Μπορεί το δικαστήριο να με αναγκάσει να πουλήσω ακίνητη περιουσία για να πληρώσω τη διατροφή;

0

«Καλησπέρα σας!Έχω κάποιες ερωτήσεις και θα ήθελα τη βοήθεια σας.
1. Πρόσφατα η πρώην σύζυγος μου, μου έκανε αγωγή για διατροφή αφού από το συναινετικό διαζύγιο μας δεν είχαμε ορίσει ποσό. Από τον Δεκέμβριο του 2014 που έχουμε χωρίσει, είμαι χαμηλόμισθος με αδυναμία πληρωμής διατροφής. Έχω εισόδημα περίπου 150 ευρώ τον μήνα. Φέτος ήρθαν στην κατοχή μου ακίνητα τα οποία θα μπορούσα από φέτος να νοικιάσω και να έχω ένα εισόδημα της τάξης των 800 ευρώ ετησίως (περίπου), αφού τα εκμεταλλεύσιμα ακίνητα είναι χωράφια. Μπορεί το δικαστήριο να με αναγκάσει να πουλήσω όλα τα ακίνητα μου ώστε να πληρώνω το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο; Τα ακίνητα μου είναι: 50% από ένα σπίτι, 50%απο άλλο σπίτι, 17 στρέμματα χωράφια 100% και 25% από ένα χωράφι στην Καβάλα μη καλλιεργήσιμο. Ενα αυτοκίνητο 1400 κυβικών και ένα δίκυκλο 150 κυβικών.
2. Επίσης, η πρώην γυναίκα μου ζητάει να πληρώσω 300 ευρώ από τα έξοδα της για το δικαστήριο. Αυτά τα 300 τα ζητάει νόμιμα; Θα πρέπει να τα πληρώσω;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!»

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Καλησπέρα και σε εσάς.

Μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μου λέτε πως δεν προβλέφθηκε ποσό διατροφής για το ανήλικο τέκνο σας, καθώς είναι από τα ουσιώδη στοιχεία του ιδιωτικού συμφωνητικού που επικυρώνεται από το δικαστήριο. Αυτή είναι η ευρεία έννοια του συναινετικού διαζυγίου, άλλωστε, το να καθορίζονται όλα τα βασικά θέματα που αφορούν τη λύση του γάμου και τα ανήλικα τέκνα, ώστε να αποφεύγεται περαιτέρω δικαστική διαμάχη.

Στην περίπτωσή σας, το ποσό της διατροφής θα προσδιορισθεί από το δικαστήριο βάσει της αναλογίας δυνάμεων και των δύο πλευρών, δηλαδή της οικονομικής δυνατότητας τόσο της δικής σας όσο και της πρώην συζύγου, αλλά και με γνώμονα τον αριθμό των τέκνων, την ηλικία και τα έξοδα διαβίωσής τους.

Τα εισοδήματα που λαμβάνετε από την εργασία σας και τα ακίνητα που έχετε στην κυριότητά σας θα συνυπολογιστούν από το δικαστήριο για τη διάγνωση της εν γένει οικονομικής σας κατάστασης. Συνήθως παίζει σημαντικό ρόλο αν τα ακίνητα σας αποφέρουν ή όχι εισοδήματα και τι ύψους ή εάν θα μπορούσατε να τα εκμεταλλευτείτε και δεν το κάνατε.

Σχετικά με τα προκαταβλητέα έξοδα, αυτά καθορίζονται από το δικαστήριο, αναγράφονται στο τελευταίο φύλλο της αγωγής που σας έστειλε η σύζυγός σας και πρέπει να της καταβληθούν, υπογράφοντας τη σχετική απόδειξη πριν τη συζήτηση της υπόθεσης.

Η μόνη περίπτωση που τα έξοδα αυτά συμψηφίζονται, είναι αν ασκήσατε και εσείς αντίθετη αγωγή κατά της πρώην συζύγου σας. Ελπίζω να βοηθήσαμε.


Ειρήνη Καψάλη

Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!