Ο αδερφός του πρώην άντρα μου απείλησε τη κόρη μου και τις έκοψε τούφες από τα μαλλιά. Τί να κάνω;

0

Καλησπέρα σας, βάση δικαστικής απόφασης έχει οριστεί η επικοινωνία της μικρής μου (5 ετών) με τον μπαμπά της κάθε 1ο και 3ο Σαββατοκύριακο για διανυκτέρευση, και 3ωρη επικοινωνία δύο φορές την εβδομάδα.

Το θέμα μου είναι πως ο πρώην άντρας μου αμελεί την μικρή μου,  και την αφήνει μόνη της αρκετά συχνά σε συγγενικά πρόσωπα ( όπως πχ στον αδερφό του) για να την προσέχουν με την δικαιολογία να παίξει με τα ξαδέρφια της (ηλικίας 15 και 17 ετών). Αυτό όμως που με ανησυχεί, είναι ότι ο αδερφός του πρώην άντρα μου δεν είναι και πολύ καλά απο ψυχολογικής πλευράς. Ανέκαθεν απέναντι μου έβγαζε έντονη επιθετικότητα, την οποία πλέον απ ότι διαπιστώνω βγάζει και στο παιδί μου.

Ενώ φέτος αρχίσαμε το σχολείο ο θείος της, της λέει οτι είναι μία αποτυχημένη, και πως δεν θα τα πάει καθόλου καλά στο σχολείο. Μου λέει πως την απασχολεί αν θα τα καταφέρει και γενικά της δημιουργεί πολύ άγχος αναφορικά με το σχολείο και το νέο της ξεκίνημα. Επίσης το τελευταίο διάστημα μου έλεγε το παιδί οτι την απειλούσε ο θείος της πως θα της κόψει τα μαλλιά της ( τα οποία είναι μακριά έως την μέση ) με μαχαίρι.

Αυτές τις ημέρες λοιπόν μου ανέφερε η μικρή μου (και το εξέφρασε και στην παιδοψυχολόγο στην οποία την πηγαίνω) ότι ο θείος της, της έκοψε τελικά δύο τούφες μεγάλες με ψαλίδι (κάτι το οποίο είναι όντως εμφανή και το διαπίστωσα κ εγώ η ίδια) χωρίς κάποιον λόγο-αφορμή και πως απλά η γυναίκα του,  τον μάλωσε και προσπάθησε να την ηρεμήσει.

Επίσης εξίσου σημαντικό είναι οτι το παιδί δεν τόλμησε να πεί τίποτα στον μπαμπά της για να μην την μαλώσει επειδή γενικά τον φοβάται και δεν εκφράζεται μαζί του. Ο πρώην άντρας μου και στο παρελθόν οτιδήποτε γινόταν πάντα κάλυπτε και δικαιολογούσε τον αδερφό του – και δικούς του. Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω την μικρή μου;

Φοβάμαι πως αυτή η αμέλεια – ανεκτικότητα ή αδιαφορία του πρώην άντρα μου,  μήπως οδηγήσει τα πράγματα στο χειρότερο και συμβεί τίποτα κακό στην μικρή μου.

Απαντά ο δικηγόρος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ

Η γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου είναι εκτός από δικαίωμα και καθήκον τον γονέων του. Μεταξύ άλλων, η γονική μέριμνα περιλαμβάνει και την επιμέλεια του τέκνου, δηλαδή, ιδίως, την ανατροφή του, την επίβλεψή του κλπ.

Ο τρόπος που ασκείται απ’ τους γονείς πρέπει πάντοτε να έχει σαν γνώμονα το συμφέρον του τέκνου. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει (όπως συμβαίνει π.χ. σε περίπτωση διαζυγίου) από ποιόν θα ασκείται αυτή και πώς.

Όταν το τέκνο δε διαμένει με τον έναν απ’ τους δύο γονείς (αν η γονική μέριμνα έχει ανατεθεί μόνο στον άλλον), ο γονέας αυτός διατηρεί ωστόσο δικαίωμα επικοινωνίας με το τέκνο του, ενώ τα ειδικότερα σημεία της επικοινωνίας αυτής κανονίζονται απ’ το δικαστήριο (1520 ΑΚ).

Αν η γονική μέριμνα ασκείται κακώς απ’ τον γονέα, το δικαστήριο μπορεί μετά από αίτηση να αποφασίσει για τη διαφορετική άσκησή της (1532 ΑΚ). Στο πλαίσιο της ίδιας λογικής, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει εκ νέου για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγεται και η απλή επικοινωνία με το τέκνο του γονέα που δε διαμένει μαζί του.

Εν προκειμένω, ο πατέρας του παιδιού μετά το διαζύγιο δεν έχει την επιμέλεια αλλά έχει καθοριστεί με δικαστική απόφαση ο τρόπος επικοινωνίας τους. Εφόσον στα πλαίσια αυτής της επικοινωνίας οι συνθήκες δεν είναι καλές για το παιδί (παραμελείται απ’ τον πατέρα, δέχεται ψυχολογική πίεση, συνυπάρχει μ’ έναν άνθρωπο με αμφίβολη και επιθετική συμπεριφορά απέναντί του κλπ.), η μητέρα έχει δικαίωμα να απευθυνθεί στο δικαστήριο, το οποίο με απόφασή του θα καθορίσει διαφορετικό πλαίσιο επικοινωνίας παιδιού-πατέρα και θα διατάξει τα μέτρα που κρίνει πρόσφορα, με οδηγό το συμφέρον του τέκνου.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Web: http://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!