Μπορώ να βγάλω διαζύγιο χωρίς να πληρώσω και να ζητήσω διατροφή αναδρομικά;

0

Ερώτηση
«Εδώ κ εννιά χρόνια είμαι σε διάσταση με τον σύζυγο. Ο λόγος που δεν προχώρησα στο χαρτί του διαζυγίου όλο αυτό το διάστημα ήταν 100% οικονομικός, μια και εκείνος δεν βοηθά καθόλου οικονομικά τα ίδια του τα παιδιά. Εννέα χρόνια δεν ξέρει πως τρώνε, πως ντύνονται, πως πάνε φροντιστήρια κ.λ.π. Εγώ εργάζομαι σκληρά και τα βγάζω πέρα. Το ερώτημα μου είναι εάν μετά από τόσα χρόνια διάστασης μπορώ να βγάλω το διαζύγιο χωρίς να πληρώσω δικηγόρο, και αν δικαιούμαι διατροφή αναδρομικά (τα παιδιά είναι ανήλικα, 17 και 12 ετών). Τέλος να επισημάνω ότι το διαζύγιο θα είναι κοινή συναινέσει».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου

Η δυνατότητά Σας μετά από 9 χρόνια διάστασης, είναι: α) αν συναινεί ο σύζυγος στο διαζύγιο, τότε θα εκδοθεί συναινετικό διαζύγιο ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Μια που έχετε ανήλικα τέκνα, θα χρειαστεί σίγουρα και η σύνταξη ιδιωτικού συμφωνητικού που θα ρυθμίζει τα ζητήματα της επιμέλειας και της επικοινωνίας των ανηλίκων τέκνων. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι υποχρεωτικές να αναγράφονται, έστω κι αν δεν τηρούνται, ώστε να εκδοθεί το διαζύγιο και β) σε περίπτωση που ο σύζυγος δεν συναινεί, τότε μπορείτε να βγάλετε το διαζύγιο λόγω διετούς (τουλάχιστον) διάστασης, το οποίο βγαίνει ακόμα και χωρίς τη σύμπραξη του συζύγου, αρκεί να αποδείξετε στο δικαστήριο ότι είστε σε διάσταση με το σύζυγο, άνω των δύο ετών.

Δυστυχώς, και για τις δύο περιπτώσεις χρειάζεστε δικηγόρο και καταβολή δικαστικών εξόδων, καθότι κανένα από τα δύο είδη διαζυγίων δεν εκδίδεται χωρίς δικηγόρο. Αν δε θέλετε να πληρώσετε, προσπαθήστε να απευθυνθείτε στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, να ρωτήσετε μήπως υπάρχει δυνατότητα να Σας βάλουν δικηγόρο από τη λίστα του Δικηγορικού Συλλόγου, τον οποίο τον πληρώνει το κράτος. Πάντως, η παράσταση δικηγόρου χρειάζεται.

Σχετικά με το ζήτημα της διατροφής, δεν μπορείτε να αναζητήσετε διατροφή αναδρομικά. Η διατροφή ζητείται πάντα από την επίδοση μιας αγωγής που θα ασκήσετε και για τον εφεξής χρόνο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να επιδώσετε ένα εξώδικο ζητώντας διατροφή και σε περίπτωση που σε εύλογο χρονικό διάστημα ο σύζυγος δεν ανταποκριθεί, τότε μπορείτε να ασκήσετε αγωγή και να ζητήσετε διατροφή από την ημέρα επίδοσης του εξωδίκου, αλλά δυστυχώς όχι για το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!