fbpx

Η διατροφή πλέον δεν αρκεί ούτε για τα απαραίτητα. Μπορώ να ζητήσω μεγαλύτερο ποσό;

| 22 Οκτωβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Καλησπέρα! Έχω πάρει συναινετικό διαζύγιο εδώ και 2 χρόνια και είχαμε συμφωνήσει αρχικά την διατροφή με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό για να τον διευκολύνω για τα πρώτα χρόνια, στα 300€ και για τα 2 παιδιά (8 ετών και 4,5 ετών). Πλέον το ποσό αυτό δεν αρκεί ούτε καν για τα απαραίτητα. Μπορώ να διεκδικήσω μεγαλύτερο ποσό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων ».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη, από τη Δικηγορική εταιρία «P&A Legal»

Κατά το άρθρο 1486 εδ. β του Α.Κ. το ανήλικο τέκνο, κι αν ακόμα έχει περιουσία, έχει δικαίωμα διατροφής από τους γονείς του, εφόσον τα εισοδήματα της περιουσίας του ή το προϊόν της εργασίας του δεν αρκούν για την διατροφή του .

Κατά το άρθρο 1493 ΑΚ Το μέτρο διατροφής προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του τέκνου, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες ζωής του .


ADVERTISEMENT

Με απλά λόγια, ο νομοθέτης έχει προβλέψει αφενός την υποχρέωση και των δύο γονέων και κυρίως εκείνου που είναι πιο ισχυρός οικονομικά   διατροφής των παιδιών και αφετέρου αναγνωρίζει  ότι οι ανάγκες των παιδιών με το πέρασμα των ετών αλλάζουν και αυξάνονται. Άλλες οι ανάγκες ενός βρέφους και άλλες ενός παιδιού που πάει στο γυμνάσιο.

Συνεπώς ο καθορισμός της διατροφής από το δικαστήριο γίνεται λαμβανομένων υπόψη των αναγκαίων για την αξιοπρεπή διαβίωση και εκπαίδευση των παιδιών και των οικονομικών δυνατοτήτων του υπόχρεου και καθορίζεται για μια διετία. Μετά τη διετία, ή αν οι συνθήκες τις οποίες έλαβε το δικαστήριο υπόψη του και καθόρισε την διατροφή άλλαξαν, τότε καθένας των διαδίκων, δηλ. τόσο ο δικαιούχος όσο και ο υπόχρεος σε διατροφή μπορούν να ζητήσουν στην πρώτη περίπτωση νέο καθορισμό της διατροφής για τα επόμενα δύο χρόνια στη δε δεύτερη την μεταρρύθμιση της απόφασης και τον εκ νέου καθορισμό της διατροφής.

Εν προκειμένω, μπορείτε να διεκδικήσετε μεγαλύτερο ποσό διατροφής από αυτό το οποίο έχετε συμφωνήσει λαμβανομένων υπόψιν των νέων αναγκών των παιδιών σας, είτε εξωδικαστικά (δηλαδή να το συμφωνήσετε και να το αποτυπώσετε σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό) είτε δικαστικά, εγείροντας  αγωγή διατροφής. Ταυτόχρονα όμως μπορείτε να ασκήσετε ασφαλιστικά μέτρα προσωρινής επιδίκασης διατροφής ώστε να αναπροσαρμοστεί  το ποσό της ήδη αποδιδόμενης διατροφής μέχρι το δικαστήριο να εκδώσει οριστική απόφαση επί της αγωγή σας.

Δικηγορική εταιρία «P&A Legal»
Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη
Δικηγόρος
Πατρ. Ιωακείμ 8,
Αθήνα 10674
Τηλ: +30 210 7236050
Fax: +30 210 7236052
Email: s.vlachou@palegal.gr
Web: http://www.palegal.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ