ως προς την επιμέλεια (άσκηση της γονικής μέριμνας), αν δυνάμει της απόφασης που εκδόθηκε επί του διαζυγίου σας, ορίζεται πως την έχετε εσείς, τότε ο πατέρας ή πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ακόμη και ο εισαγγελέας μπορούν με αίτηση ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου να αιτηθούν την ανάκληση ή τη μεταρρύθμιση της απόφασης, εφόσον έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες και με κύριο γνώμονα το συμφέρον του τέκνου. Καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολη η αφαίρεση της επιμέλειας και θα πρέπει να γίνει από πλευράς του πατέρα επίκληση ακραίων γεγονότων.

Κατερίνα Μπασιαρίδου
Δικηγόρος
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email:katerina@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/


ADVERTISEMENT

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ