Ο πατέρας μου πέθανε και τώρα ο αδερφός μου θα πάει στρατό. Πρέπει να κάνει μικρότερη θητεία ως προστάτης οικογένειας;

0

Καλημέρα σας, ο πατέρας μου πέθανε πριν 7 χρόνια, οπότε τώρα η οικογένεια μου αποτελείται από την μητέρα μου (49 ετών) τον αδελφό μου (17 ετών) και εμένα (κορίτσι, 14 ετών). Φέτος ο αδερφός μου τελειώνει το λύκειο και θα πάει στον στρατό. Θα κάνει μικρότερη θητεία λόγω του «προστάτη οικογένειας» ή δεν ισχύει πια επειδή είμαστε 2017 και δεν χρειάζεται; Η μητέρα μου είναι η μόνη κηδεμόνας μας εδώ και 7 χρόνια, οπότε εκείνη δεν θεωρείται  η «προστάτης οικογένειας»;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,

Σύμφωνα με το άρθρο 7 ν. 3421/2005, μεταφέρονται στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, εφόσον επιθυμούν, οι παρακάτω κατηγορίες οπλιτών:

α. Εξάμηνης διάρκειας:

(1) Όλοι οι αδελφοί από έξι ή περισσότερα ζώντα αδέλφια, καθώς και οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί από πέντε ζώντα αδέλφια.

(2) Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος του οποίου και οι δύο γονείς είναι ανίκανοι για κάθε εργασία ή έχουν πεθάνει.

(3) Ο πατέρας δύο ζώντων τέκνων.

(4) Όσοι έχουν σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία.
(5) Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

(6) Όσοι υπηρέτησαν ενόπλως με στρατιωτική ιδιότητα σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις άλλου κράτους, πλήν συμμαχικού ή μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

(7) Όσοι, μετά τη συμπλήρωση του τριακοστού πέμπτου έτους της ηλικίας τους, αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια με πολιτογράφηση ή εγγράφονται σε μητρώα αρρένων ως αδήλωτοι, επειδή απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια λόγω γέννησης τους στο έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 3284/2004 (ΦΕΚ 217 Α’).

β. Εννεάμηνης διάρκειας:

(1) Οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί από τέσσερα ζώντα αδέλφια.
(2) Ο μόνος ή μεγαλύτερος αδελφός από τρία ζώντα αδέλφια.
(3) Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος γονέα που είναι ανίκανος για κάθε εργασία ή έχει συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του ή διατελεί σε χηρεία.
(4) Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος θανόντος γονέα ή άγαμης μητέρας.
(5) Ο πατέρας ενός ζώντος τέκνου.

Συνεπώς, ο αδερφός σας θα εκτίσει 9μηνη θητεία ως ο μεγαλύτερος γιος θανόντος γονέα, δηλαδή ως προστάτης της οικογένειας.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!