fbpx

Μπορούν τα παιδιά μου να αποδεχθούν την κληρονομιά του πατέρα τους και να αποποιηθούν τα χρέη;

ADVERTISEMENT

“Καλημέρα σας, είμαι χωρισμένη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Ο πρώην σύζυγος πέθανε πρόσφατα. Στην τράπεζα υπάρχει στον λογαριασμό του ένα ποσό, το οποίο μπορούν να κληρονομήσουν τα παιδιά μου, ως νόμιμοι πλησιέστεροι συγγενείς. Από την εφορία όμως έμαθα ότι χρωστάει τουλάχιστον τα διπλάσια χρήματα σε σχέση με αυτά που δικαιούνται τα παιδιά μου. Μπορούν να πάρουν τα χρήματα από την τράπεζα και να αποποιηθούν τα χρέη επειδή είναι ανήλικα; Ευχαριστώ πολύ”.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1847 του Αστικού Κώδικα, ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομία μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών (4), που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή και το λόγο της. Ο κληρονόμος ευθύνεται για τις οφειλές του κληρονομούμενου και με την προσωπική του περιουσία απεριόριστα, σαν να ήταν οι οφειλές και δικές του.

Επιπρόσθετα ο κληρονόμος έχει το δικαίωμα, εντός τεσσάρων μηνών από τότε που έλαβε γνώση ότι κατέστη κληρονόμος και την αιτία της κληρονομιάς, να προβεί σε αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής (άρθρο 1902 Α.Κ), περιορίζοντας, δηλαδή, την ευθύνη του για τις υποχρεώσεις της κληρονομιάς μέχρι το ενεργητικό της, δηλαδή μέχρι τη συνολική αξία της κληρονομίας. Στην περίπτωση αυτή οι δανειστές του θανόντος δεν έχουν το δικαίωμα να επιδιώξουν την ικανοποίηση της απαίτησης, που είχαν κατά του κληρονομούμενου στρεφόμενοι κατά της ατομικής περιουσίας του κληρονόμου. Συνάγεται λοιπόν ότι με την αποδοχή της κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής επιχειρείται η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των δανειστών, αλλά ταυτόχρονα και του κληρονόμου που αποδέχθηκε την κληρονομιά.

Το άρθρο 1527 ΑΚ ορίζει σχετικά με την κληρονομία που καλείται να αποποιηθεί εντός του ως άνω τετραμήνου ή να αποδεχτεί ανήλικος: «Η κληρονομία που επάγεται στο ανήλικο τέκνο θεωρείται ότι γίνεται αποδεκτή πάντοτε με το ευεργέτημα της απογραφής, και το τέκνο, με την επιφύλαξη των διατάξεων το άρθρου 1912, δεν εκπίπτει από το ευεργέτημα αυτό». Συνεπώς, αν όταν καλείται ανήλικος ως κληρονόμος κληρονομίας που έχει χρέη, έχει τη δυνατότητα ή να αποποιηθεί, μέσω των γονέων του, την κληρονομία που του επάγεται (εντός προθεσμίας 4 μηνών), αφού προηγουμένως λάβουν άδεια από το Δικαστήριο για την αποποίηση αυτή ή να συντάξει μέχρι τη συμπλήρωση του 19ου έτους του, απογραφή της κληρονομίας και συνεπώς να ευθύνεται για τα χρέη της κληρονομίας έως το ενεργητικό της κληρονομίας. Αν δε γίνει η ως άνω απογραφή ο ενήλικος πλέον κληρονόμος εκπίπτει από το ευεργέτημα αυτό που του είχε παράσχει ο νόμος και με τη συμπλήρωση του 19ου έτους του, καθίσταται οριστικά πλέον απλός κληρονόμος, ευθυνόμενος και με τη δική του περιουσία για τα χρέη της κληρονομίας.


ADVERTISEMENT

Αν εν τέλει θεωρείτε ότι τα χρέη του κληρονομούμενου και οι υποχρεώσεις της κληρονομιάς είναι τόσες πολλές, που δε συμφέρει να την αποδεχθείτε, αποποιηθείτε την. Η αποποίηση αναφέρεται στο σύνολο της κληρονομιάς και δεν μπορεί αν περιοριστεί σε μέρος αυτής.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ