fbpx

Μπορούν τα παιδιά που θα αποκτήσουμε να πάρουν το δικό μου επίθετο;

| 16 Οκτωβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Συζώ με μια κοπέλα με την οποία προχωρήσαμε σε επιτυχημένη τεχνητή γονιμοποίηση. Δε σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε τέλεση γάμου. Μπορούν τα τέκνα να αποκτήσουν το δικό μου επίθετο; Θα αποκτήσουν υποχρεωτικά και το επίθετο της φίλης μου; Ποια είναι η διαδικασία για να αποκτηθεί το επίθετο μου; Τι δεσμεύσεις αποκτώ σχετικά με τη διατροφή σε περίπτωση χωρισμού;”

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης


ADVERTISEMENT

Κατά την παρ. 1 του άρθρου 1506 ΑΚ το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του παίρνει το επώνυμο της μητέρας του.
Κατά την παρ. 3 του ιδίου άρθρου αν γίνει αναγνώριση, εκούσια ή δικαστική, οι γονείς του ανηλίκου δικαιούνται μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την ολοκλήρωση της αναγνώρισης να προσθέσουν με δήλωση στο ληξίαρχο, το πατρικό επώνυμο στο επώνυμο του τέκνου. Αν στη δήλωση προβαίνουν οι δύο γονείς από κοινού, μπορούν να προσδιορίσουν το νέο επώνυμο του τέκνου, το οποίο θα είναι κοινό για όλα τα τέκνα και μπορεί να είναι είτε το επώνυμο του ενός από τους γονείς είτε συνδυασμός των επωνύμων τους, που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα.
Συνεπώς, τα τέκνα σας μπορούν να αποκτήσουν το δικό σας επίθετο, εφόσον τα αναγνωρίσετε και μαζί με τη μητέρα τους, μέσα σε ένα έτος από την αναγνώριση, δηλώσετε στο ληξίαρχο το επώνυμο που επιθυμείτε να λάβουν. Αν προβείτε στην αναγνώριση κατευθείαν μετά τη γέννηση τους δεν είναι υποχρεωτικό να αποκτήσουν το επίθετο της φίλης σας και μητέρας τους.
Σχετικά με το τελευταίο ερώτημα σας, κατά το άρθρο 1485 ΑΚ ανιόντες και κατιόντες έχουν αμοιβαία υποχρέωση διατροφής, ασχέτως γάμου, διακοπής συμβίωσης ή διαζυγίου. Συνεπώς η υποχρέωση σας, όπως άλλωστε και της μητέρας, να διατρέφετε τα ανήλικα τέκνα σας υπάρχει παρόλο που ενδέχεται να διαφοροποιηθεί η σχέση με τη μητέρα τους.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!


ADVERTISEMENT

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ