fbpx

Η γυναίκα μου ασκεί bullying στο παιδί και τώρα θέλει να το πάρει και να φύγει. Μπορώ να την εμποδίσω νομικά;

ADVERTISEMENT

Με ασφαλιστικά μέτρα η σύζυγος μου απαίτησε την επιμέλεια του 10χρονου παιδιού μας και την απομάκρυνση μου από το σπίτι.

Τα επιχειρήματα που επικαλείται είναι ότι έχω πάθη και ξοδεύω χρήματα στα ΚΑΖΙΝΟ και ότι είμαι ΒΙΑΙΟΣ και ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ για την ανατροφή του παιδιού. Ο δικαστής αδιαφόρησε και δεν άκουσε [δεν μου επέτρεψε καν να μιλήσω] τα δικά μου επιχειρήματα και τη δικαίωσε.
Εν όψει της τακτικής εκδίκασης αποδεικνύω ότι δεν έχω πάθη [βεβαιώσεις από τα ΚΑΖΙΝΟ που ισχυρίζεται ότι είμαι θαμώνας και που δεν έχω επισκεφτεί ποτέ]. Αποδεικνύω ότι έχω το βάρος της διατροφής αφού αυτή είναι άνεργη 10 χρόνια και ζούμε από το μισθό μου και τώρα τη σύνταξή μου.

Αποδεικνύω ότι μόνο εγώ συνοδεύω και ενδιαφέρομαι για τις δραστηριότητες και την πρόοδό του [βεβαιώσεις από διευθυντές σχολείου, δασκάλες όλων των τάξεων, δασκάλα ωδείου, προπονητή ακαδημίας ποδόσφαιρου κ.α. Αποδεικνύω με ένορκη κατάθεση και μάρτυρα ότι μονό εγώ συνοδεύω το παιδί στη θάλασσα και στην πλατεία όλα αυτά τα χρόνια. Αποδεικνύω με μάρτυρα ότι αυτή είναι υπεύθυνη για την ουσιαστική λύση του γάμου αφού από το 2012 έχει εξωσυζυγικές σχέσεις σε άλλες πόλεις και σε τακτά χρονικά διαστήματα [τουλάχιστον μια φόρα το μήνα] μας εγκαταλείπει για 4-5 μέρες το μήνα.
Επικαλούμαι την ασθένεια του παιδιού [μορφή αυτισμού Aspenger που χαρακτηριστικό της είναι η ρουτίνα].


ADVERTISEMENT

Δεν μπορώ να αποδείξω το καθημερινό ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ που υφίσταται το παιδί από τη μητέρα του για χιλίους λόγους που εφευρίσκει. Δεν μπορώ να αποδείξω ότι τα 2 περιστατικά βίας που αναφέρει σε 13 χρόνια γάμου [το Πάσχα του 2012 της είπα «την π…σου να φύγεις», το 2014 της έπιασα τα χέρια, γιατί χωρίς λόγο έσπαγε πιάτα και ποτήρια και ένα ανύπαρκτο το 2015 που λέει ότι την έβγαλα έξω από το σπίτι.

Ο Δικαστής δεν μου επέτρεψε να πω τίποτα από τα παραπάνω και με διώχνει από το πατρικό μου σπίτι και μου στερεί την επικοινωνία στην ουσία γιατί με απειλεί ότι θα πάρει το παιδί και θα φύγει για Αθήνα ή αλλού. Ο δικηγόρος μου δεν μου δίνει πιθανότητες να κερδίσω την επιμέλεια.

Το ερώτημά μου είναι: Μπορώ να απαιτήσω να μην αλλάξει πόλη το παιδί γιατί θα είναι αντικείμενα αδύνατον να έχω επικοινωνία; Μπορώ να προσφύγω σε ανώτερο δικαστήριο; Μπορώ να ζητήσω την εξέτασή της και του παιδιού από ψυχίατρο;


ADVERTISEMENT

Σας ευχαριστώ

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Αγαπητέ Κύριε,

Εξ όσων μας εξιστορείτε αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκεστε υπό μεγάλη πίεση να αποδείξετε ότι όλα όσα υποστηρίχθηκαν εναντίον σας είναι κατασκευασμένα και προσχηματικά. Εφόσον λοιπόν αποδεικνύεται ότι δεν ισχύουν οι εναντίον σας ισχυρισμοί σχετικά με εξαρτήσεις από παίγνια κτλ καλό θα ήταν το σύνολο του αποδεικτικού αυτού υλικού να προσκομισθεί δεόντως με τις προτάσεις σας ενώπιον του Τακτικού Δικαστηρίου. Σημειωτέον ότι σε τέτοιες περιπτώσεις καλό θα είναι να γίνονται και σχετικές ένορκες βεβαιώσεις προς υποστήριξης της αγωγής. Εφόσον ισχύει ότι η σύζυγος κατά την κοινή συμβίωση εγκατέλειπε την οικογενειακή στέγη και ότι διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις αυτό θα έπρεπε να έχει υποστηριχθεί σθεναρά, ήδη σε επίπεδο ασφαλίστικών μέτρων, διότι είναι ένα ουσιώδες στοιχείο στην ζύγιση του Δικαστή του “συμφέροντος του τέκνου”. Φυσικά δεν μας διευκρινίζετε αν διεκδικήσατε την επιμέλεια και αν υπάρχει ρύθμιση για την επικοινωνία. Το τακτικό Δικαστήριο αφορά μόνο δική της αγωγή ή συνεκδικάζεται μαζί και η δική σας αντίθετη (περί ρύθμισης του δικαιώματος της επικοινωνίας);

Ως προς το αν μπορείτε να ζητήσετε την μη αλλαγή πόλης του τέκνου, σας παραθέτω πρόσφατο σχολιασμό μου σε σχετική Νομολογία:

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη απόφαση που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η οποία αν και ανέθεσε προσωρινά την επιμέλεια στην μητέρα καθόρισε ότι ως προς το στοιχείο του προσδιορισμού της χώρας διαμονής η επιμέλεια θα ασκείται και από τους δύο γονείς από κοινού.

Παρατίθεται απόσπασμα από την απόφαση:

« …Πλην όμως, ειδικά ως προς το στοιχείο του προσδιορισμού του τόπου διαμονής των ανηλίκων και δη ΤΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΑΥΤΩΝ, η επιμέλεια θα πρέπει να ασκείται και από τους δύο γονείς από κοινού.. Τούτο, διότι πιθανολογήθηκε ότι η αιτούσα …Ελληνικής καταγωγής εκ του πατρός της και Ιταλικής καταγωγής εκ της μητρός της….και ναι μεν είναι εγκατεστημένη και η ίδια και οι γονείς της στην Ελλάδα κατά τα τελευταία έτη, πλην όμως διατηρεί δεσμούς ….και για το λόγο αυτό έχει ήδη προβεί σε έκδοση διαβατηρίων για τα ανήλικα τέκνα της, προκειμένου να μπορεί να επισκεφθεί μαζί τους τις ανωτέρω χώρες. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να θελήσει στο μέλλον και μέχρι την εκδίκαση της οριστικής περί της επιμέλειας αγωγής, να μετοικήσει έστω και προσωρινά στο εξωτερικό γεγονός που θα είχε δυσμενή επίπτωση στην ψυχολογία των ανηλίκων τέκνων των διαδίκων καθόσον θα τα αναστάτωνε και θα τα αποδιοργάνωνε, ενώ θα τους στερούσε και την τακτική επικοινωνία με τον πατέρα τους…με τον οποίο έχουν αναπτύξει δεσμούς ιδιαίτερης τρυφερότητας στοργής και αγάπης….»

Σχολιασμός απόφασης:

Η συγκεκριμένη απόφαση καινοτομεί στο ότι παρότι παραχωρεί την επιμέλεια προσωρινά στην μητέρα διατάσσει συνάμα ότι τμήμα αυτής και συγκεκριμένα ο καθορισμός του τόπου διαμονής των ανηλίκων θα ασκείται από κοινού. Πρακτικά αυτό εμποδίζει την μητέρα, μέχρι την οριστική συζήτηση της αγωγής για την ρύθμιση της επιμέλειας, να απομακρύνει τα τέκνα εκτός Ελλάδος.

Αναφορικά με την εξέταση του τέκνου υπάρχει η δυνατότητα κατ’ άρθρο 1511 του ΑΚ να ζητηθεί και συνεκτιμηθεί η γνώμη του από τον Δικαστή. Η ηλικία του τέκνου σας το καθιστά ικανό να εξεταστεί από το Δικαστή ο οποίος μπορεί να διαγνώσει τυχόν περιστατικά χειραγώγησης. Αναφορικά με αίτημα διενέργειας Ψυχιατρικής Πραγματογνωμοσύνης αυτό ανήκει, κατόπιν αιτήματος σας στην ευχέρεια του δικάζοντος Δικαστή. Φυσικά όμως και μπορεί να ζητηθεί.

Έχοντας διεκδικήσει επιτυχώς την επιμέλεια για λογαριασμό εντολέα πατέρα όπως εσείς θα σας πω ότι το ζήτημα αυτό, λόγω της παγιωμένης Νομολογίας, είναι όντως δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο. Θα πρέπει βέβαια να μπορεί να αποδειχθεί η καταλληλότητα του πατέρα και το καλύτερα εξυπηρετούμενο συμφέρον του τέκνου να διαμένει με αυτόν.

Στη διάθεση σας

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ