Είμαι από την Βουλγαρία αλλά ζω πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Μπορώ να βγάλω ελληνική ταυτότητα;

«Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος τρόπος ν’ αποκτήσω ελληνική ταυτότητα. Μου αρνήθηκαν δουλειά γι’ αυτό τον λόγο. Είναι άδικο, πολύ άδικο. Είμαι 15 χρόνια εδώ και το παιδί μου είναι 5 ετών και έχει ελληνική υπηκοότητα. Εγώ είμαι από την Βουλγαρία και έχω τα χαρτιά μου, όλα νόμιμα. Δεν χρωστάω σε κανένα. Έχω καθαρό ποινικό μητρώο…
Έχω σκάσει με την υπόθεση αυτή.
Προσπαθώ μόνη μου να μεγαλώσω το παιδί μου και βρήκα μια δουλειά της προκοπής. Αξίζει να με κολλήσουν στον τοίχο για μια ταυτότητα; Έλεος! Αν παντρευόμουνα και έπαιρνα ελληνική ταυτότητα θα με δεχόντουσαν; Τι να πω! Μακάρι να έχετε μια ιδέα να μου δώσετε για να μπορέσω να κάνω κάτι. Το ελπίζω πάρα πολύ. Ευχαριστώ.»

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers

Αγαπητή φίλη,

αφ’ ης στιγμής είστε από τη Βουλγαρία (η οποία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε.) και το παιδί σας έχει ελληνική υπηκοότητα, μπορείτε να καταθέσετε τα χαρτιά σας για πολιτογράφηση, ώστε να αποκτήσετε ελληνική ιθαγένεια.

Σημαντικοί παράγοντες, που θα συνηγορήσουν στην απόκτηση εκ μέρους σας της ελληνικής ιθαγένειας, είναι το γεγονός ότι μένετε επί πολλά έτη στην Ελλάδα, έχετε δηλαδή ισχυρούς βιοτικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τη χώρα, εργάζεστε εδώ, έχετε παιδί που έχει ελληνική ιθαγένεια, προέρχεστε από χώρα-μέλος της Ε.Ε., μιλάτε ελληνικά, καθώς και ότι δεν έχετε παραβιάσει ποτέ την ελληνική νομοθεσία.

Η όλη διαδικασία για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας διαρκεί κατά μέσο όρο 1-1,5 χρόνο, συνεπώς είναι μία διαδικασία που διαρκεί αρκετό διάστημα. Μετά την έκδοση της απόφασης, αποκτάτε ελληνική ιθαγένεια, καταχωρίστε στο ληξιαρχείο, και πλέον μπορεί να εκδοθεί ελληνική ταυτότητα στο όνομά σας.

Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978 123649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.